Ortadoğu’nun en iyi karakovan balı Honey Leaves şifa ve lezzet dağıtıyor!

Tüm doğallığı ile muhafaza ediliyorTüm doğallığı ile muhafaza ediliyor

Ortadoğu’nun en iyi karakovan balı Honey Leaves şifa ve lezzet dağıtıyor!

Honey Leaves Türkiye’nin en yüksek rakımlı yaylalarından biri olan Hizan Yaylası’nda yaklaşık 2500 farklı çiçeği barındıran zengin bitki örtüsüyle beslenen arılar tarafından el değmeden, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan ve tamamen doğal olarak üretilen organik karakovan balıdır. ABD’nin Kuzey Karolina eyaletinde bulunan Bal Araştırmaları Merkezi Kurumu’nun her yıl düzenlediği “Organik Kara Kavanoz Bal” yarışmasında 780 bal arasından en iyisi seçilen Honey Leaves, 1870 yıllardan beri üretilmekte olan arı ürünlerini, kalitesini ve doğallığını koruyarak bugünlere getirmiş, her detayı titizlikle hayat bulmuş butik markalardan biri.

Asel Bal’ın ödüllü markası Honey Leaves, Türkiye’nin en yüksek rakımlı yaylalarından biri olan Bitlis Hizan Yaylası’nda zengin bitki örtüsüyle beslenen arılar tarafından el değmeden, tamamen doğal olarak üretilen katkısız ve orijinal karakovan balı. ABD'de bulunan The Center For Honeybee Research Asheville N.C.’nin her yıl düzenlediği “Organik Kara Kavanoz Bal” yarışmasında 780 bal arasından sıyrılıp tam not alarak Ortadoğu birincisi seçilen Honey Leaves, bölgeye özgü binlerce çiçeğin aromasıyla damaklarda vazgeçilmez bir tat bırakıyor.

Dört yıl önce Asel Bal bünyesinde Ubeydullah Subaşı tarafından kurulan Honey Leaves markasının ardında 1870’li yıllarda başlayan bir üretim geleneğinin izleri var. Ubeydullah Subaşı, bu hikayeyi şöyle anlatıyor: “Hikayemiz aile büyüklerimizin 1800’lü yıllardan itibaren her derde deva balı, el değmemiş bir coğrafyada üretmek istemesiyle başlıyor. Balımız zamanla tüm bölge halkının vazgeçilmez şifa kaynağı haline geliyor. Dört yıl öncesine kadar sadece akrabalarımız ve arkadaşlarımızla paylaştığımız bu gerçek şifa kaynağını herkese duyurmak istedik. 1870’de başlayan bu gelenek Honey Leaves markasıyla dört yıl önce yeniden hayat buldu ve şimdi tüm dünyayla tanıştı.”

Tüm doğallığı ile muhafaza ediliyor

Hizan Yaylası, Türkiye’nin yüksek rakımlı ve el değmemiş yaylalarından biri olması nedeniyle zengin bir çiçek ordusuna sahip. Bu yükseklikteki yaylalara çıkan yollar da yok denecek kadar az. Bölgenin coğrafi zorlukları Honey Leaves’in kovanları taşınırken bile binek hayvanları kullanmayı zorunlu kılıyor. Hizan Yaylası’nda yaklaşık 2500 farklı endemik bitkiden aldığı aroma ve şifa ile Ortadoğu’nun en kaliteli balını üreten arılar, egzoz gazından uzakta, zirai ilaçlama ve suni gübrelemenin yapılmadığı bir bölgede besleniyor. 

İyi Balın Tanımı

Ubeydullah Subaşı, iyi balı şöyle tanımlıyor: “Rakımı yüksek bölgelerden elde edilen bal, kaliteli baldır. Endemik bitkiler açısından zengindir. Rakımı 1000 ile 1500 metrede üretilen bal ile endemik bitkilerin yoğun olduğu, rakım olarak 2 bin metrenin üzerinde üretilen balları bir tutmamak gerekir. Bir balı kaliteli olarak tanımlamak için besin içeriğinin tüm doğallığı ile muhafaza edilmiş olması gerekir.”

Gerçek ve güvenilir bal nasıl anlaşılır?

• Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal, su ile hemen etkileşime geçmez, yani suyun içinde hemen dağılmaz.

