Teknoloji ile Eğitimde Geleceği İnşa Etmek

Değişen dünyada geniş kitlelere üretim yapabilmenin tek yolu teknolojiyi kullanmak oldu.

Teknoloji ile Eğitimde Geleceği İnşa Etmek

Değişen dünyada geniş kitlelere üretim yapabilmenin tek yolu teknolojiyi kullanmak oldu. Bu yüzdendir ki, Sanayi Devrimi seri üretimi ve beraberinde teknoloji kullanımının zorunluluğunu getirdi. 20. yüzyılda üretimin yanında iletişimi de içine alan teknoloji, günümüz 21. yüzyılında artık toplumsal hayatın en önemli araçlarından biri haline geldi.

Günlük yaşamımızı kolaylaştıran ve zamanımızı daha yetkin kullanmamızı sağlayan teknoloji, bugün pek çok sektörü olduğu gibi eğitim sektörünü de uçtan uca kuşatmış durumda. Geçmişte, kitaplar, defterler, ansiklopediler ile dolu olan çantalarımızın yerini bugün teknoloji aldı. Benim gibi pek çok kişinin okuma alışkanlığı kazanmasında ve bunu sürdürmesindeki en büyük etkenlerden biri kuşkusuz kitaplarla kurduğum bağ oldu. Ancak teknoloji ile bilgiye erişimimizin bugün çok daha hızlı ve kolay. Teknoloji yalnızca bilgiye erişimimizi sağlamakla kalmadı, aynı zamanda bilgiye özgün haliyle erişmek ve içerik, yapı vb. ne ise kaybolsa dahi onun aslını öğrenmemiz için de bize yeni kapılar açtı. Bununla ilgili çarpıcı bir örnek vermek istiyorum. Tapınakları ile bilinen Burma’daki Bagan Antik Kenti’nde bundan birkaç yıl önce meydana gelen doğal afette bazı tapınaklar hasar gördü. Yıkılan tapınakların bir kısmı öncesinde taranarak, interaktif bir internet sitesinde yer aldığı için, bugün antik kentin hikayesi anlatılırken, şehrin en özgün halini tanıma fırsatı doğuyor.

Türkiye’de dijital dönüşümün öncüsü olarak, eğitimde, sporda, kültür sanatta, sürdürülebilirlikte, toplumsal faydada kısacası yaşamın tüm pratiklerinde varız. Yüksek teknolojimizi ülkemizin dijitalleşmesine aktarmaya devam ederken bu sorumlulukla geliştirdiğimiz dijital teknolojilerimiz, birikimimiz ve deneyimimizle eğitim teknolojileri alanında da aralıksız projeler geliştiriyoruz.

Teknolojinin ve dijital becerilerin geliştirilmesiyle beraber hızla dönüşen eğitim sektöründe “herkese uyan tek beden” yaklaşımı ya da “tek tip öğrenme modeli” gün geçtikçe daha az kullanılıyor. “Burada hiçbir balık uçmaya, hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz.” cümlesini son zamanlarda okulların duvarlarında daha sık görmeye başladık. Unutmayalım ki; yeteneklerine göre eğitilmeyen çocuklar, hayallerine kanat çırpamazlar. Biz de; geleceğin eğitim sisteminin, öğrencilerin kendilerinin belirlediği zaman aralığı, hızı ve istedikleri metotla öğrenebilmeleri adına çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz.

Eğitimin Geleceğini de Teknoloji Şekillendiriyor

Teknoloji insanı daha üretken kılan pek çok yeniliği de beraberinde getiriyor. Bu yenilikler arasında öne çıkan konulardan biri de kişiye özel öğrenme biçimleri. Bu odakla, öncü eğitim teknolojileri şirketimiz Sebit ile; Türkiye’nin ilk ve tek kişiselleştirilmiş üniversiteye hazırlık ürünü Raunt ve LGS’ye hazırlık ürünü VitaminLGS’yi hem kurumsal hem de bireysel kullanım için geliştirdik. Raunt’un yapay zekâ destekli altyapısından ve verilerinden yararlanılarak her bir kullanıcı için 9. sınıftan 12. sınıfın sonuna kadar tüm lise programı, adayın hedefine göre zamanını en verimli biçimde değerlendirerek çalışması için kişisel olarak tasarlanıyor. Türkiye’nin üniversiteye hazırlıkta en köklü ve deneyimli yayıncılarının kitapları ve mobil uygulama desteğiyle Raunt, öğrencilerin ihtiyacını tek bir çözümle karşılamak üzere hazırlandı. Ortaokul 8. sınıf öğrencilerimizin odaklanma ve çalışma disiplinini artırma hedefiyle tasarlanmış Vitamin LGS ise ölçme değerlendirme altyapısı ve fonksiyonlarının yanı sıra sınava hazırlık yazılımıyla öğrencilere sınavda çıkacak soruları çözebilmesi için gereken üst düzey becerileri kazandıran bir eğitim çözümümüz.

