SosyalBen Vakfı “Gönüllülük Araştırması” London School of Economics Gönüllülük Merkezi’nin Kariyer Blogu’nda Yayınlandı

Ayrıca gönüllülük kavramının yaygınlaşması, bu konudaki toplumsal farkındalığın artması için çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor.

SosyalBen Vakfı “Gönüllülük Araştırması” London School of Economics Gönüllülük Merkezi’nin Kariyer Blogu’nda Yayınlandı

Türkiye’nin ve dünyanın birçok bölgesinde gerçekleştirdiği fiziki ve dijital saha çalışmalarıyla bugüne kadar on binlerce çocuğun hayatına dokunan SosyalBen Vakfı dezavantajlı bölgelerde yaşamını sürdüren çocukların yeteneklerini keşfetmelerini, güçlendirmelerini ve yetenek bazlı kariyer planlamalarında destek olmayı hedefliyor. Ayrıca gönüllülük kavramının yaygınlaşması, bu konudaki toplumsal farkındalığın artması için çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor.

SosyalBen Vakfı’nın Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) iş birliği ile 2020 yılı Gönüllülük Haftası kapsamında gerçekleştirdiği “Gönüllülük Araştırması” yurt dışında da ses getirdi. KOÇ-KAM Direktör Yardımcısı ve aynı zamanda SosyalBen Vakfı Araştırma Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Aslı Mert'in yürütücülüğünde hayata geçirilen, Berra Karayel, Doğa Dilbilmez ve İlayda Eskitaşçıoğlu'nun araştırmacı olarak görev aldığı Gönüllülük Araştırması’nın sonuçları dünyaca ünlü London School of Economics’in Gönüllülük Merkezi tarafından yönetilen Kariyer Blogu’nda yayınlandı.

London School of Economics Gönüllülük Merkezi’nin Kariyer Blogu dünyanın dört bir yanındaki akademisyenler, araştırmacılar, politikacılar ve üçüncü sektör uzmanlarından gelen 100.000’den fazla makaleyi içeren ve küresel gündemin nabzını tutan çok önemli bir akademik kaynak olarak nitelendiriliyor. LSE Blog’da da yayınlanan Gönüllülük Araştırmasına göre gençlerin gönüllülüğe verdikleri önem arttıkça hayata karşı duydukları tatmin ve genel mutluluk düzeyleri de aynı doğrultuda yükseliyor. Katılımcıların yüzde 78.9’u gençler arasında farkındalığı artırmak için gönüllülüğün eğitim müfredatının bir parçası olması gerektiğini vurguluyor. 

SosyalBen Vakfı Kurucusu Ece Çiftçi, Vakfın ilk araştırması olan Gönüllülük Araştırması ile genç neslin düşüncelerini birinci ağızdan duymaktan mutlu olduklarını belirterek, SosyalBen olarak günümüzde hemen herkesin gönüllülük bilinci kazanmasının çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu inancımız çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz araştırma gençlerin ve ailelerinin gönüllülük yaparak sürdürülebilir fayda yaratmayı önemsediklerini gösteriyor. Araştırmamızın uluslararası ölçekte bir blog’da konumlanması da ayrıca bizi mutlu eden gelişmelerden bir tanesi. Gönüllülük bilincini yaygınlaştırmak yolunda ulusal ve uluslararası çapta çalışmalarımızı sürdürmeye devam ederken Türkiye’den Dünya’ya konuşan bir sivil toplum kuruluşu olarak araştırmamızın bu çerçevede önemli noktalara değindiğini ve değerli mesajlar içerdiğini düşünüyorum. Amacımız her zaman gönüllülüğün öğrenilen bir sorumluluk olduğunu anlatmak ve yediden yetmişe herkesi gönüllü olmaya davet etmekti. Özellikle dijital platformlar üzerinden sürdürülen ve SosyalBen olarak öncüsü olduğumuz kavramlardan biri olan e-Gönüllülük kavramı ile gönüllülüğün zamandan ve mekândan bağımsız olarak gerçekleştirilmesi, sınırları da ortadan kaldırıyor. Yeni neslin sivil toplum kuruluşu olarak bu çerçevede gerçekleştirdiğimiz araştırmamızın sınırları aşarak hem bireysel hem de kurumsal açıdan ufuk açacağına ve uluslararası alana kıymetli bir katkı olduğuna inanıyorum.” dedi.

Ece Çiftçi’nin söylediklerine katıldığını dile getiren SosyalBen Vakfı Araştırma Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Aslı E. Mert de "Toplumsal dayanışmanın yapı taşlarından biri olan gönüllülüğe ilişkin gerçekleştirdiğimiz SosyalBen Vakfı araştırmasının bulguları üzerine hazırladığımız blog makalemizin dünyanın en önde gelen yayınlarından biri olan LSE Careers Blog'da yayınlanmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Yazımızda da araştırmacılarımızla birlikte ifade ettiğimiz üzere, gençlerin gönüllülük çerçevesinde gerçekleştirdikleri ve topluma farklı açılardan katkı sağlayan aktivitelerin önemi yadsınamaz bir gerçek. Bu aktivitelerin gelecekteki kariyerler üzerine etkisinin kuvvetlenmesi adına özellikle üniversiteler ile özel sektör iş birliklerinin hem gönüllülüğe dair farkındalığı artırma hem de gençlerin istihdama atılmaları yönünde çok değerli sonuçları olacağına inanıyoruz" dedi.

SosyalBen Gönüllülük Araştırma Raporu:

Çoğunluğu 1-3 yıldır gönüllülük yapan 384 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma gençlerin gönüllülük yaparak sürdürülebilir fayda yaratmayı önemsediklerini gösteriyor. Katılımcıların %85,9’unun ailesi gönüllülük faaliyetlerinde bulunmalarını destekliyor. Bu açıdan bakıldığında, gençlerin aileleriyle birlikte toplumsal fayda yaratmayı önemsedikleri ve faaliyetlerine bunu yansıttıkları gözlemleniyor. Araştırma, gençlerin kendilerini gönüllü faaliyetlere yönlendirecek rol modellere ihtiyaç duyduklarını, bu sebeple topluma mâl olmuş kişilerin, medyatik isimlerin, öğretmen ve ebeveynlerin örnek olmalarının önemli olduğunun da altını çiziyor. SosyalBen Vakfı ilk kez bu yıl gerçekleştirdiği araştırmayı, gelenekselleştirerek kamuoyu ile paylaşmayı, her yıl farklı konuları da kapsayacak şekilde tekrarlayarak sivil toplumun gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor.

SosyalBen Vakfı hakkında:

2013 yılında kurulan SosyalBen Vakfı, Kars’tan Edirne’ye, Sinop’tan Hatay’a, Nepal’den Moğalistan’a, Kamboçya’dan Karadağ’a kadar Türkiye’nin ve dünyanın birçok bölgesinde gerçekleştirdiği saha çalışmalarıyla bugüne kadar 45.000’i aşkın çocuğun hayatına dokundu. Vakıf çocukların yeteneklerini keşfetmelerini sağlamayı ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunarak yaşadıkları dünyanın farkında, sorumlu bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor. SosyalBen Akademi Türkiye’deki gönüllülük oranını artırabilmek ve daha yaşanılabilir bir dünya yaratmak için kurumsal firmalara, eğitim kurumlarına ve yurt dışı üniversitelerine hazırlanan bireysel öğrencilere sosyal sorumluluk proje danışmanlığı hizmeti veriyor ve elde ettiği karın %45’ini SosyalBen Vakfı’na aktararak sürdürülebilir bir fon sağlıyor. SosyalBen Store ise yine Vakfın çalışmalarına kaynak sağlamak amacıyla gönüllüler ve destekçiler tarafından tasarlanan çeşitli ürünlerin satışını gerçekleştiriyor ve buradan elde edilen karın %35’i ise yine SosyalBen Vakfı’nın sürdürülebilirliğini sağlamak adına kullanılıyor. . (www.sosyalben.org)