Duasız din olmaz

Mushaftaki surelerin sırasına göre Kur’an dua ile başlayıp dua ile biter. 

Duasız din olmaz

İster hak ister bâtıl olsun, bütün dinlerde dua vardır. Hz. Peygamber’in ifadesiyle “Dua kulluğun özüdür.” Kur’an dua ile başlayıp dua ile biter. Yüce kitabımızdaki ilgili ifadelere göre dua, insanın kendi eksikliğini görmesi; Rabbinin zenginlik, lütuf ve inayetine sığınmasıdır. Dua hem söz dili ile hem hal dili ile yapılır. Dua sözsüz de olabilir.

Bazen tek kelime bile etmeden, akan iki damla gözyaşı veya kalbin Allah’a yönelerek şükran duygusuyla dolup taşması saatlerce yapılan sözlü dualardan daha makbul olabilir.

MUSTAFA ÇAĞRICI

İster hak ister bâtıl olsun, bütün dinlerde dua vardır. Çünkü Hz. Peygamber’in ifadesiyle “Dua kulluğun özüdür.”

‘Dua’ sözlükte ‘çağırmak, seslenmek, istemek’ gibi anlamlara gelir. Dinî bir terim olarak ‘kulun Allah’a iman ve teslimiyetini, O’nun sınırsız kudreti karşısında kendi yetersizliğini ve halini O’na arz edip lütuf ve yardımını dilemesi’ anlamında kullanılır.

Hadiste de belirtildiği gibi dua ile ibadet arasında güçlü bir bağ ve yakınlık vardır. Zaten Kur’an’da ve diğer tüm Arapça kaynaklarda ‘namaz’ için kullanılan salât kelimesinin asıl anlamı da ‘dua’dır.

Mushaftaki surelerin sırasına göre Kur’an dua ile başlayıp dua ile biter. Yüce kitabımızdaki ilgili ifadelere göre dua, insanın kendi eksikliğini görmesi; Rabbinin zenginlik, lütuf ve inayetine sığınmasıdır. İnsan, arzu ve ihtiyaçlarla kuşatılmış fani, sınırlı ve kusurlu bir varlıktır. Allah ise yaratıcıdır; gücü sonsuz, nimeti, rahmeti ve ihsanı boldur. Kur’an şöyle der: