KAZDAĞLARI VE ZEYTİN

Türkiye, dünyanın en büyük zeytin ağacı varlığına sahip ülkelerinden biridir.

KAZDAĞLARI VE ZEYTİN
Zaman, Ağustos ayının sonunu gösterdiğinde ve Eylül yağmurları gelmeden, sıcakların sonuna doğru içimde muazzam bir yolculuk yapma isteği oluşur. Yolculuğun yönü de çok bellidir. Kaz Dağları.. Çünkü tam bu zamanlarda, Kaz Dağları'ndaki zeytin yapraklarındaki polifenol içeriği yani Oleuropein, hidroksitrizol, Squalene gibi antioksidanlar en yüksek seviyeye ulaşır. Yağmurlu Nisan aylarından, kurak Ağustos sonlarına doğru bu sağlığımıza faydalı bileşenler, özellikle yapraklarda belki 80 kat artar. Amaç bir kaç zaman sonra oluşacak zeytin meyvelerine, bu bileşenleri aktarmaktır aslında. Yüce Doğa işte. İşini hepimizden çok daha iyi ve göstermeden yapıyor. Onun bu işleyişini bilmenin, anlamanın da ismine biz "bilim" diyoruz.

Size belki de yeni duyacağınız bir kaç veri aktarmak istiyorum. Türkiye, dünyanın en büyük zeytin ağacı varlığına sahip ülkelerinden biridir. Türkiye'de 200 milyonun üzerinde zeytin ağacı olduğu tahmin edilmektedir. Yani nüfusumuzdan çok daha fazla zeytin ağacımız var. Ve asıl önemli kısım, zeytin ağaçlarının yapraklarında. Zeytin ağacının yapraklarının kuru ağırlığının %20'sine kadarı "polifenol" diye nitelendirilen antioksidanlarla dolu.. Ve bunun çok büyük bir oranı Oleuropein. Oleuropein'in şu an %50-80'lık saflıklarının fiyatı kg olarak 500 dolarlara varabiliyor! Hele ki bunu kapsüle koyup, fiyatlandırdığınızda yarım gramlık 90 kapsülün satış fiyatı 660 TL civarında (yani çok kaba hesapla 30 gramı 660, kg fiyatı 22.000 liralara geliyor).

Sadece üzerinde oturduğumuz hazinenin devasa boyutunu sizlere anlatmak için, değerleri kısarak bir hesap yapmak istiyorum. 200 milyon zeytin ağacı var diyelim Türkiye'de.. Her ağaçtan 10 kg kuru yaprak elde edecek şekilde gerçekten küçücük bir hasat yapsak, gün sonunda elimizde 2 MİLYAR kg zeytin yaprağı elde ederiz. Bu yapraklardan #süperkritik ekstraksiyon ile tertemiz polifenoller elde etsek ve bunu abartarak düşürüyorum, zeytin yapraklarının içerisindeki polifenollerin yarısını ekstrakte etsek, toplamda 200 milyon kg Oleuropein elde ederiz. 200 milyon kg.. Ve bu elde ettiğimizi de yine abartarak söylüyorum 50 dolar kg fiyattan satsak, 10 milyar dolar ediyor.. Eğer bu polifenolleri kapsüle koyup satarsak da 140 milyar dolar gelir elde ediyoruz. Bu en berbat senaryo bu arada :) En dipten alınan verilerle.

Ve size çok daha enteresan bir veri daha vermek istiyorum, eğer bu zeytin yaprağı polifenollerini biz ülke insanları olarak düzenli bir şekilde kullanmaya başlarsak, savaş vereceğimiz hastalıklar kalp-damar hastalıkları, obezite, kanser, diyabet, psikiyatrik hastalıklar gibi muazzam ötesi paralar harcanan hastalıklar oluyor. Bu hastalıkların yarattığı iş gücü kayıplarının da önüne geçtiğimizi düşündüğümüzde yani bu ekstraksiyon işinin "Sosyal Fayda Çarpanı"nı hesapladığınızda karşınıza TRİLYON DOLARLIK bir güç çıkıyor. Kıyas yapmanız için başka bir veriyi sizinle paylaşmak istiyorum: Türkiye'nin 2023 yılı merkezi yönetim bütçesi ortalama 130 milyar dolar civarında.

Gelecek, burada.

Can KAYACILAR

Biyolog, Davranış Bilimci (Neuroscientist, MSc
Resim önizleme