Bana anlatacağın şey iyi mi? Anlatacağın şey işime yarar mı?”

Tüm sorulara aldığı yanıtlar “Hayır” olduğu için Sokrates tanıdığını dinlemez

Bana anlatacağın şey iyi mi? Anlatacağın şey işime yarar mı?”

Konuştuğumuz dil, yalnızca günlük işlerimizi yapmamız için gerekli iletişim olanağını sunmakla kalmaz, aynı zamanda bir kültürün aktarım aracıdır. İçinde yaşadığımız dil, düşüncelerimizi ve kimliğimizi şekillendiren önemli bir unsurdur.

İnsan tanımakta, onlara nasıl davranmamız gerektiğini öğreten de iletişim kültürüdür. Bu kültürü beslemek için çeşitli araçlara ihtiyaç duyar, iletişimimizi kuvvetlendirmek için çabalarız.

Bu konuyla ilgili beslendiğim en önemli kaynaklar podcastler.

Duygu aktarımı yaparken, dili kullanma şeklimizden ses tonumuza kadar etki eden bir durumda, yazılan her şeyin anlatılıyor da olması çok hoş. 

Ünlü filozof Sokrates, bir tanıdığının arkadaşı hakkında duyduklarını anlatmak istemesi üzerine şu üç soruyu sorar: “Bana anlatacağın şeyin tam anlamıyla gerçek olduğunu emin misin? Bana anlatacağın şey iyi mi? Anlatacağın şey işime yarar mı?”

Tüm sorulara aldığı yanıtlar “Hayır” olduğu için Sokrates tanıdığını dinlemez. Bu da Sokrates’in gerçeklik-iyilik-yararlılık üçlü filtresi olarak tarihte yerini alır.

Sokrates duymasına gerek olmayanı dinlemeyerek iletişim diyeti yapmıştır. Burada bir noktayı iyi ayırt etmemiz gerekir: Karşıdakini can kulağıyla dinlemek çok önemli bir iletişim adımıdır. Burada dinlenen şey gerçekse, iyiyse veya yararlıysa mutlaka faydalı sonuç verir.

Bu nedenle dinlenen şey; iyiyse veya yararlıysa uzun vadede sonuç verir. Bende uzun zamandır dinleyip, çok faydalandığım iki poscasti sizlerle paylaşmak istedim, sizin de eklemek istedikleriniz olursa keyifle dinlerim 

- Gelişigüzel Hayaller: Hayatı daha yaşanılabilir kılmak için düşünen, sorgulayan ve hayal eden podcast kanalı.

- Yakın İlişkiler: Karşılıksız aşktan yalnızlığa, ebeveyn çocuk ilişkilerinden çok eşliliğe ilişkilere dair her şeyin konuşulduğu podcast kanalı.

Ruhumuzun beslendiği bir gün olsun 

Merve TAŞDEMİR

C-Prot | Teknoloji ve İnovasyon | JCI