Yunanistan'dan AB'ye Acil Toplantı Çağrısı

Ankara'dan ise "AB, tüm Avrupa'nın Yunan tiyatrosuna çevrilmesine izin vermemelidir" tepkisi geldi

Yunanistan'dan AB'ye Acil Toplantı Çağrısı

Türkiye’nin, Oruç Reis gemisini sismik araştırma yapmak üzere Doğu Akdeniz'e göndermesi üzerine Türkiye ile Yunanistan arasındaki tansiyon yeniden yükseldi. Yunanistan, Avrupa Birliği, Dışişleri Konseyi'ne "acil toplantı" başvurusunda bulundu. Ankara'dan ise "AB, tüm Avrupa'nın Yunan tiyatrosuna çevrilmesine izin vermemelidir" tepkisi geldi. AB ise, Yunanistan'ın yanında olduğunu açıkladı ancak sorunun diyalogla çözülmesi gerektiğini hatırlattı.

Yunanistan Başbakanı Kriyakos Mitçotakis, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'i telefonla arayarak AB Dışişleri Konseyi'nin acil toplanmasını ve Yunanistan'a destek vermesini istedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile de konuşan Mitçotakis, NATO müttefiki iki ülke arasında yaşanan tansiyonun düşürülmesi için NATO'nun da devreye girmesini istedi.

Oruç Reis gemisinin Doğu Akdeniz sularına inmesinin ardından Ankara'nın "bölge barışını tehdit ettiğini" kaydeden Atina yönetimi, "Türkiye'nin bu girişimiyle bölgede istikrarı tehdit eden yeni ve ciddi bir adım attığını" belirtti.

Yunan donanmasının Oruç Reis'i Girit Adası’nın güney doğusunda tespit etmesinin ardından açıklama yapan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da "Yunanistan'ın egemen sınırları ve egemenlik haklarına yönelik hiçbir şantaja boyun eğmeyeceği" ifadesini kullandı. Dendias, konuyla ilgili olarak ABD'nin Atina büyükelçisi ile de görüşerek bilgi vereceklerini de ekledi.

AB ve NATO'dan 'diyalog' vurgusu

AB Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrell, Temmuz ayı başında Doğu Akdeniz'de sorunun çözümü için Atina ve Ankara'da temaslarda bulunmuştu. Borell temaslarının ardından, AB'nin Yunanistan'ın yanında olduğunu açıklamış ancak sorunun karşılıklı diyalogla çözülmesi gerektiğini vurgulamıştı. Pazar günü açıklama yapan Borrell, Mısır ve Yunanistan arasında imzalanan anlaşmanın ardından Türk gemisinin Akdeniz'e inmesinin "son derece endişe verici bir adım" olduğunu söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, Mitçotakis ile görüşmesinin ardından Twitter hesabından, "Bu sorun, uluslararası hukuka uygun olarak, müttefikler arasındaki diyalog ruhuyla çözülmeli" mesajını paylaştı.

Mısır ve Yunanistan imzaladıkları kara suları anlaşmasıyla, Türkiye'nin geçen Kasım ayında Libya hükümetiyle imzaladığı anlaşmayla elde ettiği Akdeniz'deki hareket alanını sınırlandırmayı hedefliyor.

Doğu Akdeniz'de geniş gaz sahalarının keşfi, Yunanistan, Kıbrıs Rum kesimi, Türkiye, Mısır ve İsrail başta olmak üzere bölgeye kıyısı olan ülkelerin dikkatini bu bölgeye yoğunlaştırmasına neden oldu.

https://www.amerikaninsesi.com/a/yunanistandan-ab-ye-acil-toplanti-cagrisi/5538997.html