İlkokul 2. sınıf öğrencisinden istenen Ödev...

Şimdi kendimi kendi inandığım doğru ile günümüz koşullarının geldiği nokta arasında sıkışmış hissediyorum.

İlkokul 2. sınıf öğrencisinden istenen Ödev...
İlkokul 2. sınıf öğrencisi oğlumun okulunda verilen ödev aşağıdaki görüntü. Bir Youtuber olduğunu hayal edip kendisinin favorisi olan bir sporcu, balerin ya da dans sanatçısı ile röportaj tasarlaması isteniyor. Röportaj yapacağı kişi hakkında bilgi verecek, sunum yapacak, sorular hazırlayacak ve bir video oluşturacak..

Ödevi gördüğümde ilk düşündüğüm yıllar içinde çağ ve teknoloji değişirken öğrenci ödevlerinin, araç ve yöntemlerinin nasıl bir değişim geçirdiği oldu. İlkokul öğrencisi oğlumun Youtube videosu hazırlaması beklenirken benim İnternetle tanışmamın üniversite yıllarında olduğunu düşününce ise tam bir "nereden nereye" duygusu yaşadım..

Ama düşündüklerim sadece bunlarla sınırlı kalmadı. Benim oğlum 8 yaşında.. Şu ana kadar bir kez bile telefonu/ipad'i kendi alıp Youtube'a giriş yapmadı. Youtube videosu izlemedi. İnsanların Youtube'ta kendi "kanalları" olduğunu bilmiyor, Youtuber diye bir kavramı ilk kez bu ödev metninde gördü. İş Youtube'a, ekran kullanımına, bilgisayar oyununa, videolara geldiğinde kendi düşünce sistemime göre "muhafazakar-disiplinli" bir bakış açım vardı.

Çok küçük yaşlarda başlayan "ekran bağımlılığının" öğrencilerin okuma alışkanlıklarını, sözel iletişim kurma, sosyalleşme, hayatın içinde vakit geçirme becerilerini vb. olumsuz etkilediğini gözlemlediğim ve bir eğitimci olarak da özellikle okuma alışkanlığı edinme üzerinde zarar verici etkilerini gördüğüm için neredeyse sıfır ekran ile büyüttüm kendi çocuğumu. (bu benim düşüncem siz farklı düşünüyor ve uyguluyor olabilirsiniz, saygı duyarım)

Bu yılın başına ise kendisi de akademisyen/eğitimci olan babası Ali Atıf Bir "bugüne kadar bu konudaki mücadelemi anlayıp haklı bulduğunu ancak dünyanın da eğitimin de artık "oyunlaştırma" üzerine kurgulandığını ayrıca akran ilişkileri açısından da bu kadar "sıfır ekran- sıfır oyun sisteminin" çocuğun kendisini dışlanmış hissettirebileceğini ve bu yüzden de sınırları bizim tarafımızdan çizilmek üzere esnememiz gerektiğine ilişkin bir konuşma yapınca ortak bir mutabakat sağladık..

Ancak bu ödev gelene kadar vardığımız noktada "Youtuber" meselesi yoktu. Şimdi kendimi kendi inandığım doğru ile günümüz koşullarının geldiği nokta arasında sıkışmış hissediyorum.

Aklımda da bir sürü soru var... 8 yaşındaki çocuğuma önce kavramı anlaması için Youtube ve Youtuber'ları anlatıp gösterip kendisini Youtuber gibi hayal ettirip video hazırlatmalı mı? Ya da bu işlerden hiç bahsetmeyip soru sormayı, araştırmayı ve sunum yapmayı öğrenmen için bir video hazırlayacağız mı demeli? Benim gibi endişeli annelerin ekran ve teknoloji konusunda tedavi edilmesi mi gerekiyor? Youtube, ekran, oyunun faydalarını alıp zararlarından korunmak kağıt üzerinde kolayken uygulaması neden bu kadar zor ve ne yapmalı? Çocuğumu ekrandan uzak tutarak aslında kötü bir şey mi yaptım, yapıyorum?

Bir Youtube ödevinden nerelere geldim.. Buradan "doğrusu" ile çıkmak mümkün mü?

Prof. Dr. Çisil Sohodol

BAU Global

Bu resim için alternatif metin açıklaması yok