Dünya Şiir Günü

Şiir Nedir ?

Dünya Şiir Günü
Dünya Şiir Günü
Şiir
Saygıdeğer okuyucularım Sizlere ilk önce Şiir nedir konusu yazmakla başlamak istedim.
Şiir Nedir ?
Duygu, hayal ve düşüncelerin bir düzene bağlı olarak, çekici bir dil ve ahenkli mısralar içinde aktarılmasınaşiir denir.
Şiir, bir ana duygu (tema) etrafında yazılır. Diğer türler gibi şiir de bir plana sahiptir. Ancak her ölçülü ve kafiyeli metin, şiir değildir. Şiirde “duygu” temel unsurdur ama duygunun dışında “düşünce” ve “hayal” de vardır. Şiirde “sanat” ögesi ağır basar. Bu bakımdan şiirde sözcük seçimi öne çıkar. Aslında şiir, sözcüklerin ahenk oluşturacak şekilde bir araya getirilmesinden oluşur.
> Şiir yazana şair denir. Halk şiiri yazan ve bunu çalıp söyleyene de ozan denir. Günümüzde ise şair yerine ozan sözü de kullanılmaktadır.
> Her şiirin bir başlığı vardır. Başlığın, şiirde anlatılanlarla uyumla olması gerekir.
Şiir Birimleri
> Şiirde her bir satıra dize (mısra) denir. Şiiri yazarken her dizenin başındaki harf büyük harfle yazılır.
> Dört dizelik kümelere kıta (dörtlük) denir. İki dizeden oluşan kümelere de beyit adı verilir.
Ben şiir yazmayı çok seviyorum Şiir yazarken rahatlıyorum Hayal gücüm daha çok gelişiyor . Kendimi daha iyi ifade ediyorum Ayrıca şiir okumayı da seviyorum …
ŞİİR DÜNYA GÜNÜN TARİHCESİ
-İlk kez 1999 yılında UNESCO tarafından ilan edilen ve dünya çapında kutlanan Dünya Şiir Günü‘nün amacı “farkındalık yaratmak ve ulusal, evrensel, bölgesel şiir hareketlerine taze bir enerji sağlamak”olarak nitelendiriliyor.
Şiirin sorgulayarak çeşitlilik yarattığını belirten UNESCO, dil çeşitliliğini kutlamak için bugünü olarak ilan etmiş.
Şiir okumayı, yazmayı, yayınlamayı teşvik etmeyi amaçlayan Dünya Şiir Günü, önceleri 5 Ekim’de kutlanırken 20. yüzyılın sonlarına doğru 15 Ekim’de kutlanmaya başlanmış. Uzun süredir 21 Mart’ta kutlanan Dünya Şiir Günü, bazı ülkelerde halen bu tarihlerde kutlanıyor.
Türkiye’de ise Yazarlar Sendikası üyesi şair ve yazarlar, 21 Mart Dünya Şiir Günü’nü Kadıköy’de Beşiktaş İskelesi’nde buluşarak, Şiir Günü Bildirisi okuyarak kutlayacaklar.
Türkiye Yazarlar Sendikası’ndan yapılan açıklamaya göre, şair ve yazarlar 21 Mart Dünya Şiir Günü’nde bu yıl da sokaklara olacak. 21 Mart’ta saat 11.00’de Kadıköy’de Beşiktaş İskelesi’nde buluşan şair ve yazarlar, İskelede Şiir Günü Bildirisi’ni okuduktan sonra vapurla Beşiktaş’a geçecek. Vapurda da şiirler okuyup yolculara şiirler ve şiir dergileri dağıtacaklar. Beşiktaş İskelesi’nde bildiri yeniden okunacak ve Beşiktaş Çarşısı’nda da şiir dergileri ve şiirler dağıtılacak.
Sendika, Şiir Günü etkinliğinde ayrıca Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Maslak Kampüsü’nde saat 15.00’te bir panel düzenleyecek. Prof. Meriç Hızal’ın, Prof. Dr. Zeynep Sayın’ın, Sanat Eleştirmeni Canan Beykal’ın ve şair Salih Bolat’ın konuşmacı olduğu “Sanatta Yaratı Süreci” panelini Mustafa Köz yönetecek. Panelden sonra şairler Oya Uysal, Gülce Başer, Osman Serhat ve Hüseyin Alemdar şiirlerini okuyacak. Günün son etkinliğindeyse saat 17.30’da 37 heykeltıraşın 37 şiirden esinlenerek yaptığı heykellerle şiirler, “Esin mi Şeytan mı?” adlı kokteyl-sergiyle izleyicilerle ve okurlarla buluşacak.
Bu yılın Dünya Şiir Günü Bildirisi’ni ise PEN Şiir Ödülü’nü kazanan Sennur Sezer kaleme aldı:
Şiir çağın yankısıdır
Şiir, çağının seslerinin yankısını taşır: Kahkahalar, çığlıklar, ıslıklar… Aşk şarkılarına marşlar karışır, ağıtlara çocuk sesleri. Çok sesli bir korodur şiir, bir orkestra.
Şairler hükümdarlara övgüler yazsalar da bu sesleri şiirin orkestrasına ekleyemezler. Bir yıl geçmeden yıpranır gider o övgülerin kumaşı.
Eskimeyen, yaşamaya övgüdür, adalete, aşka.
Bir de diktatörlere yazılmış alaylar eskimez, bin yıllarca.
Şairler söz ustasıdır. Anadildir ustalığın nedeni. Vay şairlere ana dilini yasaklayana. Vay insanlara şiiri yasaklayanlara! Her dilde aşağılanmalı insanın düş gördüğü dilde yazmasını, şarkı söylemesini engelleyenler. Onlar için sövgüler bile armağan sayılmalı. Adları silinmeli tarihten.
Şiir, çağının seslerinin yankısıdır. Şair bu sesleri işler olan gücüyle. Aşk şarkıları, yaşama övgüleri duyulsun ister şiirinde. Hıçkırıklar aşktan kopsun, bir ağlayış olacaksa çocuğun ilk ağlayışı olsun.
Ve kadınlar, sesleri yüzyıllardır savaşları lanetlemekten yorgun, ağıtlardan kısık, şiirler söylerler güzel günler için, rüzgâra karışır. Onlara şiir yazılmaz, yazılanlar aşka övgüdür belki.
Şiir, çağının seslerinin yankısıdır. Sokaklardan kopup gelen seslerin uğultusudur. Zafer şiirlerinde ölen askerlerin analarının ağıtı duyulur. Aç çocuk ağlayışları ve dul kadınların çığlıkları. Bu yüzden ürperir bu şiirleri okuyanlar.
Çağının seslerinin yankısı duyulur şiirde. Şiirinde güzel seslerin yer almasını isteyen şairin işi zordur. Çünkü açlığı, savaşları durdurmak için uğraşmak zorundadır. O şairlerin seslerini duyarız, çocuk seslerine kulak verdiğimizde.
TÜM ŞAİRLERİMİZİN 21 MART DÜNYA ŞİİR GÜNÜNÜ KUTLUYORUM VE ÖLEN ŞAİRLERİMİZİN HEPSİNE ALLAH RAHMET EYLESİN , MEKANLARI CENNET OLSUN Şiir Sokakta, Şair Yollarda” buluşmasının 11. yılındayız ŞİİR VE ŞAİR HER YERDEDİR
Sayfamda bulunan tüm şair arkadaşlarımın , üstatlarımın , "dünya şiir günü"nü kutlar ;
şiirce sevgiler ve güzellikler biriktirmenizi dilerim gönlünüzde..! Saygılarımla, Sevgilerimle , Selam ve Dua ile
Zeynep Didem Gezgin