KÜÇÜK İŞLETMELER İÇİN BÜYÜME STRATEJİLERİ

Şirket temellerinin sağlam olması ve hedefe dönük yatırımların yapılması gerekir.

KÜÇÜK İŞLETMELER İÇİN BÜYÜME STRATEJİLERİ

Bir iş kurmak basit değildir. Şirket temellerinin sağlam olması ve hedefe dönük yatırımların yapılması gerekir. Bunun yanında şirketi sürdürülebilir hale getirmek ve büyütmek daha da zordur. Her yıl çok sayıda işletme kurulur ancak sadece küçük bir yüzdesi başarılı olur. Özellikle mevcut ekonomik şartlarla birlikte ayakta kalmak için muhakkak rakiplerden ayrışmak gerekir.

Bu yolda küçük işletmelere yardımcı olabileceğini düşündüğümüz 5 tane stratejiyi sizin için özetledik:

Marka imajınızı güçlendirin

Güçlü markaların daha çok müşteri çektiği bilinen bir gerçek. Ürün ve hizmetiniz ne kadar kaliteli olursa olsun, marka bilinirliliği sağlanmadığı sürece daha fazla müşteriye ulaşmak maalesef mümkün değil. Pazarlama yaparken marka bilinirliliğini sağlayacak faaliyetlere yer vermelisiniz. Örneğin araçların üzerine verilen reklamlar veya çalışanların giydiği markaya özel kıyafetler akılda kalıcı olmanızı sağlayarak marka algısını yaymanıza yardımcı olur.  

Müşteriye unutamayacağı deneyimler yaşatın

Memnun müşteri hem kendisi gelmeye devam eder, hem de referans vererek başkalarını size yönlendirir. Olumsuz deneyim yaşayan müşteriler ise bir daha sizi tercih etmezler ve rakiplere yönelirler. Bu durum büyümenin önündeki en büyük engeldir. Pazarlama faaliyetlerine ağırlık vermeden önce muhakkak müşteriyi memnun edecek kalite ve tutarlılığı sağlamalısınız. Müşterilerden aldığınız geri bildirimler çok büyük ipucu sağlar. Şikayetleri giderdiğinizde ve tekrarını önlemek için tedbirler aldığınızda müşterilerinizi elde tutma oranınız artacaktır. Sadık müşteriler yaratmak için çeşitli puanlamalar, promosyonlar, kampanyalar düzenleyebilirsiniz.

İnternetin avantajlarından faydalanın

Dijital ortamlar büyük küçük fark etmeden tüm işletmeler için eşit fırsatlar sunuyor. Dijital ortamlarda muhakkak varlığınızı gösterin. Dünyanın öbür ucunda size ihtiyacı olanların karşısına çıkmanızı sağlayacak şekilde reklamlar verip, web sitenizi güncel tutup, arama motorlarında ön plana çıkmanızı sağlayacak anahtar kelimeler kullanabilirsiniz. Dijital pazarda, geleneksel pazarlama yöntemlerine göre daha az para harcayarak daha fazla potansiyel müşteriye erişmeniz mümkün.

Hedef kitlenizi bilin

Hedef kitlenizin yaşı, cinsiyeti, ortalama gelir düzeyi, yaşadığı yer, ilgi alanları gibi özelliklerini tarif edin. İhtiyaçlarını öğrenin ve problemlerini çözecek öneriler sunun. Kime seslendiğinizi bilmezseniz, ona nasıl sesleneceğinize de karar veremezsiniz. Hedef kitlenizin demografik verilerini toplamak için sosyal medya anketlerini, e-postaları, anketleri ve web formlarını kullanabilirsiniz.

Rakiplerinizi araştırın

Rakiplerinizin web sitelerine, sosyal medya profillerine bakarak bilgi toplayın. Zayıf yönlerini bularak bu konularda müşterilerinize avantajlar sunun. Kalabalığın arasından sıyrılacak stratejiler geliştirin. Farkınızı ortaya koyun, müşterilerinizin değere odaklanmasını sağlayın.

Sonuç olarak;

Hiçbir başarı bir gecede gelmez. Tüm büyük işletmelerin küçük başladığını unutmayalım ve planlarımızı karlı işletme olma yolunda sürekli gözden geçirelim. Yukarıdaki taktikleri düzenli ve sabırlı bir şekilde uyguladığınızda sizin küçük işletmeniz de büyüme yolculuğunda yerini alacaktır.

İşletmenizin mevcut durumunu analiz etmek ve gelişime açık yönlerinizi belirlemek isterseniz buraya tıklayınız.

 Bereketli günleriniz olsun.

Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu