ANAHTAR PERFORMANS GÖSTERGELERİNİZİ (KPI) BELİRLEDİNİZ Mİ?

KPI’lar nasıl belirlenir?

ANAHTAR PERFORMANS GÖSTERGELERİNİZİ (KPI) BELİRLEDİNİZ Mİ?

İngilizce’de kısaca KPI (Key Performans Indicators) olarak adlandırılan ‘Anahtar Performans Göstergeleri' ulaşmak istediğiniz hedefe doğru giderken ölçtüğünüz ve doğru yolda olup olmadığınızı gösteren verilerdir. Ölçmediğiniz şeyi yönetemezsiniz. Bu nedenle performans takibi için hangi verileri ölçeceğinize karar vermeniz gerekir.

Diyeim ki; arabaya bindiniz, yola çıktınız. O da ne? Gösterge paneliniz arızalı. Tüm veriler silinmiş. Hız göstergesi, benzin miktarı, termostat, kilometre bilgileri her şey ama her şey belirsiz. Kendinizi nasıl hissedersiniz? Endişeli değil mi?

Benzer şekilde işletmenizin de bir gösterge paneli olmalıdır. Performansı takip etmek için hangi verilerin ölçüleceği önceden belirlenmelidir. İşletmeniz hangi hızla nereye doğru gidiyor? Nerelerde aksaklıklar var? Tıpkı arabanızda gösterge panelini göremediğinizde endişelendiğiniz gibi, işletmenizin de performansını gösteren verilere hakim olmadığınızda karlı iş yapıp yapmadığınızı bilemezsiniz. Korku ve endişenin en büyük sebebi belirsizliktir. İstatistiklere göre iflas eden şirketlerin çoğunluğu cirolarının en yüksek olduğu dönemde batıyorlar, çünkü maliyetler, karlılık, verimlilik gibi konularda performanslarını takip etmiyorlar.

KPI’lar nasıl belirlenir?

Bir işletmede her bölümün farklı hedefleri olduğu için anahtar performans göstergelerinin de bölümler için ayrı ayrı tanımlanması gerekir. Aşağıda fikir vermesi açısından bazı bölümlere yönelik anahtar performans göstergelerini bulabilirsiniz:

·       Satış Pazarlama

Müşteri sayısı

Sipariş sayısı

Müşteri memnuniyeti

Müşteri başına işlem adedi

Müşteri başına düşen karlılık

·       Finans

Toplam gelir

Kar marjı

Nakit akışı

Stok miktarı

Alacaklar

Borçlar

·       Operasyon

Şikayet sayısı

Hurda miktarı

Kapasite kullanım oranı

Teslimat performansı

Çalışan sayısı

Maliyetler

·       Tedarikçiler

Zamanında teslim

Kusur sayısı / yüzdesi

Tedarikçi sayısı

Ödeme şartları

Ulaşılabilirlilik

·       Personel

Beyaz yaka / Mavi yaka sayısı

Devamsızlık

Personel değişimi

Çalışan memnuniyeti

Çalışan başına eğitim saati

·       Yenilik

Yeni müşteri sayısı

Yeni ürün / hizmet gelirleri

AR-GE maliyeti

Yeni Pazar sayısı

KPI’ları kim belirler?

Hedefi koyan kişilerin KPI’ları da belirlemesi doğru olur. Bu sırada; çalışanların ve bölümlerin ortak hedefler etrafında birleştirilmesi, hedefler konulurken tüm ilgililerin sürece dahil edilmesi, yola çıkmadan önce belirlenen anahtar performans göstergeleri üzerinde el sıkışılması herkesin süreci sahiplenmesini sağlayacaktır.

ActionCOACH dünyasında yılda 4 kere olmak üzere 3 er aylık periodlarla hedefler ve bu hedeflere ulaşmanızı sağlayacak işletmenize özel aksiyonlar belirleriz. GrowthCLUB adını verdiğimiz bu çalıştay sonucunda elde edeceğiniz yol haritasına uyduğunuzda ve yol boyunca  performansınızı günlük, haftalık, aylık takip ettiğinizde hedeflerinize ulaşacağınızı garanti ederiz. Bu çalıştaylardan birine siz de katılmak isterseniz ARALIK ayında yapacağımız 2023 yılı planlama çalıştayına bekleriz.

Son olarak;

Performans takibi sayılarla yapıldığında ve hedeflere yönelik ölçüldüğünde; hem çalışanlar kendilerinden ne beklenildiğini bilir, hem de sürpriz sonuçlarla karşılaşmak yerine beklenilen sonuçlara ulaşmak için önceden gerekli tedbirler alınabilir. Rakamların doğru analizi ihtiyaç duyulan tüm verileri sağlayacaktır. Doğru karar vermenin ilk şart doğru veriye sahip olmaktır.

Sizin işletmenizde çalışanların ve bölümlerin hangi anahtar performans göstergeleri tanımlı? Çalışanlarınız kendilerinin hangi verilerle değerlendirildiğini biliyorlar mı?

Bereketli günleriniz olsun.

Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu