16 Mart Şehitleri

16 Mart şehitlerimizin anısına saygıyla...

16 Mart Şehitleri
16 Mart 1920'de, İstanbul, İtilaf Devletlerince resmen işgal edildi. O günün sabahı 06.00 sularında bir İngiliz müfrezesi, otomobil ile Şehzadebaşı’ndaki X.Kafkas Fırkası Karargâhı’na giderek henüz uykudaki askerlerimize ateş etmiştir. Bu olayda 4 şehit verdik, 10 askerimiz de yaralandı, daha sonra yaralılardan birinin daha şehit olmasıyla şehit sayısı 5'e yükseldi. 9 askerimiz de yaralandı.

Bunların arasında Fırka’nın silahsız bando askerleri de bulunmaktadır.

16 Mart Şehitlerimizin kimlikleri şöyleydi;

Reşadiyeli Veli oğlu Mehmed,
Zileli İbiş oğlu Abdulkadir,
Balıkesirli Ahmed oğlu Nasuh,
Şarkışlalı Kadir oğlu Ömer Osman,
Ödemişli Halil oğlu Osman.

16 Mart şehitlerimizin fotoğrafları, ancak şehit edilmelerinden 3,5 yıl sonra, İstanbul İngiliz işgalinden kurtulduğında, 5 Ekim 1923'te yayınlanabilmişti.

İngilizlerin karakolu terk etmesinden sonra, olay yerine ilk olarak Tevhid-i Efkâr gazetesi geldi. Gazete muhabirleri, oradaki 4 şehidin fotoğraflarını çekti. Ancak işgâl alt›ndaki İstanbul’da bu fotoğrafların yayınlanması olanaksızdı. Bunun üzerine bu fotoğrafların kopyaları o sırada İstanbul’a gelen İtalyan Gazeteci Filippucci Guistiniani’ye, İtalyan gazetelerinde yayınlanması için verildi.

Ertesi gün Tevhid-i Efkâr gazetesi sahibi ve başyazarı Velid Ebüzziya Bey, İngilizler tarafından sorgulandı ve gazetenin matbaası da birkaç kez baskına uğradı. İngilizler, Velid Ebüzziya'yı Malta'ya sürgün ettiler Bu sırada fotoğrafların asıllarına da el koydular.

Bu arada İtalyan gazeteci Roma’ya döndüğünde bu fotoğrafları Osmanlı Hükümeti’nin Roma’daki
gayrı resmi temsilcisi Galip Kemali (Söylemezoğlu) Bey’e verdi.

Büyük Zafer sonrası Galip Kemali Bey İstanbul'a döndü. Tevhidi Efkar gazetesi bu fotoğrafları Galip Kemali Bey'den geri istedi.

Tevhid-i Efkar gazetesi, 16 Mart 1920'de çekilen bu fotoğrafları ancak, Mustafa Kemal'in başkomutanlığındaki Türk ordularının Büyük Zaferi kazanması ve Lozan'ın imzalanması sayesinde İtilaf Devletlerinin 2 Ekim 1923’de İstanbul’u tahliye etmesinden sonra, Türk ordularının İstanbul'a girmesinden bir gün önce, 5 Ekim 1923’de yayınlayabildi

Tevhid-i Efkâr Gazetesi haberinde şöyle diyordu:

“...İşgâlin sona erdiği şu günlerde bu müthiş vaka’n›n kanlı delâilini kar’ilerimizin nazar-ı intibahına vaz’edememekten müte'esir idik. O cihetle Galip Kemali Bey’e esasen tarafımızdan alınmış olan bu resimleri tam zamanında gazetemize iade ettiğinden dolayı hassaten müteşekkiriz”

16 Mart Şehitlerimizin 3'üü, önce Eyüp’te Bahariye yolu üzerindeki mezarlığa defnedilmiş, 1947’de de Edirnekapı Şehitliği’ne nakledilirmiştir.

Ne kadar Milli Mücadele karşıtı, Atatürk ve Cumhuriyet düşmanı varsa onları anmaya koşanların, 16 Mart Şehitlerini ve Reşadiyeli Mehmed'i andığını göremezsiniz.

Emperyalist işgali, yerli işbirlikçileri ve Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeki milli direnişi unutmamak gerekir.

16 Mart şehitlerimizin anısına saygıyla...
Koray KINAY Sayfasından ALINTI
Resim önizleme
Resim önizleme
Resim önizleme
Resim önizleme