KAHVE TÜKETMEK

Günlük düzenli olarak kahve tüketenler, tüketmeyen insanlara göre ortalama 1000 adım daha fazla atıyorlamış..

KAHVE TÜKETMEK
İnsanlığın gıdalarla olan ilgisindeki "gizemler" beni çok büyük oranda motive ediyor. Yıllar önce daha bitki taksonomisi dersinde öğrendiğim şey beni çok şaşırtmıştı.. İnsanlığın aşırı derecede yaygın bir şekilde tükettiği domates, patates, biber, patlıcan, tütün gibi bir çok bitkinin hepsinin aynı bitki ailesinden olduğunu öğrenince resmen aklım durmuştu. Gerçekten de tüm bu saydığım bitkiler "Solanecea" ailesi denilen bir bitki ailesine sahip ve hepsi beynimize giden bileşen grubu olan "alkaloid"leri ve bir takım ağrı kesici/rahatlatıcı polifenolik bileşenleri içeriyordu. Yani aslında insan canlısı ile özellikle sıklıkla tükettiği sebzeler arasında sadece kalori değerinden ötede bir "nöral bağlantı" vardı.

Aslında bu nöral bağlantı zaman içerisinde o kadar güçlenmiş ki ve bu bitkiler onu o denli iyi "öğrenmiş ki" milyonlarca dekar alanda bize kendilerinin tarımlarını yaptırabiliyorlar. Aslında o bitkilerin tarımını yaparken, biz onlara hakim olduğumuzu zannediyoruz, ama gerçek hiç de öyle değil. Onlar bahsettiğim milyonlarca dekarlık arazilerde kendilerini ektirerek aslında soylarının devamını, çeşitliliklerini ve dünya üzerindeki hükümlerini sürdürüyorlar. Ne enteresan değil mi?

Tam da bu minvalde bir makaleye denk geldim sabah :) Kahve tüketmenin akut etkilerine bakmışlar.. Çok güzel bir klinik çalışma. Kahvenin yaşam süresini uzattığı biliniyordu. Yani bir çok hastalıktan koruduğu vs. Bunun moleküler mekanizmalarına dair birazdan, ülkemizden çıkan muazzam bir çalışmayı da paylaşacağım ama öncelikle kahvenin akut etkilerinden en garibini size söylemek istiyorum: Günlük düzenli olarak kahve tüketenler, tüketmeyen insanlara göre ortalama 1000 adım daha fazla atıyorlamış :) Bu adım atma "dürtüsü" ya da enerjisi aslında bizlerin fiziksel aktivite babında daha iyi olmamıza, bu da aslında sağlığımıza zaman içerisinde pozitif etkiler getirmesine neden oluyormuş. Ama kahvenin bize neden bu kadar fazla adım attırdığının moleküler mekanizmaları henüz çözülmemiş :) Yani detayın detayı henüz belli değil. (https://lnkd.in/dM7d7Gj2).

Daha bilimsel yayını çıkar çıkmaz buradan da paylaştığım kahvenin gizemleri konusundaki, ülkemizden çıkan makaleyi de buradan paylaşacağım (https://lnkd.in/dzT3cFAb). Kahvenin içerisinde nanoparçacıklar içerisinde vücudumuza iyi gelen miRNA'lar keşfediyorlar. Ve bu miRNA'ların bizleri hastalıklardan koruduğu yönünde deneysel araştırmalar yapıyorlar. Muazzam ötesi bir yaklaşım ve bilimsel yayın.. mRNA aşılarının etkilerini günümüzde bile tartışırken, kahvenin deyim yerindeyse bizi her gün aşıladığını öğrenmek insana kendisini bambaşka hissettiriyor :)

Ne diyeceğim biliyor musunuz? Kahve tadında, hayallerinizin sonsuza uzandığı muhteşem bir Pazar günü geçirmenizi diliyorum.

"Hocam biz tükendik, araştıracak konu kalmadı, herkes herşeyi buldu" diye yakınan gençlerimize de ilham olsun bu yayınlar.. Her gün içtiğiniz bir fincan kahvede bile keşfedilmeyen binlerce şey var. 
Resim önizleme