1993 yılından beri dinlediğim bir müzik parçası var.. Dark Tranquillity'nin Lethe parçası.

Müzikler insanlara çok şey öğretiyor..

1993 yılından beri dinlediğim bir müzik parçası var.. Dark Tranquillity'nin Lethe parçası.
1993 yılından beri dinlediğim bir müzik parçası var.. Dark Tranquillity'nin Lethe parçası.. Lethe'nin ne demek olduğunu ilk orada öğrenmiştim. Tıpkı Clavicula Nox'un "Gecenin anahtarı" olduğunu, yani aslında "geceyi başlatan, gizli bilgi ve karanlık sanatlara erişim sağlayan sembolik bir anahtar" olduğunu Therion grubundan öğrendiğim gibi.. Müzikler insanlara çok şey öğretiyor..

Lethe, Yunan mitolojisinde unutkanlık nehrine karşılık gelir ve yer altı dünyası Hades'in bir parçasıdır. Lethe, ölülerin geçtikten sonra önceki yaşamlarının tüm anılarını unutmalarına neden olur. Bu nedenle, Lethe sıklıkla "Unutkanlık Nehri" olarak anılır. Mitolojide, Lethe Nehri'nin suları içildiğinde ölülerin dünyevi yaşamlarındaki tüm anıları ve deneyimleri silinir ve böylece yeniden doğuşa (reenkarnasyona) hazır hale gelirler.

Hepimiz için elbette her zaman yeni başlangıçlara ihtiyaç var. Ama bu sefer ki "yeni başlangıç" çok daha farklı. Bu sefer ki yeni başlangıç, kendi iç motivasyonumuz için değil, geleceğimiz için gerekiyor. Çünkü yaşamın şartları giderek ağırlaşıyor. Doğa gücünü bizlere daha güçlü gösteriyor. Ve Dünya'daki teknolojinin ivmesi, tüm Dünya'yı sarsabilecek, sarabilecek güçte büyüyor. Buna hepimiz şahit oluyoruz.

Geçmişte de demiştim, ülkeler bir ay önce hidrojen enerjisinden bahsederken, işte nasıl olur vs. diye.. İkinci ay hidrojenle çalışan trenler görüyoruz. Yapay zeka keza aynı değişimin içerisinde. Eskiden yapay zekayı "yürümeye çalışan robotlar" şeklinde algılarken, şimdi "bizden daha zeki" metin programları, görsel yazılımlar şeklinde görmeye başladık. Bir anda oldu. Şu terimi çok seviyorum: Şapkadan tavşan çıkarmak.. Dünya tam olarak bunu yapıyor. Ve bunu artık sürekli yapıyor. Çünkü bilimin rüzgarını yelkenlilerine tam güçte dolduruyor. Bu doldurmayı, Yeni Dünya Kuralları'na göre yapıyor. Üretimde çevreci, doğaya tamamen uyumlu ve yüksek teknoloji kullanarak yapıyor. Doğa artık üretemiyorsa, biz üretiriz diyor.

Yaşadığım bu yaşıma kadar gerçekten beni heyecanlandıran bir çok teknolojik gelişme yaşadım.. Bilgisayarın hayatımıza girmesi, cep telefonu keza öyle.. Çamaşır makinesinin evimize gelip, camından çamaşırın yıkanmasını seyreden bir nesil için "yapay zeka" gibi yapı gerçekten çok ilginç geliyor. Nasıl olur ya dedirtiyor. Ama böyle bir çağın, böyle bir düzenin geleceği hep söyleniyordu. "Okuyorduk".

Ülke olarak yapmamız gereken çok şey var. Türkiye'nin geleceğe umutla taşınması, Tarım'da, Gıda'da, Teknoloji'de, İnsan haklarında, refah içerisinde bir yaşama sahip olmasında, orta gelir tuzağından kurtulmasında çok ama çok zekice ve bilimin tüm güçlerini kullanarak ilerlemesi gerekiyor. Türkiye'nin bilim alanında "sihirbazlara" ihtiyacı var. Bunu da ancak sanayi üretimlerinden geçmiş, sanayiyi görmüş, endüstriyel üretimin ne olduğunu bilen ve bunun üzerine bir de bilim bilen insanlar yapabilir.

Bugün için kendinize sormanızı istediğim bir kaç soru var.. Birincisi, şu an nerdeyim? Ne yapıyorum? Gelecek adına ne yapabilirim?

Can KAYACILAR

Biyolog, Davranış Bilimci (Neuroscientist, MSc)
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok