Felaket zamanlarında, tefekkürler çıkar.

Yüzleşmek gerek, her türlü kurumu yeniden yapılandırmak gerek, düşünmek gerek.

Felaket zamanlarında, tefekkürler çıkar.
Değerli Dostlar,

Bir yandan felaket ile uğraşıyoruz. bir yandan da yaşam devam ediyor.
Yüzleşmek gerek, her türlü kurumu yeniden yapılandırmak gerek, düşünmek gerek.

Felaket zamanlarında, tefekkürler çıkar.

İşte size Henry Mance tarafından bu sabah erken saatlerde yayınlanmış bir FT makalesi. Devletin yapılanmasından başlayarak makalenin izin verdiği kadar detaylı biçimde şirketler için de "yeni yapı"nın olması gerektiği bir modele dönüşmesi konusunda ipuçları veriyor.

Konusu, problem hakkında ciddiye alınacak uzmanlıkları olmayan danışmanlar; "büyük dert"...

Milyonlarca dolar para ödeyip, tepe yönetimlerinin "referans alınan imzalarına kurban olduğu, tek doğrunun merkezi olduğuna tapılan, büyük danışmanlık" şirketleri.

Yıllardır, üst düzey yöneticlere, YK üyelerine hep söylerim, "bu konuda şirketten aklı başında olan, bilgi sahibi iyi liderlerinizle yapacağınız "toplantıların yönetimi için" danışmanlık, fasilitasyon alabilirsiniz.
Ama çözümün büyük bölümü içerde üretilir. "Second opinion" denilen "ikinci görüş" çok önemlidir, en azından çalışanların görüşünü dinleyerek, yapılacak analizleri ve sonuçta üretilecek sentezlerin yöntem ve yaklaşımı, burada birinci sırayı alır.

Nasıl insan hasta olduğunda, çareyi vücudun organları, enzim ve hormon vs üretiyorsa, bu konuda da iç kaynakları kullanmak çok daha akıllıcadır. Elbet bir gerçek uzmanlığı olan bir hekimin (zaten hikmet sahibi demektir) yol göstermesi ve tahliller sonucu size verdiği rapor yardımcı olacaksa da çözüm; ilacı alan ve tedavi için öneriyi dinleyen hastadadır.

Bu arada milyonlarca yanlış teşhis, hatalı yorum nedeniyle AI vs peşinde koştuğumuzun temel nedenini de söylemektedir.

Ancak "en iyi hasta bilir" ağrısını, sancısını, ızdırabını, bunları dindirmek başka bir şey, (yani palyatif olan semptom tedavisi için ağrı kesicilerin kullanımı) kalıcı çözüm başka bir şey.

Bol maliyetli danışmanlar konusunu yıllardır yazarım, tekrar yazmak zamanı 10 Ağustos 2022 tarihli makalemi tekrar okumanız için öneriyorum.

https://lnkd.in/dqRVnhYf

Hem depremi hem de geleceği düşünerek okumanız dileği ile, yorumları esirgemeyin, mantık ve bilgi ile eleştiren seslerin değeri paha biçilmez.