KUR KORUMALI MEVDUAT İÇİN BİR ÖNERİ

Kur Korumalı Mevduat (KKM) bilindiği üzere yabancı bir paraya endeksli bir tasarruf aracıdır.

KUR KORUMALI MEVDUAT İÇİN BİR ÖNERİ

KUR KORUMALI MEVDUAT İÇİN BİR ÖNERİ
Kur Korumalı Mevduat (KKM) bilindiği üzere yabancı bir paraya endeksli bir tasarruf aracıdır.
Türk Lirası cinsinden mevduat o gün seçilen bir para cinsinden o paranın o günkü kuruna sabitlenir.
Diğer taraftan vadeli hesap belirlenen bir faiz oranı üzerinden açılır ve vade sonunda bu orandan hesaplanan faiz hesaba ilave olarak yatırılır.
Hesabın açıldığı günkü kur ile faizin hesaplandığı vade sonu tarihi arasında pozitif bir fark varsa ilave olarak bu fark hesaplanır ve bu farktan verilen faiz miktarı düşülerek kalan tutar ayrıca mevduat hesabına ilave edilir.
Hesabın açıldığı günkü kur ile faizin hesaplandığı vade sonu tarihi arasında pozitif bir fark yoksa o halde kur koruması yönünden bir işlem yapılmaz. 
Burada mevduat sahibi açısından koruyucu bir durum söz konusu olurken devlet için de döviz talebi dengelenir, ancak kaynak bakımından sorun vardır, zira bu aradaki farkı Hazine üstlenmektedir.
Hazinen devletin işleri için harcaması gereken para direkt kur farkı olarak ödenmektedir. Bu durum bir taraftan çok fayda sağlarken diğer taraftan sürdürülebilir değildir. Burada kaynak maliyetini dağıtmak gerekir. Bunun bir kısmını her ne kadar hukuken çok adil gözükmese de paradan yüksek karlar edebilen bankalara, en azından düze çıkıncaya kadar fedakarlık olarak yansıtmak gerekir.
Burada kaynak maliyetini dağıtmak ile ilgili esas önerim risk ve sigorta tarafı ile ilgilidir.
KKM kısmen riske dayalı bir üründür, bu bakımdan banka güvencesinden ziyade sigorta konusuna girmektedir. KKM’ye uygulanan kur artabilir veya artmayabilir, bu bakımdan risktir; risk,  sigortanın işidir. Sigortacılar KKM’ın risk kısmını bir prim mukabili sigorta edebilirler ve bu risklerini sendikasyon veya katılım veya yeniden sigorta (reasürans) yoluyla dağıtabilirler. Sigorta primini, bankalar veya Hazine üstlenebilir ki bu direkt kur farkını ödeme kadar ağır bir maliyet olmayacaktır.
Devlet, Hazine, Bankalar ve Sigorta şirketlerinin bu konuda çalışma yapması mevduat sahiplerini koruyacak, dövizi dengeleyecek, sigorta şirketlerinin büyümesini sağlayacak, Hazine ve bankaları ağır bir yükten kurtarırken bu kıymetli ürünü de sürdürülebilir yapacaktır. 
Bu konuda yapılan çalışmalar yoksa yapmakta fayda vardır.
Abdurrahman Özalp
www.abdurrahmanozalp.com