TSKB ve AFD’nin, her yıl Kadınlar Günü haftasında düzenlediği fırsat eşitliği ve kadın istihdamı temalı konferansı, bu yıl, “Sosyal Perspektiften İş Yaşamında Kadın” başlığıyla gerçekleştirildi. Konferansta açılış konuşması yapan Suat İnce, “Bundan 4 yıl önce değerli iş ortağımız AFD ile Türkiye’de bir ilk olan ‘Kadın Dostu Kredi’ programımızı geliştirdik. Programa dahil ettiğimiz firmalarda, kadın istihdamı artışının yüzde 15, politikalar, eğitim, çalışma koşulları, yönetimde temsil gibi gelişim alanlarında kaydedilen performans artışının ise yüzde 30 oranlarına ulaştığını memnuniyetle söyleyebiliriz. ‘Kadın Dostu Kredi’ programımızın yarattığı bu fark, fırsat eşitliği konusunda finans sektörünün dönüştürücü gücünün en somut göstergesi’’ dedi.
Kadın dostu kredi programıyla, şirketleri kadın istihdamına yönelik ölçülebilir adımlar atma konusunda destekleyen Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası (TSKB) ve Fransız Kalkınma Bankası (AFD), her yıl Dünya Kadınlar Günü haftasında kadın istihdamı konulu bir konferans düzenliyor. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen konferans, 5 Mart’ta Fransız Sarayı’nda “Sosyal Perspektiften İş Yaşamında Kadın” temasıyla gerçekleştirildi.
Konferansta açılış konuşmasını yapan TSKB Genel Müdürü Suat İnce, sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınma hedefine ilerlemek için, kadınların ekonomideki aktif rolünün artması gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: ‘İnsan kaynağının ve yöneticilerinin yarısından fazlasını kadınların oluşturduğu bir kurumda çalışmaktan dolayı gurur duyuyorum. Ancak TSKB olarak banka içinde fırsat eşitliğini desteklemenin ötesinde çok daha büyük bir sorumluluk aldığımızı da söylemek isterim. Değerli iş ortağımız AFD ile 2016’da başlattığımız “Kadın Dostu Kredi” programımızın yarattığı fark, fırsat eşitliği konusunda finans sektörünün dönüştürücü gücünün en somut göstergesi.’’
Kadın dostu kredi programıyla, firmaların kadın istihdamında yüzde 15 artış
TSKB’nin AFD ile yürüttüğü “Kadın Dostu Kredi”nin detaylarına da değinen Suat İnce şu bilgileri verdi: “Bundan 4 yıl önce AFD ile çok anlamlı bir yolculuğa başladık ve Türkiye’de bir ilk olan kadın dostu kredi programımızı geliştirdik. Geliştirdiğimiz ölçüm aracıyla firmalarımızın fırsat eşitliği karnelerini ortaya koyuyoruz. Dört yılda programa dahil ettiğimiz firmalarda, kadın istihdamı artışının yüzde 15, politikalar, eğitim, çalışma koşulları, yönetimde temsil gibi gelişim alanlarında kaydedilen performans artışının ise yüzde 30 oranlarına ulaştığını memnuniyetle söyleyebiliriz. Ayrıca hayata geçirdiğimiz bu başarılı iş modelini, Anadolu’da faaliyet gösteren şirketlere sağladığımız danışmanlık hizmetleriyle daha geniş bir tabana yayıyoruz.’’
AFD Avrasya Bölge Müdürü Cécile Couprie ise yaptığı açılış konuşmasında “Kadın Dostu Kredi” programının başarısının altını çizdi:“Cinsiyet eşitliği konuları Fransız hükümetinin ve aynı zamanda AFD'nin faaliyet stratejisinin merkezinde yer alıyor. AFD nin 2019 yılında sağladığı toplam 14 milyar avro tutar finansmanın yarısının kadınların koşullarının iyileştirmesine doğrudan etkisi bulunuyor. Türkiye'de uzun yıllardır değerli iş ortağımız TSKB ile iş dünyasında cinsiyet eşitliğini, özellikle de firmaların kadın çalışanlarının istihdam koşullarını geliştirmesini teşvik etmeyi amaçlayan yenilikçi bir proje başlattık. Çok başarılı şekilde yürüttüğümüz ve üstesinden gelinmesi gereken zorluklarla, sağlanacak fırsatları daha iyi anlamamızı sağlayan bu projenin ikinci aşamasına başladık.”
Kadın istihdamının önünü açan uygulamaların önemine de değinen Couprie, sözlerine şöyle devam etti: “Kadın istihdamının önünü açacak en önemli alanlardan biri, uygun fiyatlı ve işlevsel çocuk bakımı hizmetleri. Bu tür çözümlerin yokluğunda, çocuklara bakmak için genellikle anneler iş hayatından vazgeçmek zorunda kalıyorlar. Fransa'nın bu alandaki deneyiminden yola çıkarak çocuk bakımı konusunda bir dönüşüm için ulusal ve yerel otoritelerle özel şirketler ve derneklerin işbirliğinin büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz. Çocuk bakımı pahalı fakat bireylere ve topluma sağladığı sosyal fayda açısından ciddi kazanımları olan bir alan. Bu nedenle, çocuk bakımı hizmetlerine erişimin kolaylaştırılması için tüm aktörlerin katılımını önemli buluyoruz.”
Kadın istihdamının önünü açan projeler
İki oturumdan oluşan konferansın ilk bölümünde, kamu ve özel sektör işbirliğiyle erişilebilir çocuk bakım hizmetleri konusu ele alındı.
Moderatörlüğünü AÇEV Uluslararası Programlar Danışmanı Yasemin Sırali’nın üstlendiği birinci bölümde, Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur, Borusan Kurumsal İletişim Birim Yöneticisi Öznur Halilcikoğlu, Siemens Kurumsal İletişim Direktörü Gizem Keçeci, İBB Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Zelal Yalçın, Medya-İş Genel Başkan Yardımcısı Leyla Dilek Atçeken ve Babilou Ortadogu Genel Müdürü Lama Chivi kamu ve özel sektör işbirliğiyle erişilebilir çocuk bakım hizmetleri konusunda farklı uygulamaları katılımcılarla paylaştı.
TSKB Baş Ekonomisti Burcu Ünüvar’ın moderatör olduğu ikinci oturumda ise AÇEV Genel Müdürü Burcu Gündüz Masalacı ve TÜSIAD Genel Sekreter Vekili Ebru Dicle’nin katılımıyla STK’ların kadın istihdamı yönündeki projeleri konuşuldu.
Konferans Fransa İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter ev sahipliğinde gerçekleşen Dünya Kadınlar Günü Resepsiyonu ile son buldu.
|