Sivil toplum kuruluşlarında çalışmak neden önemlidir?

Bir gün bizim de bu toplumsal desteğe ihtiyacımız olabilir.....

Sivil toplum kuruluşlarında çalışmak neden önemlidir?
Son 1 aydır ülkemizin yaşadıklarının gerçekten tarifi imkansız. Hepimiz akut dönemde ne yapabilirize odaklandık ve şimdi artık olabildiğince sakinleşmeye çalışarak orta ve uzun vadede deprem bölgesi için neler yapabiliriz buna kafa yoruyor ve aksiyon alıyoruz. Benim içinde bulunduğum ve desteklediğim derneklerin çoğu kadın dernekleri ve tabii ki odağımız kadın. Kadınlarla kadınlar ve çocuklar / gençler için neler yapabilirizin üzerinde çalışıyoruz. Beni takip eden genç arkadaşlarıma da buradan seslenmek isterim. Yapacak çok işimiz var. Birlikten kuvvet doğuyor. Depremden etkilenen bölgelerimizi el birliğiyle ayağa kaldırmalıyız. Bunun için hepimizin yapabilecekleri var. Bu konuda ne yapmak istediğinize karar verip ilgili bir dernek ile çalışabilirsiniz. Bu postun altına çalıştığı dernek ne yapıyor diye yazanlar olursa da tüm genç arkadaşlarım için yol gösterici olur. Şimdi bu vesileyle sivil toplum kuruluşlarında çalışmak neden önemlidir bundan bahsetmek istiyorum.

1. Sivil Toplum Kuruluşları (STK) toplam faydaya yönelik çalışan yapılardır. Herkesin küçük yaşlardan itibaren sadece kendi faydasını değil toplam faydayı düşünmeyi öğrenmesi önemlidir. Her zaman söylüyorum sosyal sorumluluk, diş fırçalamak gibi küçük yaşta öğretilmeli ve alışkanlık haline getirilmelidir.

2. Bir maddi çıkar gözetmeksizin ve başkalarının faydasına yönelik zaman ayırmak manevi tatmini yüksek bir iştir ve ruhun olgunlaşmasına çok faydalı olurken bir taraftan da kendini gerçekleştirmede önemli bir adımdır.

3. Yaşanası bir dünya için bizler kadar şanslı olmayanlar adına fırsat eşitliği sağlamak amaçlı çalışmak bizi daha fazla sorumluluk sahibi yapar. Bir taraftan da sağlamaya çalıştığımız fırsatlar sayesinde daha yaşanılabilir bir dünya için bir emek harcamış oluruz.

4. Klavye kahramanlığının ötesine geçer gerçek bir işte kahramanlığın ne kadar zor olduğunu farkederiz. Bu farkındalıkla daha fazla iş yapmak için motivasyonumuz artar.

5. Kollektif çalışma gücü çok daha verimlidir. Birlikten güç doğar cümlesini hisseder ve zorlukların üstesinden el birliğiyle gelmeyi öğrenirsiniz.

6. Kamuoyu yaratma ve ilgili mercilerde gerekli
kararların alınmasını teşvik etme konusu çok değerlidir. Bu anlamda çalışmak sizi çok geliştirir.

Zor zamanlar STK farkındalığının arttığı zamanlardır. Bu duygusal yönlenimi fırsat bilerek bu işe başlayabilirsiniz. Ancak sivil toplum çalışmaları süreklilik gerektirir. Biraz çalışıp sonra benim başka işlerim var dememelisiniz. Bu konuda da bir kaç öneri…

1. Yetkinlikleriniz dahilinde faydalı olabileceğiniz bir STK seçin.

2. Düzenli katılım ve katkıda bulunabileceğiniz zamanı ayırma planı yapın.

3. Hayatınızın bir parçası olabilecek şekilde kurgulayın.

4. Hiç zamanınız yoksa ve bir faydanız olsun istiyorsanız maddi kaynak bulma konusunda destek olun çünkü pek çok STK çok küçük kaynaklarla çok büyük işler yapmaya çalışıyor.

Lütfen aklınızda tutun hepimiz bu toplumun bir parçasıyız ve bir gün bizim de bu toplumsal desteğe ihtiyacımız olabilir.

Beril Koparal Ergün

Managing Partner - Veni Vita Health
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok