Etkinlik Sektörü Süreç İçin Takvimin Açıklanmasını İstiyor

TEFED olarak hazırlanacak rehberlere gönüllü danışmanlık desteği vermeye hazır olduklarını da duyurdu.

Etkinlik Sektörü Süreç İçin Takvimin Açıklanmasını İstiyor

Federasyon kurma çalışmaları için Ankara, İstanbul ve İzmir’in meslek örgütleri; DESOİD, TEODER ve İZOB-DER’in öncülüğünde 12 farklı ilin katılımıyla İzmir’de toplanan etkinlik sektörü temsilcileri, aşılama çalışmalarından elde edilecek başarının öngörüsüyle normalleşme takviminin vakit kaybedilmeden açıklanmasını talep ettiler. Normalleşme takvimiyle birlikte etkinliklerin başlayacağı tarihin açıklanmasının sektörün ayakta kalabilmesi için son şans olduğunu savunan TEFED’in kurucu dernekleri, güvenli etkinliklerin nasıl yapılabileceğini hazırladıkları bir film ile de anlattılar.

Türkiye’nin önde gelen etkinlik STK’larının katılımıyla İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen “Tüm Etkinlik Sektörü Federasyonu İzmir Çalıştayı’nda” etkinlik sektörünün büyüklüğünü ve ülke ekonomisine katkısı aktarıldı. Pandemi tedbirleri sebebiyle, 16 Mart 2020 tarihinde faaliyeti durdurulan alanların başında gelen etkinlik sektörünün 10 binlerce firma ve yüz binlerce çalışanıyla yok olmanın eşiğine geldiğini anlatan temsilciler, yeni normalleşme ile “davet ve organizasyon” kategorisine giren bütün etkinliklerin, turizm sektöründe olduğu gibi toplum sağlığını koruyan güvenli etkinlik tedbirleri altında yapılabileceğini savundular.

Yılda 600 bine yakın çiftin evlendiği ülkemizde alt tedarikçileriyle birlikte yaklaşık 90 milyar TL iş hacmine sahip düğün sektöründen pay aldıklarını belirten sektör temsilcileri, düğünlerden sonra diğer etkinliklere getirilen kısıtlamalar ve bu yıl yapılamayan kurumsal toplantı organizasyonları eklendiğinde yaşanan ekonomik kaybın çok daha büyük rakamlara ulaştığını kaydettiler.

Tüm Etkinlik Sektörü Federasyonu kurucu derneklerinden İzmir Organizasyon Bileşenleri Derneği (İZOB-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bulu, yaptığı açıklamada; maske, temizlik ve sosyal mesafe tedbirlerine ek olarak, davetlilere HES kodu sorgulaması ve işletme tarafından çalışan personellere her hafta Covid-19 testi uygulaması yapılmasının, platformun tedbir tavsiyeleri arasında olduğunu belirtti. Bulu, TEFED olarak hazırlanacak rehberlere gönüllü danışmanlık desteği vermeye hazır olduklarını da duyurdu.

TEFED kurucu derneklerinden DESOİD Yönetim K. Başkanı Yılmaz Ulucan, kısa çalışma ödeneğinin Mart ayı sonu itibariyle sona ereceğine ilişkin haberlere dikkat çekerek desteğin uzatılmayacağı yönündeki haberlerin etkinlik sektörünün Mart sonu itibariyle faaliyete geçeceğinin işareti olarak yorumlandığını açıkladı.

Kurulmakta olan Tüm Etkinlik Sektörü Federasyonu Başkanı Erol Yıldırım, sektör firmalarının 11 aydır yaşadığı büyük sorunlara rağmen hiçbir şekilde sesini duyuramadığını vurgulayarak sektörün tüm paydaşlarını tek çatı altında toplamak hedefiyle Türkiye’nin en büyük etkinlik federasyonunu kuruluşu için yola çıktıklarını belirterek “Etkinlik sektörü olarak, sektör tarihimizin en büyük iktisadi ve sosyolojik krizini yaşamaktayız. Düğün salonları ve organizasyon firmaları kısıtlamalar nedeniyle hiç para kazanamıyor ancak kiralarımız, maaşlar, elektrik, su, iletişim faturaları gibi birçok işletme giderimiz devam ediyor. Devletimiz tarafından sağlanan ancak tüm çalışanlarımızı faydalandırma şansı bulamadığımız kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği dışında hiçbir destek alamadığımız gibi SGK primleri, kira stopajı ve diğer vergilerimiz işlemeye devam ediyor. Aşının bulunması ve ülkemizde aşılama çalışmalarının başlamasıyla ışık görünmüştür. Devletimizden beklentimiz aşılama takvimi ve alınacak olumlu sonuçlar öngörülerek normalleşme takviminin vakit kaybetmeden açıklanmasıdır.”

“Sektör Unutuldu”

Etkinlik sektörünün büyüklüğünü ve ülke ekonomisine katkısını hazırladıkları filmler ile anlatan TEFED kurucuları, etkinlik sektörünün pandemiden en çok etkilenen ve çalışma alanları en uzun kapalı kalan, ancak pandemide unutulan tek sektör olduğunu açıkladılar. Yılda 600 bine yakın çiftin evlendiği ülkemizde alt tedarikçileriyle birlikte yaklaşık 90 milyar TL iş hacmine sahip olan düğün sektöründen pay aldıklarını belirten sektör temsilcileri, düğünlerden sonra diğer etkinliklere getirilen kısıtlamalar ve bu yıl yapılamayan kurumsal toplantı organizasyonları eklendiğinde yaşanan ekonomik kaybın çok daha büyük rakamlara ulaştığını kaydettiler.

Başkan “Otokontrol” İstedi

Gerçekleştirilen toplantıya katılan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de İzmir'e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştürdüklerini, sürecin hızlanması için çalıştıklarını ifade etti. Otokontrol mekanizması uygulamanın şart olduğunu vurgulayan Özgener, ''Yeni sürece uyum sağlanmalı. Kötü niyetlerin otokontrolünü yapmanızı rica ediyorum. İllere göre normalleşmeyi olumlu buluyoruz. Gündeme gelen konuların takipçisi olacağım'' dedi.