• Gerçek bal, kristalize olur ve donar. Bal kavanozunuzun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır.

• Gerçek, katkısız bal ateşe dayanıklıdır ve kolay kolay yanmaz.

• Balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır.

• Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz akar.

• Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesi, balın hakiki olduğunu gösterir.

Karakovan balında başrol arıların!

Karakovan balı yani ham bal, peteği dahil olmak üzere tamamı arının kendi imalatı olan gerçek ve katkısız baldır. Karakavon balının üretiminde insan müdahalesi son derece azdır Ürünün ortaya çıkışına kadar geçen sürecin çoğunda başrol, arılara ait. Honey Leaves’i diğer markalardan ayıran en temel özellik, sanayi tipi üretim yapmaması. Honey Leaves markasının ürettiği karakovan balı da bu sebeple hem sağlıklı hem de lezzeti bakımından diğer ballardan oldukça farklılık gösteriyor.

Ubeydullah Subaşı, üretim süreçleri ile ilgili şu bilgileri paylaşıyor: “Saflığı ve doğallığı tescilli 500 kovanımız ile üretim yapıyoruz. Kovanlarımız otoyollarından ve tarım arazilerinden uzaktadır. Bu sayede zararlı kimyevi maddeler ve kirleticiler bala ulaşamaz. Honey Leaves organik balın üretileceği kovanlar boyanmıyor ve naylon örtüler ile kapatılmıyor. Kesinlikle sanayi mumu (parafin) kullanmıyoruz. Diğer bal türlerinin aksine, karakovan balının üretiminde arıya petek verilmez. Mum kullanılmayan bu üretim biçiminde, hazırlanan kovanların içine oğul yerleştirilir ve arılar; petek dahil her şeyi, ışıksız bir ortamda kendileri yapar. Kovanlarımızın kapaklarını haziran ayında kapattıktan sonra ekim ayına kadar asla açmayız. Arıların beslendiği bitkilerden 400 tanesinin bugün ilaç sanayinde kullanıldığı kanıtlanmıştır. Dünyanın en prestijli laboratuvarlarından aldığımız analiz raporlarımızla ve ödüllerimizin kazandırdığı haklı gururla daha da iyisini hedefliyoruz.”

 

Yıllık 2,5 ton organik bal üretimi gerçekleştiriyor

Honey Leaves 500 kovanı ile tamamen doğal şartlarda yıllık ortalama 2-2,5 ton organik bal üretimi gerçekleştiriyor. Markanın ürün gamında; besin içeriği ve biyolojik aktiviteleri tamamen korunmuş, doğal, katkısız ve organik petek ve süzme karakovan balı bulunuyor. Petek karakovan ballarını 0,5 kilogram ve 1 kilogramlık metal ve ahşap kutularda, süzme karakovan ballarını ise 450, 680 ve 870 gramlık cam kavanozlarda satışa sunuyor. Honey Leaves ürünlerini kendi internet sitesi www.aselbal.com’un yanı sıra Trendyol, Hepsi Burada ve N11 gibi e-Ticaret sitelerinden satın almak mümkün.

www.aselbal.com

www.instagram.com/honey1870leaves/

www.facebook.com/aselhizan

https://twitter.com/honey_leaves

 

Editöre Not:

En sağlıklısı, ham bal

Ham bal arıların hazırladığı balın kovandan çıkarılan haliyle tüketime sunulan doğal baldır. Ham bal pastörizasyon ve filtre işlemlerinden geçirilmez. Pastörizasyon, yani yüksek sıcaklıklara ısıtma işlemi, aslında bal için gerekli bir işlem değildir. Yapılmasının sebebi ise, balın kristalleşmesini önleyerek cazip hale getirmektir. Halbuki balın kristalleşmesinin hiçbir zararı yoktur ve son derece doğaldır. Pastörizasyon işleminin en önemli etkilerinden biri de balın içerisindeki bazı enzimlerin, fenolik ve flavonoid yapıdaki bazı değerli bileşenlerin azalmasına neden olmasıdır. Filtrasyon ise balın içerisindeki polenlerin azalmasına neden olur. Bu sebeplerden ötürü ham bal, pastörize ve filtre edilmediğinden besin içeriği tüm doğallığıyla korunan baldır. Ham bal, bu haliyle antibakteriyel aktivite gösteren doğal şifa kaynağıdır.