Kriz Zamanlarında Liderlik: Karmaşık Konuların Basit Açıklamaları)

Çok okuyan mı çok gezen mi bilir derler ya bence bunun cevabı bir işi layıkıyla yapan bilir olmalı.

Kriz Zamanlarında Liderlik: Karmaşık Konuların Basit Açıklamaları)
Bu hafta sonu yapmam gereken çok işim vardı ama bir kitaba kendimi öyle kaptırdım ki hiçbirini bitiremedim. Pişman mıyım derseniz; cevabım kesinlikle hayır!

Çünkü kitabın sonuna geldiğimde çok tecrübeli, başarılı ve hep daha fazlasını öğrenme mottosuyla yaşayan bir iş insanının aklında bir yolculuğa çıktığımı farkettim..

Hangi kitaptan mı bahsediyorum? Murat Ülker'in kaleme aldığı, Peter Lang International Academic Publishers tarafından basılan kitaptan bahsediyorum.

Kitabın adı, "Leadership in a Time of Crisis: Simple Explanations of Complex Topics" ( Kriz Zamanlarında Liderlik: Karmaşık Konuların Basit Açıklamaları) ve editörü de Prof.Dr. Ali Atıf Bir hoca.

Murat Ülker, bir çok farklı başlık altında günümüz iş ekositemi ve değişen dünya düzeninde kafamızı karıştıran ya da endişe yaşadığımız konularla ilgili kendi bakış açısını, düşünce ve davranış biçimlerini aktarmış.

- 2027 Yılına Kadar Şirketlerin %75'i Yok Olabilir mi?
- Bildiğimiz Perakendeciliğin Sonu mu?
- Bir Şirketin Sınırlarını Biliyoruz, Bir Ailenin Sınırları Nelerdir?
- Farklı Kültürleri Anlamadan Küresel Bir Şirketi Yönetemezsiniz
- Sürdürülebilir Başarı Modeli
- Yabancı Ortaklıklarda Risk Yönetimi
- Yapay Zeka Ne Kadar Yapay?
- İnsanlar Artık “Dijital Olarak Sosyal Hayvanlar”
- Metaevren Dünyasının Bilinmeyenleri Çok Büyük, Ama Hazırlıklı Olmalısınız!
- Sahte Bilim Her Zaman Yeni Kahramanlar Yaratır!
- Bill Gates Ne Demek İstiyor: Sera Gazlarını Sıfırlamazsak Sonumuz Corona Salgınından Daha Kötü mü Olacak?
- Herkes mi, Hiç Kimse mi? Hepsi mi Yoksa Hiçbir Şey mi?
- Möö Yasası: Yeni Tarım Devrimi İçin Yatırımcıların Rehberi
- Türkiye Ekonomisi Yol Ayrımında
- Peki ya Ön Yargılı Olduğumu Söylersem? Önyargılı Olduğumu Düşünmem de Bir Önyargı mı? gibi başlıklarda karmaşıklık içeren konular hakkındaki görüşlerin paylaşıldığı kitap, bir liderin gözünden dünyaya farklı bir perspektifte bakmamızı sağlıyor.

Bir iletişim akademisyeni olarak en dikkatle okuduğum bölüm ise Murat Bey'in kendi iletişim ve liderlik felsefesini anlattığı kısım oldu.

Kendi anlatımıyla şu can alıcı cümleyi kurmuş:
"Eğer benim gibi 'hayır' demiyorsanız ve neredeyse hiç "evet" demiyorsanız, 'Murat Ülker ne dedi?' diye bir soruyla karşılaşırsınız. İnsanlar "acaba bu mu, yoksa bahsettiği şey bu muydu' sorusuyla meşgul oluyor." Onlardan istediğim şey kendi kararlarını vermeleri. Mentorluk yaptığım ve uzmanlaştığım konular (Ar-Ge, yatırım, taahhüt/risk) dışında artık kimseye ne yapacağını söylemiyorum.Neleri başarabilecekleriyle ilgileniyorum."

Birlikte çalıştığı ekiplerin her hareketine kendisi karar vermeye çalışan, sadece kendi yolunu dikte eden, onlara neleri başarabileceklerini görmek için alan açmayan ve çalışanların kendilerini keşfetmelerine destek olmayan "kontrolcü liderlik"ten uzak bu bakış açısını çok sevdim ve bir kenara not ettim.

Çok okuyan mı çok gezen mi bilir derler ya bence bunun cevabı bir işi layıkıyla yapan bilir olmalı. Bu kitap, işte tam da bu yüzden okunmalı.

Prof. Dr. Çisil Sohodol

BAU Global

Resim önizleme