Orman ve bitki örtüsü ortadan kalkacak: Çevrecilerden Foça’da taş ocağına tepki

DOĞA KATLİAMINA KARŞI DOĞAYI SAVUNACAĞIZ'

Orman ve bitki örtüsü ortadan kalkacak: Çevrecilerden Foça’da taş ocağına tepki

Karar Gazetesinin haberinde İzmir Foça'da 2 bin 500 yıllık Pers Mezar Anıtı ile zeytinlik alanların yanına yapılmak istenen taş ocağı çevrecilerin tepkisini çekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne dilekçe veren çevreciler ÇED olumlu kararı çıkması halinde dava açacaklarını da söyledi.

İzmir Foça’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) süreci başlatılan taş ocağına çevreciler ile meslek örgütleri tepkili. 98,63 hektarlık arazide yapılmak istenen taş ocağının yanı başında 2 bin 500 yıllık Pers Mezar Anıtı ile zeytinlik alanları bulunuyor. Çevreciler bugün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü önünde eylem yaparak taş ocağının durdurulması için dilekçe verdi.

'DOĞA KATLİAMINA KARŞI DOĞAYI SAVUNACAĞIZ'

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; Çevreciler adına Foça’da Doğa ve Tarih Talanına Hayır Platformu tarafından basın açıklamasını Ruken Arslan okudu. Arslan, ülkenin dört bir yanında yeraltı ve yerüstü kaynaklarının acımasızca talan edildiğini söyleyerek doğa katliamına karşı yaşamı savunmaya devam edeceklerini belirtti.

Taş ocağı ile tüf taşı çıkarılmak istenen bölgede doğa ve tarihin zarar göreceğini savunan çevreciler proje alanının İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planına göre orman ve tarım arazisi sınırlarında olduğunu söyledi.

'PLANLAMA YAPILMADI'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne dilekçe verilmesinin ardından yapılan basın açıklamasında Ruken Arslan, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı’ya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, 10 yıl süre ile II-B grubu İşletme Ruhsatı verilmesini eleştirdi. Planlama ve yer seçimi ilkelerine göre projenin uygun olmadığını sözlerine ekleyen Arslan, halk sağlığı, canlı yaşamı, kültürel varlıklar, alanın tarımsal nicelik ve niteliği açısından planlama yapılmadığını vurguladı.

Planlamaya dair değerlendirmenin yapılmamasından dolayı projenin ÇED sürecine itiraz ettiklerini anlatan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz doğasına, tarihine, zeytinine yaşam alanlarına sahip çıkanlar olarak bir kez daha haykırıyoruz; buraya taş ocağı açarsanız, toprakla birlikte orman ve bitki örtüsü ortadan kalkacak. Doğamızın dış görünüşü bozulacak, erozyon hızlanacak, tarım alanları zarar görecek. Yeraltı su sistemimiz bozulacak, çökmeler olacak. Yaydığı toz ve gürültü çevrede halk sağlığını ve canlı yaşamını olumsuz etkileyecek.”