Ülkemizin keşfedilmeyi bekleyen müthiş hazineleri var

Mesela o hazinelerinden biri de "dut". Dut meyvesi, dut yaprağı..

Ülkemizin keşfedilmeyi bekleyen müthiş hazineleri var

Ülkemizin keşfedilmeyi bekleyen müthiş hazineleri var. Mesela o hazinelerinden biri de "dut". Dut meyvesi, dut yaprağı.. Gerçekten bir çok mucizeyi de içerisinde barındırıyor. Dut yaprağının ve meyvesinin mesela gençliğin sırlarını barındıran, "resveratrol" içerdiğini öğrendiğimde ya da yine dutun meyvesi yaprağında ve meyvesinde, uykumuzu düzenleyen hormonumuzun aynısı, bitkisel "melatonin" olduğunu öğrendiğimde, dutun mucizeler yaratabileceğine olan inancım ve hayranlığım bir kez daha arttı.

Canım ülkemde 1970’li yıllarda Türkiye’de yaklaşık 5 milyon adet dut ağacı ve 100,000 ton civarında üretim bulunurken, günümüzde bu rakamlar 2.5 milyon adet dut ağacı ve 50,000 ton üretime gerilemiştir. Dut üretiminin en yoğun olduğu iller arasında Malatya, Ankara, Erzincan, Elazığ, Erzurum, Ordu ve K.Maraş yer almaktadır. Bu verilere bakıldığında dut konusunda ülkemizde acilen bir dutu yaygınlaştırma, bilinirliğini ve farkındalığını arttırma konusunda bir eylem planı, bir yol haritasına ihtiyaç olduğu çok açık.

Dut ağacının bu denli farklı ve çeşitli faydalarının yanında, bir de özellikle ipek böcekçiliğinin de ana maddesini oluşturması, dutun şeker hastalıklarından, antioksidan kaynağı olmasına, ipek gibi muazzam katma değerli bir üründen, yüksek katma değerli tekstil ürünlerinin geliştirilmesine kadar çok büyük faydaları var.

Türkiye'de duttan katma değer nasıl elde edilir sorusunun yanıtını en güçlü şekilde veren kişi bana kalırsa, çok kıymetli Tijen Ziyal Hanım ve bilinen firması Immunflex şirketi geliyor. Bugün Tijen Hanım'ı, kendi yerinde ziyarete gittim. Dut yolculuğunda yaşadıklarını dinledikçe, bu ülkede bazı konularda nasıl savaşlar verdiğini açıkça gördüm. Ve gerçekten bir kez daha kendisine ve yaptıklarına hayran kalmamak elde değil. Bu zamana kadar Immunflex'in kıymetli ekibinin geliştirdiği ürünlere bu adresten ulaşabilir, inceleyebilirsiniz: https://www.immunflex.com/

Bugünün asıl konusu ise dut yaprağından, duttan "yüksek katma değerli" neler yapılabilir konusu idi.. Antidiyabetik özellikli ürünlerden, dut bitkisi doku kültürüne, sürdürülebilirlikten, ölçek büyütmeye epey bir konu konuştuk.

Tam da bu minvalde sizlerden bir ricam var. Aramızda "dut ile ilgili tez çalışması" yapmış olan gençler, ülkenin bilimsel pırlantaları varsa, tezlerini, çalışmalarını, deneysel araştırmalarını benimle (ck@cankayacilar.com) paylaşabilirler mi? Gözlemler, deneysel veriler, gelecek öngörüleri, ülkemizde dutun gücünü çok daha net bir şekilde ortaya çıkarabileceğini düşünüyorum. Ve bu konuda sizlerin araştırmaları çok kıymetli!

Bir de aranızda "duta gönül verecek", bu konuda araştırmalara katılacak, yenilikçi araştırmaları olan herkesi de bu bilimsel çağrıya katkı sunmaya davet ediyorum. Bu konuda da ck@cankayacilar.com adresine özgeçmişinizi ya da düşüncelerinizi belirten bir yazı gönderebilirseniz çok sevinirim.

Güzel bir akşamınız olsun.

Can KAYACILAR

Endüstriyel Bilim İnsanı | @Biyoteknoloji