Kurallar sizin için ne ifade ediyor?

Kurallara hep saygı duydum. Çocukken oyunların kurallarına uymayı severdim.

Kurallar sizin için ne ifade ediyor?
Kurallar sizin için ne ifade ediyor?

Kurallara hep saygı duydum. Çocukken oyunların kurallarına uymayı severdim. Oyunun kuralını ihlal edip mızıkçılık yapanlara da sürekli karşı çıkışımı hatırlıyorum. Mızıkçılık yapanlar büyük olunca tabii bazen işin tadı da kaçabiliyordu  Ancak bir oyunun kuralı varsa, kurallar sadece biz küçükler için değil, büyükler için de geçerli olmalıydı. Tıpkı bizim evde olduğu gibi; anneannem elimde yiyeceklerle dolaşmamam gerektiğini öğretmişti. Evdeki herkes gibi benim de masada yemem gerekiyordu. Ne yediğimizin önemi yoktu, yiyecekler masada yenirdi. Bizdeki kurallar evde tüm aile bireylerine yönelik olurdu. Bazı kurallardan hiç hoşlanmasam da herkes için geçerli ve uygulanır olması itirazlarımı sonuçsuz bırakıyordu. Yıllar sonra evde yapılanın aslında ne olduğunu kavradım. Kurala yetişkinler uymazsa, kural çocuk için sadece büyüyünce dek uyulması gereken bir sınır oluyordu. Yapılan baskı ise zamanı gelince de kuralı ihlal edebileceği mesajının zihne nakşedilmesine hizmet ediyordu.

Yüzyıllar öncesinden bilge Marcus Aurelius boşuna dememiş, “İlk önce siz kurallara uymayı öğrenmediğiniz sürece ne yazarak ne de okuyarak diğerleri için kural koyabilirsiniz.”

Belki de kuralları ihlal etmenin erdem, uymanın ziyan olarak değerlendirilmesinin nedeni, özle sözün örtüşmediği sosyal yapılardır. Ne dersiniz? 

Özlem Akyüz Atamer

Kale Grubu şirketinde Head Of Legal

Resim önizleme