Kazakistan, tarım arazilerinin yabancılara satılması ve kiralanmasını yasakladı

Sincan'daki Kazaklara baskı tartışması

Kazakistan, tarım arazilerinin yabancılara satılması ve kiralanmasını yasakladı

Kazakistan, tarım arazilerinin yabancılar tarafından satın alınması ve kiralanmasını yasakladı.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkede beş yıl önce protestolara neden olan tarım arazilerinin yabancı yatırımcılara açılması kararının resmen son bulduğunu duyurdu.

Toplumsal Güven Ulusal Konseyi'nde konuşan Tokayev, "Arazi (mülkiyet) sorunu halkımız için her zaman çok önemli olmuştur. Bu, devletimizin temel taşı ve kutsal bir sembolüdür. Tarım arazilerinin yabancılara ve yabancı tüzel kişilere satılması ve kiralanmasının yasaklanması kararı aldım. Buna yabancı hissedarları olan tüzel kişiler de dahil." dedi.

Sincan'daki Kazaklara baskı tartışması

Çin ile Rusya arasındaki Kazakistan, önemli tahıl, yağlı tohum ve et üreticisi konumunda. Orta Asya'nın 19 milyon nüfuslu ülkesinde, beş yıl önce tarım arazilerini yabancı yatırımcılara açma kararı özellikle "Çin'in tüm tarlaları ve otlakları işgal edeceği" gerekçesiyle protestolara neden oldu.

Bunu üzerine yönetim 2016’da ülkede tarım arazilerinin yabancılara kiraya verilmesi kararını askıya aldı.

Kazakistan'ın en önemli ticaret ortaklarından Çin'in Sincan eyaletindeki etnik Kazaklar üzerinde baskı yapıldığı yönündeki haberler, yerel halk arasında Pekin yönetimine karşı öfkeye neden oldu.

Yabancı iş gücü alım kotası azaldı

Kazakistan, 2020'den itibaren yabancı iş gücü alım kotasının yüzde 40 azaltılacağını kaydederek 49 bin kişi olan sayının 29 bine indirileceğini duyurmuştu.

Karar kapsamında işçi sayısı 250'nin üzerinde olan ve 30'dan fazla yabancı iş gücü çeken firmaların her yıl denetleneceği kaydedildi.

Ülkede yabancı firmada çalışma ve göç kanunları konusunda yüzlerce ihlalin yaşandığı açıklanmıştı.

https://tr.euronews.com/2021/02/25/kazakistan-tar-m-arazilerinin-yabanc-lara-sat-lmas-ve-kiralanmas-n-yasaklad?