Öğrencileri, meslekleri ne olursa olsun, yetişkin olarak karşılaşacakları şeylere hazırlamada teknolojinin gücünden yararlanmalıyız. Türk Telekom olarak en büyük önceliklerimizden biri çocuklarımızı ve gençlerimizi her alanda desteklemek, onları geleceğe en iyi şekilde hazırlamak ve eğitim öğretim hayatlarını kolaylaştırmak. Eğitim ve teknoloji çözümleriyle yapay zeka destekli eğitim olanağı sunan Sebit’in okuduğunu anlama, dikkat, konsantrasyon ve odaklanma becerilerini geliştirerek okuma hızını artıran ürünü Hızlıgo’yla öğrenciler, sınav başarılarını yükseltiyor. Ortaokul matematik dersi için geliştirilen DinamikMAT, sınırsız sayıda soru üreterek öğrencilerin hatasız ve hızlı işlem yapma becerilerini geliştirmelerini ve matematik başarılarını yükseltmelerini sağlıyor. Sebit tarafından geliştirilen Vitamin Kitapları ise öğrencilerin konuları kalıcı öğrenmelerini sağlıyor.

Teknoloji ve Eğitimin Ortak Yolculuğu

Yenilikçilik ve yaratıcılık ancak insanlar farklı teknolojilerle nasıl çalışacaklarını bilecek kadar yetenekli olduklarında ortaya çıkabilir. Amacımız; gençlerin merak duygusunu araştırmaya, cesaretlerini girişimciliğe ve yaratıcılıklarını yenilikçiliğe dönüştürmelerine yardımcı olmak. Türk Telekom olarak, bilgiye ve eğitime teknolojik yatırımlar yapmaya ve geleceği şekillendirme yolunda adımlar atmaya devam ediyoruz. Kurumsal girişim sermayesi şirketimiz TT Ventures ile ortak yürütmüş olduğumuz Türkiye’nin çocuklara yönelik düşünme ve öğrenme becerilerini geliştiren ilk ve tek oyunlaştırılmış eğitim platformu MentalUp ile eğitim alanında fark yaratan çalışmalara destek olmaktan her zaman gurur duyuyoruz.

Artık teknoloji ve eğitim sürecini birbirinden bağımsız düşünemiyoruz. Çünkü dijital teknolojinin benimsenmesi, eğitim ve öğrenimde birçok değişikliğe yol açarak etkili ve verimli bir şekilde öğrenme sürecine katılımı sağlıyor. Bundan dolayı her bireyin kolaylıkla erişebileceği, yetenek ve ilgi alanlarını geliştirip aynı zamanda topluma katkı sağlayabileceği öğrenme platformları oluşturarak eğitim yolculuklarında onların destekçisi oluyoruz. Bilgiye erişimde fırsat eşitliği ilkesini temel alarak “Türkiye'ye Değer” anlayışıyla projeler üretmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda, az gören çocuklarımızın bağımsız bireyler olarak hayata katılmasını ve engelsiz akranlarıyla aynı okullarda eğitime devam etmesini sağladığımız Günışığı projemiz ve TahtApp uygulamamızla Günışığı çocuklarımızın sınıfta ders takibini kolaylaştırarak derslerden eşit şekilde faydalanmalarını sağladık.

Eğitimin, geleceği şekillendiren güç çarpanı etkisinin farkındayız. Bu farkındalıkla hızla değişen ve gelişen dünyada değişimi görerek teknolojik çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Yeni eğitim döneminde de kişiye özel yönlendirmeler, canlı dersler, rehberlik yayınları ve birebir rehberlik desteği gibi geniş bir yelpazede tüm ihtiyaçlara yönelik yapay zeka destekli çözümler sunmaya devam edeceğiz. Çünkü gelecek nesillerin ülkemizi ve dünyamızı daha iyi bir noktaya taşıyacağına inanıyor, teknolojik gücümüzle onlara bu yolda destek olmayı üzerimizde bir vazife olarak görüyoruz. Geleceği iyileştiren teknoloji yaklaşımımızla Türkiye’ye değer katmaya devam ederken, gelecek nesillerimize, bu heyecanlı yolculuklarının yeni döneminde başarılarla dolu, keyifli bir yıl diliyorum.

Ümit Önal

CEO at Türk Telekom