Kabukcuoğlu’ndan iktidara ‘özel okul’ tepkisi

Kabukcuoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorunlara hakim olmadığını söyledi.

Kabukcuoğlu’ndan iktidara ‘özel okul’ tepkisi

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, “Eğitimin tüm kademelerine karşı olan AK Parti iktidarından, özel okullar da hissesine düşeni almıştır. İYİ Parti iktidarında özel okullar Türk eğitim dünyasına gerekli katkıda bulunacak, destek ve yapılanmaya kavuşacaktır.” dedi.

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, özel okullarda yaşanan sorunlara ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’de bütçeden en büyük payın eğitime ayrıldığını ancak istenen sonucun alınamadığını ifade eden Kabukcuoğlu, “Bunu açık olarak uluslararası sınavlarda ve üniversite sıralamalarında görüyoruz.” dedi.

“Ülkemizde eğitimin değer bulması, liyakatin öncelenmesi ile mümkündür” diyen Kabukcuoğlu, AK Parti iktidarında liyakatli çalışmanın ve ahlakın önemi olmadığına vurgu yaptı.

Pek çok şehirde olduğu gibi Eskişehir’de de ciddi eğitim sorunları yaşandığını kaydeden Kabukcuoğlu, “Merkezi 34 okulda, ikili eğitim yapılmakta ve şehir merkezinde yer alan popüler okullarda sınıf mevcudu 50 kişiyi bulmaktadır. Böyle bir sınıfta, öğretmenin 40 dakika boyunca tüm öğrencilerle ilgilenemeyeceğini ve birkaç öğrenci ile dersi götüreceğini biliyoruz” şeklinde konuştu.

Kabukcuoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorunlara hakim olmadığını söyledi.

Türkiye’de 11.984 özel okulda 1.560.000 çocuğun eğitim gördüğünün bilgisini paylaşan Kabukcuoğlu, “Kuşkusuz kimse çocuğuna daha masraflı eğitim yaptırmak istemez. Veliler 50 kişilik sınıflarda çocuklarını okutmanın anlamının hayat yarışında geri kalmak olduğunu bilir.” değerlendirmesini yaptı.

Ülkenin içine sürüklendiği ilgisizlik, fakirlik, yoksulluk, çaresizlik ortamında; ailelerin çocuklarına uygun gelecek yaratmaya çalıştığını kaydeden Kabukcuoğlu, “Çocuk yetiştirmek kolay değildir. Bunu tüm yetişkinler bilir. Mühendisler, avukatlar gibi ülkemizde yetişmesi üst düzey olan insanlar artık çocuklarını özel okullara gönderemiyorlar. Maddi ağırlık nedeniyle çocuklarını o okullardan almak zorunda kalıyorlar.” ifadesini kullandı.

“Özel okulların kendi içince çözümleyemediği sorunları olduğunun farkındayız” diyen Kabukcuoğlu, “Atanmayı bekleyen öğretmen çok diye, söylenenler doğruysa, onları asgari ücretle çalıştırmak doğru bir davranış değildir. Bu öğretmenlerin öğrenciye gerekli ihtimamı göstermesi mümkün değildir. Özel okullar, öğretmenleri iş ortağı olarak görmeli, onlara gerekli refahı sağlayacak ücreti ödemelidir.” şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, özel okulların kar ve zarar dağılımını bilmesi gerektiğini kaydeden Kabukcuoğlu, “Bir yılda 1.100 okulun kapanmış olması, özel okulların varlıklarını devam ettiremediklerinin göstergesidir. 1.100 okulun kapanmasına, Özel Eğitim-Öğretim Derneği (ÖZDEBİR) adına yapılan açıklamada, bir önceki yıl yapılan yüzde 36’lık zammın yetersizliği gerekçe gösterilmiştir. ÖZDEBİR yetkilileri, giderlerinin yüzde 65-70’i personel giderlerinin oluşturduğunu, ücretlerdeki yükselmenin kendilerini zarara uğrattığını bildirmektedirler. Elektrik, doğalgaz, bina kiraları katbekat artmıştır.” dedi.

Kabukcuoğlu, “Sorun şudur: Ülke enflasyon seline kapılmış gidiyor. Ne kadar zam yapılırsa yapılsın, bir sonraki aşamada herhangi bir kalemdeki yükselme her şeyi silip götürüyor. Enflasyonun klasik sonucu ücretliler zarar görüyorlar. Böylece, bir zaman kesitinde eleğin üstünde olanlar daha sonra eleğin altına düşüyorlar. Yani orta direk yok oldu, onun bir üstündekiler de parça parça maddi olarak zayıflamaktadırlar. Bu böyle devam ederse özel okullar sadece yüksek geliri olanlara hizmet veriyor olacak. “ diye ekledi.

Özel okulların sermaye tabanlı olarak devam etmesi durumunda öğrencilerin müşteri, okulların ise girişimci olarak konumlandırılacağına işaret eden Kabukcuoğlu, bu durumun eğitimin ruhuna ters olduğuna vurgu yaptı.

Kabukcuoğlu şunları ekledi:

“Özel okullar bir kısım çocuklarımıza eğitim vermektedir. 400.000 kişiyi istihdam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi, ilk ve orta öğretimde çocuklarımıza, öğrenci başına 2023 bütçesi hesabıyla 27.000 TL harcamada bulunacaktır. Bu paranın yetmediği açıktır. Eğer yetseydi 50 kişilik sınıflar olmazdı. Yine özel okullardan 1100’ü kapatılmıştır. Bakanlık, özel okullara öğrenci başında belli bir destek verirse, hem özel okullar işlevlerini devam ettirecek, hem de Milli Eğitim Bakanlığı artan para ile 50 kişilik sınıfları daha küçük sınıflar haline getirecektir. Özel okullar ülkenin ihtiyacıdır. Eğitimde çeşitlilik sağlar ve imkanı olanların ihtiyacını gidermek bakımından da gereklidir. Eğitimin tüm kademelerine karşı olan AK Parti iktidarından, özel okullar da hissesine düşeni almıştır. İYİ Parti iktidarında özel okullar Türk eğitim dünyasına gerekli katkıda bulunacak, destek ve yapılanmaya kavuşacaktır.”