Akışta kalmanın ruh hali ne çok negatif ne çok pozitif .. o iki arada dengede kalma halidir.

Hiçbir koşul altında taviz vermeyeceğim değerler nelerdir?

Akışta kalmanın ruh hali ne çok negatif ne çok pozitif .. o iki arada dengede kalma halidir.
Dün beni çok mutlu eden art arda 3 haber aldım. Bunların hepsi farklı derecelerde beni mutlu etti. Sonra bu fotoğraftakine benzer bir çizelge yaptım. Hangi durumun beni ne kadar teşvik ettiğini diğerlerinin ise neden daha yüksek veya altta kaldığını gördüm. Her olaya farklı anlam yüklüyorduk. Bir durumda ya beklentimizi yükseltiyor ya da düşürüyordu ancak bir süre sonra da durum nötrleşebiliyordu. Belki hayat bize akışta kalma halini böyle öğretiyordu. Bu sadece benim çıkarımım. Geçen yıl tam da bugün sabah saat 7'de çok istediğim bir şey tuhaf bir şekilde olmuştu şimdi ise bambaşka bir akış hali içindeyim.
Şimdi anlıyorum ki; iletişim şekillerimiz de bile herkesin akışta olma hali farklı.

#baharınkitaplığı 'nda oyunlaştırma müdavimleri bilirler; akış teorisinin babası Mihaly ChikszentMihalyi 'nin "Liderlik, akış ve anlam yaratma" adlı kitap notlarımı paylaştım. Ercan Altuğ YILMAZ 'ın da kulaklarını çınlatıverdim.

Deniz ILLEEZ dün podcast yayınım hakkındaki düşüncelerini paylaştı. Öyle bir an da dile geldi ki; hatırladığımda fark ettim. Notlarımı paylaştığım da akışta kalma halini daha çok yaşıyorum. Bu da beni yeni bir anlam yaratma sürecine ilerletiyor.

Akışta olma hissini şudur: Bir işin yapılabilir olduğunu inanırsak kendimizi tamamen vermemiz daha kolay olur eger iş kapasitemizi aşar görünürse buna tepkimiz kaygı duymak olacaktır. Eğer iş çok kolay olursa sıkılırız. Zorluklar ve beceriler yüksek ve birbirine eşit olduğunda akış gerçekleşir. İyi bir akış faaliyeti farklı karmaşık düzeylerde zorlu hedefler sunar.

Önemli olan içinde bulunduğumuz andır. Bir iş akış üretiyorsa sırf bu yüzden yapmaya değerdir. (Örneğin ben sesli blog'umda örnek verirken kaya tırmanıcısı diyemedim durakladım ve kelimeyi yeniden telaffuz ettim ama akışı bozmamak için de devam ettim.

Mutluluk gün içinde nasıl deneyimlenir sorusu kitapta bu fotoğraftaki tablo üzerinden açıklanıyor.

İnsanlar kendi kişisel ortalama zorluk ve beceri düzeylerinin üzerinde olduklarını anladıklarında akış halini yaşarlar bunun tam zıddı kayıtsızlık yani üzgün olma depresif haldir. Burada hem görevlerin hem de becerilerin düzeyi düşüktür. Akış halinde zaten bunların en yüksek halini yaşıyoruz. Zorluklar ve becerilerin diğer kombinasyonları yani endişe, kaygı, canlılık -uyarılma duyguları baş gösterdiğinde görevlerin zorlayıcılığı becerilerin üzerinde yer almış olur. Ya da kontrol ,rahatlama-gevşeme, sıkıntı hali baş gösterdiğinde bu seferde de becerilerin düzeyi görev zorlayıcılığı'nın üzerinde yer alır.

Akışta kalmanın ruh hali ne çok negatif ne çok pozitif .. o iki arada dengede kalma halidir.

Kitaptan kendini bilme üzerine düşünebileceğiniz birkaç soru.
Benim için önemli olan şeyler nedir?
En çok hayranlık duyduğum insanlar kimler?
Nasıl bir insan olmayı kesinlikle istemem?
Hiçbir koşul altında taviz vermeyeceğim değerler nelerdir?
...
Baharın kitaplığına anchorfm, spotify, google podcast üzerinden ulaşabilirsiniz. Sadece 6 dk. Yorumlara bağlantılarını ekledim.

Bahar Beşer

Marka Mentor | Eğitmen-Kurumsal İletişim'den Kişisel Marka'ya | Podcast: Bahar'ın Kitaplığı