AB'nin kararı Türkiye'yi vuracak! Uzmanı uyardı: Otomotiv sektöründe büyük kriz yaşanabilir!

Dünya genelinde akaryakıtla çalışan araçlar yerini elektrikli araçlara bırakıyor

AB'nin kararı Türkiye'yi vuracak! Uzmanı uyardı: Otomotiv sektöründe büyük kriz yaşanabilir!

Karar Gazetesinin haberinde Dünya genelinde akaryakıtla çalışan araçlar yerini elektrikli araçlara bırakıyor. Avrupa Birliği, içten yanmalı motorlara sahip araçların satışının 2035 yılından sonra durdurulmasına karar verirken, AB'nin en fazla araç ithalatı yaptığı Türkiye'nin nasıl etkileneceği merak konusu oldu. TAYSAD Başkanı Albert Saydam, "Eğer AB'nin bu son kararına uygun araçlar üretmezsek, birincilik konumumuzu kaybedeceğiz" dedi. İşte detaylar...

Avrupa Birliği (AB), Almanya'nın e-yakıt önerisini kabul etti. Böylece 2035 yılı itibarıyla karbon nötr olmayan araçlar Avrupa Birliği ülkelerinde satılamayacak. Ancak bu tarihten itibaren içten yanmalı motorlara sahip araçlar ise yalnızca karbon nötr yakıtlarla doldurulabilirlerse 'yeni' olarak kaydedilecek.

Konuyla ilgili ekonomim.com portalına konuşan Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam önemli açıklamalarda bulundu. Avrupa Birliği tarafından alınan bu kararın Türkiye'deki otomotiv sektörüne etkisinin kaçınılmaz olacağını vurgulayan Saydam, "Bu etkinin olumlu ya da olumsuz olması bizim yapacaklarımıza bağlı" ifadelerini kullandı.

turkiyede-hangi-araclar-uretiliyor.jpg

ACİL ADIMLAR ATILMASI GEREKİYOR

Alınan kararı değerlendiren Saydam, "Biz 24 saati planlarken Avrupa’nın 12 yıl sonrasını planlamasını manidar buluyorum. Türkiye bugünü kurtarmaya çalışırken, AB ülkeleri 2035 konusunda pazarlık yapıyor. Bu konuda bizim de acil adımlar atmamız gerekiyor. Eğer Avrupa Birliği'nin bu son kararına uygun araçlar üretmezsek, 'AB'nin en fazla araç ithalatı yaptığı ülke' unvanımızı kaybedeceğiz" dedi.

albert-saydam-kimdir.jpg

E-YAKIT PAHALI AMA...

Saydam ayrıca, Almanya'nın önerdiği e-yakıt (e-fuel) çözümünün elektrikli araçlara göre daha çevreci olduğunu belirterek, "Şu anda e-yakıtlı araç elektrikli araca göre 4 misli daha maliyetli. Ancak, bu maliyetler yapılacak çalışmalarla zamanla düşebilir. Üretim adetleri arttıkça elektrikli araçların bazı hammaddelerinde ve bazı komponentlerde tedarik sıkıntısı başlayabilir. Dolayısıyla sadece elektrikliler yolunda gidilmemesi lazım. Almanya da bu sebeple e-yakıt konusunda da yatırımlar, araştırmalar ve tercihlerin önceliklendirlmesi konusunda bastırdı" dedi.

yerli-uretim-araclar-hangileri.jpg

2023'TE DE GERİLEYEBİLİR

Albert Saydam, küresel araç üretiminin hızlandığını, Türkiye'de ise 2023 tablosunun pozitif olmadığını söyledi. Saydam, "Türkiye, 2022'yi üretimde dünyada 13., satışta da 18. olarak kapatmıştı. Uluslararası raporlara göre, 2023'te Türkiye, bir sıra gerileyebilir. Önümüzdeki ülkeler Kanada, Endonezya,Fransa ve İspanya. Bunun şu andaki karşılığı 2,3 milyon adetlik araç üretimidir. 2017'de 1,7 milyonu yakalamıştık, bu yıl ise üretimimiz 1,3 milyon adetin gerisinde kalacak gibi görünüyor" açıklamasında bulundu.