Dikkat, bu bir yatırım tavsiyesidir!

Küçük küçük adımların mayası ile nasıl varlık sahibi olunur sürecini harika anlatıyor.

Dikkat, bu bir yatırım tavsiyesidir!

Özel hayatımızda tasarrufun kadim yollarını yeniden hatırlatan kitabı ile Mert BAŞARAN’ın Küçük işler Büyük Özgürlükler kitabını özellikle enflasyonun tavan yaptığı şu günlerde özellikle tavsiye ediyorum.

Küçük küçük adımların mayası ile nasıl varlık sahibi olunur sürecini harika anlatıyor.

Eskiden ev ekonomisi dersleri vardı. Ne güzeldir. Bir şeyi tasarruflu kullanmak, bozulunca tamir ettirmek mesela, yenisini almak yerine. Annemden bana geçen özelliklerin başında eşyayı tasarruflu kullanmak var. Mesela ekmek atamam ben, mutlaka değerlendiririm. Yemeği atmam için bozulmuş olması gerekir. Sökükler dikilir, giyilir bizim evimizde. Cam kavanozlar atılmaz, lazım olur :) yıkanır güzelce, kullanılır. Bunlar otomatik olur, zorlama değildir.

Aza tamah etmeyen çoğu bulamaz.

Damlaya damlaya göl olur.

İşten artmaz, dişten artar.

Buna güzel örnek teşkil edecek atasözleri.

Yatırım hedefinizi sizden çok yukarılara koyarsanız ona yetişmek için yapacağınız tavizler ile sonunuz hüsran olabilir.

İşletmelerde de benzer durumlar var aslında.

İşletme sermayenizde elbette üretim yerine tasarrufu göze alamayabilirsiniz. Bununla birlikte üretirken maliyetlerinizi bilerek ve kontrol ederek hareket etmeniz, yarın yapmanız gereken olası yatırımlarınız için bir maya oluşturacaktır. Bu mayaya ekleme yaparak istediğiniz büyüklükte yatırımlar yapabilirsiniz. Sadece tek yapmanız gereken bugün buna başlamak.

Bu resim için metin sağlanmadı
Altın yükselişte!

ŞİRKETLERDE TASARRUF KALEMLERİ NELER OLABİLİR?

1-   Kahve, çay, şeker gibi sürekli tüketilen dayanıklı ürünleri örneğin yıllık planlama ile almak, alırken kazanmak. Hiç küçümsemeyin, aradaki farkı ölçtüğünüzde şaşırabilirsiniz.

2-   Pazarlama tedarikçilerinizle yıllık medya planı yapmak, alırken kazanmak

3-   Elektrik ve su tasarrufuna yönelik altyapıları araştırmak, stratejik plana almak

4-   Kağıtsız ofis süreçlerini uyarlamak

5-   Çalışanlarınızın yaptığı tasarruflara puan sistemi getirerek, bu konuda sadakati ödüllendirerek artırmak

6-   Hizmet satın alımlarınızı yıllık organize etmek, tedarikçi kriterlerinizi belirlemek, belli başlı tedarikçi listenizin olması

7-   Standart işe alım sürecinizi oluşturarak daha kısa sürede optimum kişiyi organizasyona katmak ve o kişileri oryantasyon programı ile daha kısa sürede verimli hale getirmek

8-   Şirketteki toplantı sayısını azaltmak, iş takibini uygulamalar kullanarak yapmak (Clickup, Monday, Asana, vb gibi). ActionCOACH'un LION toplantı formatını oturtmak.

9-   Şirkette, bölüm bazında başabaş noktasını deklare etmek. Başabaş noktasını hızlı geçmeye hedef vermek. Şirket içinde süreç Hız hedefi oluşturmak

Gibi pek çok yöntem ile şirketin harcamalarını daha efektif hale getirmek mümkün.

Peki bütün bunları yaparak ne sağlayacağız?

Şirketinizde kaynakları daha etkin kullanacaksınız. Nasıl olsa var kazanıyoruz diye har vurup harman savurmayacaksınız. Ekipte bu bilinci bir kültür değeri olarak oturtacaksınız. Parayı, zamanı ve insanı hak eden yere vereceksiniz.

İtibardan tasarruf olmaz diyenlere bana göre yerinde tasarruf sistemdir, verimliliktir ve bunlarla da itibarı katlamak son derece mümkündür.

Hepinize sizi mutlu eden karlı çalışmalar dilerim.

Ayşegül Tozkoparan

Partner & Business Coach & Investor I İşletme Koçu I