ÇALINAN MİMBER KAPILARI, 3 YILDAN SONRA NASIL GERİ GELDİ

Çalınan minber kapıları

ÇALINAN MİMBER KAPILARI, 3 YILDAN  SONRA NASIL GERİ GELDİ
Aydınoğulları Beyliği'nin günümüze ulaşan en erken tarihli eserlerinden biri olan Birgi Ulu Cami, İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi kasabasında yer alır. İnşa kitabesine göre, H. 712 (1312) yılında, Aydınoğlu Mehmed Bey tarafından yaptırılmıştır.
**
Halk arasında Aslanlı Cami ve Ulu Cami gibi isimlerle de anılan Aydınoğlu Mehmet Bey Camii, Anadolu’da beylikler döneminden kalma en eski camilerinden biri. Selçuklu mimarisinde sık görülen “çok ayaklı camiler” grubunda yer alan camii, Aydınoğulları Beyliği'nin kurucusu Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından, Birgi’nin fethedilip başkent yapılmasından beş yıl sonra, 1312 yılında yaptırılmış. Cami her ne kadar beylikler döneminde meydana getirilen çoğu eser gibi Selçuklu mimari yapısının izlerini taşısa da, sahip olduğu bazı özellikler ile Anadolu'daki pek çok camiden ayrılıyor.
**
Çalınan minber kapıları
Sanat harikası olan bu minberin ilginç bir de öyküsü var. 1993 yılında minberin kapıları esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolmuş. 1996 yılında ünlü İngiliz müzesi British Museum’da bir açık arttırma sırasında satılmak üzereyken ortaya çıkmış ve Kültür Bakanlığı’nın girişimleriyle Türkiye’ye getirilmiş. Kapıların bulunmasını sağlayan kişi ise daha önce camiyi ziyaret eden ve çok beğenen İngiliz bir turist. Anlatılanlara göre bu turist müzayede esnasında kapıları fark etmiş ve yetkililere haber vermiş. Böylece kapılar üç yıl aradan sonra tekrar ait olduğu yere, Aydınoğlu Mehmet Bey Camii’ne getirilmiş.
------
Duvardaki antik aslan heykeli
Caminin güneydoğu köşesinde Lidyalılardan (M.Ö 1000-500) kalma olduğu düşünülen, yerden yaklaşık 2.5 metre yükseklikte mermerden yapılmış bir aslan heykeli bulunuyor. İslam mimarisinde, özellikle ibadet yerlerine heykel yapılmasına sıcak bakılmazken, Aydınoğlu Beyliği’nin gücünü ve hükümdarı Mehmet Bey’in erkini sembolize eden Arkaik dönemden kalma bu heykel, önemli bir ayrıntı teşkil ediyor.
-------
Ödemiş kültür portalı.
D.SÖZEN.