2023 Gıda Trendleri çoktan belirlenmeye başlandı bile..

"Clean-label-simplicity".. 2023 için belirlenen trendlerin başında geliyor.

2023 Gıda Trendleri çoktan belirlenmeye başlandı bile..
"Clean-label-simplicity".. 2023 için belirlenen trendlerin başında geliyor. Yani çok fazla bileşen içermeyen, doğal ve sade içeriklere sahip besleyici gıdalar.. Elbette en büyük dönüşüm bana kalırsa ambalajlarda yaşanacak. Çünkü artık tüm dünya "sürdürülebilir ambalaja" geçiş yapıyor. Sürdürülebilir ambalajlar, doğaya saygılı ve geleceği yakalayan ambalaj türleri..

Son kullanma tarihi, içerik okuma alışkanlığı gibi alışkanlıklara bir yenisi katılıyor bana kalırsa. İçerisinde var olan bileşenlerin "etkisi ne?" "neden bu bileşenler ekleniyor?" "amaç ne?".. Bunların sorgulandığı bir dönem..

Bir de şunu çok net görebiliyorum: Artık insanlar gıda üretimlerinde kullandıkları bileşenleri kendi bünyelerinde üretmek istiyorlar. Yani bir yerden satın alma ve de taşıma ile değil. Dışarıdan satın aldıkları büyük kalemlerin fabrika içi yatırımlarla yenilikçi üretime geçtiği bir döneme şahit olacağız. Aslında bu yatırımların temelinde de yine "sürdürülebilirlik" ve "fiyatta rekabetçilik" söz konusu. Böylece giderek daha da lokalleşen, kompleks haline gelen tesisler göreceğiz. Eskiden böyle yapılara gerek yoktu ama artık çok var. Bir de artan enerji maliyetleri artık bir çok ürünün üretimini zorlaştırıyor. Enerji sadece üretimi değil, tedariği de çok büyük sıkıntılara sokuyor. Tedariği zamanında sağlanamayan ya da çok pahalıya sağlanan bileşenlerle üretim de mantıksız hale geliyor. O nedenle başta sadeleşme olmak üzere, yerel aktif madde üretimlerinin de yaşanacağı, bu dönüşümün çok hızlı gerçekleşeceği bir yıla giriyoruz.

O nedenle Türkiye'de gıda bileşeni alanında neler üretilebilir sorusunu daha fazla sorduğumuz bir yıl olacak. Eğer tarımdan çatala kendi bileşenlerimizi üretebilirsek, işte o zaman arzulanan geleceği yakalamış olacağız. Türkiye'nin bu aşamaları süratle geçmesi gerekiyor. Bunu hep birlikte başarabiliriz.

Can KAYACILAR

Biyolog, Davranış Bilimci (Neuroscientist, MSc), 


#gelecek
#Türkiye
#temizetiket
#üretimdesadelik
#sürdürülebilirlik