Akran dehşetinin ardında sosyal medya

PISA ARAŞTIRMASINDA AKRAN ZORBALIĞI DETAYI

Akran dehşetinin ardında sosyal medya

Akran zorbalığı sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte çocuklar arasında giderek artıyor. Geçtiğimiz günlerde Antalya’da da parkta A.M.Ö. adlı kız çocuğu (13) N.N. (16) adlı kız tarafından bıçaklanırken, tutuklanan N.N.’nin ilk ifadesinde, aralarındaki kavganın sosyal medyadaki yorum nedeniyle çıktığını söylediği öğrenildi.

Son zamanlarda sosyal medya kullanımı ve şiddet içerikli oyunların artmasıyla akran zorbalığı da artıyor. Sözlü, fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşayan çocuklar ileri yaşlarda daha büyük sorunlarla karşılaşabiliyor.

Konya’da geçtiğimiz pazar günü saat 17.30 sıralarında merkez Selçuklu ilçesi Feritpaşa Mahallesinde iddiaya göre, A.M.Ö., arkadaşlarıyla parkta oturduğu sırada N.N. ve arkadaşı F.S.Ö. gelmiş, ikili arasında çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine N.N., A.M.Ö.’yü karnından bıçaklamıştı. Kanlar içinde kalan A.M.Ö., arkadaşları tarafından yakındaki özel sağlık kabinine getirilmiş, sağlık kabinindeki görevlilerin ilk müdahalesinin ardından ambulansla Meram Tıp Fakültesi’ne kaldırılmıştı.

A.M.Ö.’nün tedavisi sürerken, olayın ardından kaçan N.N.ve beraberindeki F.S.Ö.’yü yakalayarak gözaltına aldı. Şüphelilerden F.S.Ö. Çocuk Şube Müdürlüğünde alınan ifadesinin ardından serbest bırakıldı. N.N.’nin ilk ifadesinde sosyal medyadaki yorum nedeniyle tartışıp küfürleştikleri için kavga ettiklerini söylediği öğrenildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen N.N. ise sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

PISA ARAŞTIRMASINDA AKRAN ZORBALIĞI DETAYI

PISA’da okuma becerileri, matematik ve fen okuryazarlığı alanındaki akademik becerilerin yanı sıra öğrencilere okulda zorbalıkla ilişkilendirilebilecek davranışlarla ilgili deneyimleri soruldu. Araştırmada okullarda “fiziksel”, “ilişkisel”, “sözel” ve “gasp” olmak üzere 4 farklı zorbalık türü ölçüldü. PISA 2022 verilerine göre zorbalık, uygulamaya katılan ülkelerin tamamında görüldü. Türkiye’deki öğrenciler de en sık sözel ve ilişkisel zorbalık yaşadıklarını bildirdi.

Araştırma sonuçlarına göre, OECD ülkelerindeki öğrencilerin yüzde 8’i “sık sık zorbalığa uğrayan” olarak sınıflandırılırken, Filipinler’deki öğrencilerin yüzde 36’sı, Güney Kore’deki öğrencilerin ise yüzde 1’i bu grupta yer aldı. Zorbalık içeren davranışlardan herhangi birine uğrayan öğrenci ortalaması OECD ülkelerinde yüzde 20, Türkiye’de ise yüzde 27 oldu.

KARAR