ÖZEL OKUL ZAMLARI...

En temel anayasal hakkımız değil miydi eğitim?

ÖZEL OKUL ZAMLARI...

Karar verip de ebeveyn mi olmuştunuz, kazayla mı bu sürecin içinde bulmuştunuz kendizi yoksa toplumsal ve ailevi bir görev olarak mı bakmıştınız konuya bilmiyorum.

Lakin bir çocuğun annesi yada babası olmak, o kişi için bir milattır. Genel geçer sevgi tanımlarına yahut cennet anaların ayağı altındadır savlarına girmeyeceğim. Hakkını veremeyen analarda var. Şapka çıkartılacak babalarda.
Yani mesele, her zamanki gibi, kişiye özel. Nevi şahsına münhasır.

Nasıl geldin bu konuya ezo derseniz, özel okul kayıt ücretleri açıklandı. %300 zammı gören herkes aynı şeyi düşünüyor.
Peki, eyvallah ödeyelim de “sürdürülebilir mi” bu hal?
Ya da ne zamana kadar?
Kaç yıl mesela?

Bugün en az orta-üst düzey yöneticilerin çocukları için konuşulan kolejler benim zamanımda, annesi babası devlet memuru bir çocuk (ben) için ulaşılabilirdi. Peki bugün?

En temel anayasal hakkımız değil miydi eğitim?
Bu standart hakka ulaşmamız neden imkansız? Devlet okulu seçeneği olmayan, çocuğunu büyük aile desteği almadan ve her iki ebeveyni de tam zamanlı çalışarak büyüten kişiler Türkiye Cumhuriyeti Anayasasındaki temel hakka neden erişemiyor peki?

Öğretmene asgari ücret veren özel okul x 25 çocuktan aldığı ortalama 450x25 bedelin ne kadarını kar olarak gösteriyor?

Yine temel soruya geliyorum,
Ücret politikalarındaki dengeyi sağlamak zorunda olan devlet, nerede tam olarak?

Seçimleri ve yolculuğu neticesinde ana baba olmayanların doğal olarak muaf olduğu bu sınav, yine bu senede, bizim en zor sınavımızdır. Sonsuza kadar çocuğu için en iyisini yapmak isteyenler yine her durumda kendi hayallerini bir poşete doldurup, çocuklar büyüyene kadar rafa kaldıracak gibi duruyor.

Bu ülke çatır çatır yanarken, özel okullara ödediğimiz bunca paranın İngilizce ve/ya Almanca dillerinden en az birine tam yetkinliği olsunki, belki yurtdışında okur, diye neticelenmesi yine benim ağrıma gidiyor.

Yine. Yeniden aynı sınavdayım.

Ezgi Erkin Kozanlı

Avukat&Arabulucu