MERT ERDOĞAN’LA YAZARIN DİLİNDEN’İN BU HAFTAKİ KONUĞU:

DALGAKIRAN KİTABI İLE CANSU CANAN ÖZGEN

MERT ERDOĞAN’LA YAZARIN DİLİNDEN’İN BU HAFTAKİ KONUĞU:

Türkiye’nin ilk ve tek trafik radyosu Radyo Trafik’te yayınlanan ‘Mert Erdoğan’la Yazarın Dilinden bu hafta Gazeteci ve Yazar Cansu Canan Özgen’i ağırladı. Özgen “Dalgakıran” isimli kitabına dair merak edilenleri Radyo Trafik dinleyicileri için anlattı.

Radyo Trafik 104.2 İstanbul, 97.6 Marmara, 88.4 Ankara, 102.5 İzmir ortak yayını ve YouTube’da canlı yayınlanan “Mert Erdoğan’la Yazarın Dilinden” programı her hafta birbirinden değerli konukları ağırlamaya devam ediyor. 23 Nisan itibariyle her Cuma, yeni saatiyle 12.00’da dinleyicileriyle buluşan programda kültür-sanat gelişmeleri ele alınıyor.  Programın bu haftaki konuğu “Dalgakıran” isimli yeni kitabıyla Gazeteci ve Yazar Cansu Canan Özgen oldu. 

Özgen’in “uzun zamandır yaptığım gözlemleri, gördüklerimi, okuduklarımı ve toplumsal olarak sıkıntı gördüğüm olayları yorumlayarak yazdım” şeklinde ifade ettiği polisiye, psikolojik gerilim ve dram türündeki eseri Dalgakıran okuyucu ile buluştu. Özgen kitabıyla ilgili: “Toplumsal olarak hem ülkemizde hem de dünyamızda gördüğümüz sorunların konuşulmasını istedim. Bu şekilde romanlaştırdım, sonra kitap kendi kendini yazmaya başladı.” dedi. İçerisinde bulunan 5 farklı karakter ve taşıdığı nitelik itibariyle mini bir dizi olabilecek bir kitap olabileceğini de konuşmalarına ekledi.

Eğitim Sistemimizde Farklılıklar Var, Bunu İyileştirmeliyiz. 

Tarihe özellikle ilgisi olduğunu belirten Özgen; “Bizim eğitim sistemimizde farklılıklar var. Politik bir eleştiri değil bu, sistemle ilgili iyi niyetli bir eleştiri, eğitim alanında herkes elinden geleni yapmalı. 0-6 yaş arasındaki kazanımlarımız her şeyi, bütün bir hayatı etkiliyor. Ezber sistemini bırakmalıyız, öğretmenler çocukların ilgilerini gözlemlemeli, aileler çocuklarının ilgi duydukları alanları ve sevdiği şeyleri keşfetmeli. Bugün başarısız bir öğrenci olarak teknolojide çığır açan isimler biliyoruz. Kendimden bahsedecek olursam da ben tarihi çok kötü olan biriydim ama bugün tarih çok sevdiğim bir şey ve hayatımın merkezi. Çünkü tarihin sayılardan, ülkelerden ve kişi isimlerinden ibaret olmadığını öğrendim.” ifadeleriyle eğitim sistemine yönelik yorumlarını dile getirdi.

Tarihi Bilmek Günü Okumak Demektedir

Özgen: “Tarihte bütünselliği yakalayamıyoruz. Sadece 23 Nisan 1920’yi biliyoruz. Ancak bunun neden çocuklara adandığını, öncesini, sonrasını bilmiyoruz. Sebepleri anlamadığımızda sığ, çağımıza ve yapımıza uymayan mantıksız tartışmalara kurban gidiyoruz. Türkler şaman iken de Türk’tü, Göktanrı inancı varken de Türk’tü ve İslamiyet geldiğinde de Türk Türk’tü. Tarihin akışında kırılmaları yapan bir millettir Türk milleti, tarih sahnesine baktığımızda hep en önde görüyoruz. Her milletle bir olayımız mutlaka var. Bunları bilmezsek bugünkü durumların okumalarını yapamayız. Bunları bilmediğimiz için olayları sınırlar üzerinden, bugünün dinamikleriyle okumaya başlıyoruz ve konuşuyoruz. Ülkeler arasındaki durumları okurken metot ne kadar değişirse değişsin, ideoloji kökte hep aynıdır. Ve düşman kavramı bu çağın ifadesi değil, onlar bizim rakiplerimiz ve bir rekabetin içindeyiz.” dedi.

Programın Devamı:

https://www.youtube.com/watch?v=dU_lt-AnvVA