MEŞHER’DE YARIYIL TATİLİ ÇOCUKLARA ÖZEL GELİŞTİRİLEN ÇEVRİMİÇİ ETKİNLİKLERLE BAŞLIYOR

“Bu Müzede Neler Var?” Çevrimiçi Çocuk Atölyesi

MEŞHER’DE YARIYIL TATİLİ ÇOCUKLARA ÖZEL GELİŞTİRİLEN ÇEVRİMİÇİ ETKİNLİKLERLE BAŞLIYOR

Meşher, “Mâziyi Korumak: Sadberk Hanım Müzesinden Bir Seçki” sergisinden ilhamla 

çocuklara özel çevrimiçi bir etkinlik programı sunuyor.  Etkinlikler, çeşitli malzemeler aracılığıyla farklı yaş gruplarından katılımcıların kültürel miras kavramını anlaması ve koruma bilincini artırmayı amaçlıyor.

 

Çocuklara Özel Sanal Sergi Turu

Meşher, küçük ziyaretçilerin sergiyi güvenle gezebilmesi için Mâziyi Korumak: Sadberk Hanım Müzesinden Bir Seçki” adlı sergiyi çevrimiçi ortama taşıdı. 8–12 yaş aralığındaki katılımcılar, sergi rehberleri eşliğinde çıkacakları sekiz bin yıllık yolculukta, seçilen objeler üzerinden temel arkeoloji kavramlarını öğrenecek ve eski çağlardan günümüze ulaşan kültürel buluntularda kullanılmış çeşitli malzemeleri tanıyacaklar.

 

26 Ocak Salı günü, saat 11.00de Zoom üzerinden gerçekleşecek çevrimiçi sergi turuna katılmak için kayit@mesher.org adresinden kayıt olunabilir. Kontenjan 25 kişi ile sınırlıdır.

 

“Bu Müzede Neler Var?” Çevrimiçi Çocuk Atölyesi

Müze nedir?”, Kültürel miras ne demektir?”, Müze koleksiyonu nasıl oluşur?” gibi sorulara cevap arayan bu atölye çalışmasının hedefi, Mâziyi Korumak: Sadberk Hanım Müzesi’nden Bir Seçki” sergisi kapsamında, çocukların kültürel değerlere sahip çıkma ve koruma bilincini artırmak. Atölyenin ikinci aşamasında ise, çocuklar farklı malzemeler kullanarak seçecekleri Arkeoloji ve Türk-İslam Sanatı bölümleri altında kendi koleksiyonlarını oluşturacak ve hayallerindeki müzenin dioramasını yapacaklar.

 

8–12 yaş grubu için atölyepikolo tarafından uygulanacak olan atölye çalışması, 28 Ocak Perşembe günü saat 11.30’da Zoom üzerinden ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

 

“Kültür Dedektifleri İz Peşinde” Çevrimiçi Çocuk Atölyesi

Kültürel mirasımız neden değerli?”, Eserler de bizim gibi hastalanabilir mi?”, Peki onların da doktorları’ var mıdır?”, Biz kültürel mirasımızı nasıl koruyabiliriz?” Meşher’deki Mâziyi Korumak” sergisinden hareketle geliştirilen bu sorulara çocuklarla birlikte oyunlaştırma yoluyla cevap arayan Kültür Dedektifleri İz Peşinde” atölyesinde, disiplinlerarası yapısıyla çocuklar için rengârenk bir oyunlaştırma imkânı barındıran konservasyon” mesleği İdil Bilgin tarafından anlatılacak.

 

9–11 yaş grubuna yönelik bu oyunlu konservasyon atölyesi 4 Şubat Perşembe günü saat 11.00’de Zoom üzerinden ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

“Tempera Boya” Çevrimiçi Çocuk Atölyesi

Çocukların, eskiden insanların yapmış olduğu gibi, doğal malzemelerle kendi boyalarını üreteceği bu atölyede, seramik, boyanın doğası ve korunması gibi kavramları yakından tanımaları hedefleniyor. Doğal tozlarla yaptıkları boyalarla, "Mâziyi Korumak" sergisinde yer alan seramik tabaklardaki figür ve desenleri resmedecek ve "konservasyon" mesleğini "fark etmeden", eğlenerek öğrenmiş olacaklar. 

7-9 yaş grubu için İdil Bilgin tarafından uygulanacak olan atölye çalışması, 9 Şubat Salı günü saat 11.30’da Zoom üzerinden ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

 

“Mesajınız Var!” Çevrimiçi Çocuk Atölyesi

7–11 yaş arası çocuklar için düzenlenen bu çevrimiçi atölye, Mâziyi Korumak” sergisinde yer alan çiviyazılı tabletlerden yola çıkıyor. Farklı ihtiyaçlardan doğan gerekçelerle yazılan tabletlerden ilhamla, yazının önemine dair kısa bir sohbetten sonra, çocuklar iplere şekiller vererek kendilerine verilen mesajı tabletlerine yazacaklar. Atölye sonunda ise, bilmeceler aracılığıyla tabletlerinde yer alan harflerin Türkçedeki karşılıklarını bularak, gizli mesajı çözecekler. 

 

atölyepikolo’nun uygulayacağı çevrimiçi atölye, 11 Şubat Perşembe günü saat 11.30’da Zoom üzerinden ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. 

 

Atölyeler hakkında ayrıntılı bilgiye Meşher’in internet sitesinden ulaşılabilir: www.mesher.org

Tüm çevrimiçi çocuk atölyeleri ücretsiz ve çalışma dili Türkçedir.

Çevrimiçi bağlantı mecrası: Zoom

Katılımcı sayısı sınırlı olduğu için kayıt yaptırılması gerekmektedir: kayit@mesher.org

 

Meşher 

Bir Vehbi Koç Vakfı (VKV) kuruluşu olan Meşher, tarihi araştırmalardan güncel sanata uzanan kapsamlı sergilerinin yanı sıra atölye ve konferans gibi etkinlik serileri düzenliyor. Osmanlı Türkçesinde sergi mekânı” anlamına gelen adıyla Meşher, zamanlar ve kültürler arasında ilham verici bir diyalog zemini sağlamak amacıyla 2019 Eylül’ünden bu yana etkinliklerini sürdürüyor. Üç kata yayılan 900 metrekarelik sergi alanı ve etkinlikler için ayrılmış 100 metrekarelik faaliyet alanına sahip olan Meşherdeki sergiler, Ortaçağ’dan günümüze uzanan geniş zaman dilimi içinde çok çeşitli konulardaki programı, araştırmaya dayalı akademik yönü ve yayınlarıyla bir referans noktası olarak kültür sanat sahnesine katkıda bulunmaya devam ediyor.

İstiklal Caddesinde yer alan Meşherde, ziyaret, etkinlik ve sergi turları ücretsiz gerçekleştiriliyor. Meşher, Meşher, Salı–Cuma arası ziyarete açık.

 

www.mesher.org | Instagram

 

Meşherde uygulanan sağlık tedbirleri ile ilgili bilgiler ve yeni ziyaret saatlerine www.mesher.orgdan ulaşılabilir.