“Sorry We Missed You”

İngiliz yönetmen Ken Loach, İngiltere-Fransa-Belçika ortak yapımı filmi “Sorry We Missed You”

“Sorry We Missed You”
İngiliz yönetmen Ken Loach, İngiltere-Fransa-Belçika ortak yapımı filmi “Sorry We Missed You”da yine kapitalist sistemin bir limon gibi sıkıp suyunu sonuna kadar çıkardığı orta halli bir İngiliz ailesini merceğe koyuyor. Onların kira, mutfak, sağlık ve eğitim harcamalarını karşılayabilmek, yani hayatta kalabilmek uğruna yaşamlarını nasıl harcadıklarını, umutlarını, umutsuzluklarını gerçekçi ve çarpıcı bir dille anlatırken kapitalist sisteme bir kez daha sevgilerini yolluyor.

Kariyeri boyunca çok benzer ve çok etkili film yapmış olan #KenLoach, bazı eleştirmenlerce kendini tekrar ettiği yönünde eleştirilse de bana göre toplumsal ve politik konulara değinen, yalın, dramatik ve hayatın içinden filmleriyle çok çok önemli bir iş yapıyor.

Gerçekçi tarzı ve analizleriyle beni izleyici olarak alıp o İngiliz ailenin evine götürmeyi başarıyor ve acılarına, hayal kırıklıklarına ve yaşam mücadelelerine ortak olmama neden oluyor.

Film Ricky'nin, bir ekonomik kriz sonrası, borç içinde yüzerken, gerçek olamayacak kadar iyi görünen ve kendi çalışma saatlerini kendisinin belirleyeceği kargo teslimatçısı olarak işe alınmasıyla açılıyor.

Diğer tarafta eşi Abby ise *sıfır saatlik sözleşmeyle çalışan bir hastabakıcıdır ve o da mümkün olan en çok sayıda hastayla ilgilenmeye çalışarak oradan oraya koşuşturmaktadır.

Ricky bir minibüse depozito yatırmak için Abby'yi arabasını satmaya ikna eder, bir yandan çocuklarının sorunları ile boğuşan ailenin sıkıntıların giderek artan şiddetine izleyiciler olarak şahitlik ederiz.

Bizim sinemamızda bu türlü eleştirelere rastlamasak da, kapitalizmin ağır çalışma koşulları altında var olmaya çalışan bu insanların hikayesi maalesef bize hiç yabancı değil. Yakından bakınca kendimizden ve çevremizden pek çok kesit görebileceğimiz bu duygusal, samimi ve vurucu filmi izlemenizi tavsiye ederim.

***
* Birleşik Krallık genelinde uygulanan "sıfır saatlik sözleşmeler" oldukça tartışmalıdır ve işçinin çalışma saatlerinin garanti edilmediği ve çalışmak için her zaman hazırda beklemesinin gerektiği bir sözleşme türüdür. Bu sözleşmelere itiraz eden birçok kişi, sözleşmelerin getirdiği kısıtlamalara dikkat çekmektedirler.

İngiltere Ulusal İstatistik Kurumu,
Office for National Statistics un İş Gücü Araştırması'na göre, kurumların dörtte birinden fazlası çalışanlarını bu tür sözleşmelerle çalıştırmaktadır.

Onur Küçükkaramıklı

Co-Founder at SONA Underwater Dive Technology
Resim önizleme