Yıl 1954, “Zeytinyağlı Yiyemem Aman”

Öte yandan türküde zeytinyağı kötülenmiyor veya başka bir yağ çeşidi övülmüyor.

Yıl 1954, “Zeytinyağlı Yiyemem Aman”

Yıl 1954, “Zeytinyağlı Yiyemem Aman” adlı Bursa yöresine ait türkü İhsan Kaplayan’dan kaynak gösterilerek Muzaffer Sarısözen tarafından derleniyor (THM Repertuar numarası 1133). Bugün hala çoğu eğlencede çalınan ve yaygın olarak bilinen bu türkünün alnına çok sonraları haksız yere kara bir leke sürülüyor. Bu türkünün “masum değil, aksine dış mihrakların ülkemizi kıskacına almak için hazırlattığı tehlikeli bir silah olduğu” iftirası ortaya atılıyor. Peki kanıtlar bize ne anlatıyor? Hiçbir şey! Çünkü ortada kanıt falan yok, söz konusu olan değerli bir eserin komplo teorisine kurban edilmesi. 

Sözde iddiaya göre "Marshall planı kapsamında ABD, ihtiyaç fazlası mısırözü yağını ve margarinlerini Türkiye’ye satmak istiyor. Bunun için de halkı zeytinyağına düşman etmek için türkü yaktırmaya karar veriyor."  İşin komik yanı türkünün derlenmesi Marshall yardımlarının başlangıcından 6, bitişinden 3 yıl sonra. Ey ABD, bunca yıl aklın neredeydi?! 

Ayrıca bu, Türk Halk Musikisi sayfalarına adını altın harflerle yazdırmış Mustafa Sarısözen'e karsı da büyük bir itham! Halbuki Sarısözen, Türk müziği tarihinin en büyük organizasyonu olan Ankara Devlet Konservatuvarı Derleme Gezilerinin hepsine katılarak, on bin halk ezgisinin kaydedilerek ülkemize kazandırmış bir müzik aşığı. Bu komplo teorisi kendisine karşı yapılan çok büyük bir ayıp 

Öte yandan türküde zeytinyağı kötülenmiyor veya başka bir yağ çeşidi övülmüyor. Kaldı ki hiçbir zaman ülkemizde insanlar zeytinyağına düşman olmamıştır, aksine o hep baş tacıdır.