DEĞERLERLE YÖNETİM

‘Kültür stratejiyi kahvaltı niyetine yer’ demiş ünlü yönetim gurusu Peter Drucker.

DEĞERLERLE YÖNETİM

‘Kültür stratejiyi kahvaltı niyetine yer’ demiş ünlü yönetim gurusu Peter Drucker.

Şirketlerde yazılı olmayan kurallar vardır. Adalet, dürüstlük, başarı, yenilik, paylaşmak, dostluk, müşteri memnuniyeti gibi değerler bu kurallarla kendini belli eder. Çalışanların nasıl takdir edildiği, planların nasıl hayata geçirildiği, toplantıların ne kadar sürdüğü gibi pek çok konu stratejik kararlardan daha çok değerlerle şekillenir.

İşletme sahibi olarak sizin, işletmenizin, çalışanlarınızın ve müşterilerinizin değerleri nelerdir?

İşte değerlerinizi bulmanıza yardımcı olacak bazı sorular:

1. Amacımız ne?

2. Bu dünya düzeni içinde ne yapıyoruz?

3. Yaşamımı benim düşüm mü yoksa bir başkasının düşü mü yönlendirmekte?

4. Şu ana kadar olanlar, gerçekten yapmak için var olduğumuz şeye bir hazırlık mı?

5. Son 6 ay içinde beni en çok mutlu eden şey nedir?

6. Mutluluk benim için ne demek?

7. Son 6 ay içinde beni en çok üzen şey nedir?

8. Son 6 ay içinde beni en çok kızdıran şey nedir?

9. Son 6 ay içinde en çok neden gurur duydum?

10. Hayatımda en önem verdiğim şey nedir?

11. Hayatımda olmasını istediğim şey nedir?

12. Yapmaktan hoşlandığım şey nedir?

13. Hayatımda kendimi en güçlü hissettiğim an nedir?

14. Kendimi nerede iyi hissederim?

15. Sahip olmayı en çok arzuladığım şey nedir?

16. Kaybetmekten korktuğum şey nedir?

17. Her şey mümkün olsaydı nasıl bir yaşamım olsun isterdim?

18. Mutlu olmak için nelere ihtiyacım var?

19. Beni ne güçlü kılar?

20. Beni ben yapan şeyler neler?

21. Şu an yaşamımda ne farklı olsaydı daha mutlu olurdum?

22. 70 yaşındaki ben, şu andaki bene hangi değerlerini korumasını önerirdi?

23. Hangi değerlerle tanınmak isterim?

24. Müşterilerimin şirketim hakkında neler hissetmesini isterim?

25. Çalışanlarımın şirket hakkında neler hissetmesini isterim?

Bu sorulara verdiğiniz cevaplar değerlerinizdir. Kendinizin, işletmenizin, çalışanlarınızın ve müşterilerinizin cevaplarına göre her biri için 3’er tane değer belirleyin ve tüm taraflarla paylaşın. Görünür olmasını sağlayın. Onlar sizin daima yol göstericiniz olsun. Karşılaştığınız her problemde değerlerinize başvurun, neyi ihmal ettiğinize bakın. Değerlerinizle aldığınız kararlar arasındaki uyuma dikkat edin. Kararlarımızı alırken bazen değerlerimize ters düşeriz ancak bunun farkında olmayız. Örneğin ‘adalet’ şirketiniz için önemliyse, ancak çalışanlarınızı performanslarına göre değerlendirmiyorsanız, bazı çalışanlarınızı büyük olasılıkla mutsuz ediyorsunuz demektir.

Ekibinizin sizinle aynı değerlere sahip olması da şirket performansında etkili rol oynar. Dünyanın en iyi oyuncularını bir araya getirip takım oluştursanız, şampiyonluk kazanabilir misiniz? Ortak değerlere sahip değillerse maalesef hayır. Böyle bir ortamda herkes bireysel başarısı için oynar ve aralarında sürekli çatışma çıkar.

Şirketler sadece kar açısından değil, doğruluk, dürüstlük, açıklık ve işbirliği gibi değerler açısından da taahhütlerini sürekli olarak yerine getirmedikçe ciddi sorunlar yaşayabilir.

Çalışanlarınızı ortak değerler etrafında birleştirin. Aldığınız tüm kararların değerlerinize ters düşmediğinden emin olun. Değerlerinizle uyumlu olmayan hiçbir karar maalesef sizi hedeflerinize taşımaz. Ortak bir vizyonu, hedefleri, değerleri paylaşan sıradan çalışanlar büyük başarılara imza atarlar.

Değerlerle Yönetim Nasıl Başlar?

1. aşamada değerlerinizi belirleyin.

2. aşamada değerlerinizi etkili bir şekilde tüm taraflara iletin. Görünen duvarlara asın.

3. aşamada ise sürekli uygulamada bütünlük sağlayın. Tüm kararlarınızı verirken değerlerle uyumunu gözetin. Değerlere aykırı bir davranış sergilendiğinde birbirinizi uyarın.

Değerlerle Yönetim inandığınızı söylediğiniz şeylerle, gerçekten yaptıklarınız arasındaki farkı belirlemekten ibarettir. Değerler insanlara dayatılmaz, onlarla birlikte gerçekleştirilir. Gerçekten değerlerle yönetilen bir organizasyonda sadece tek bir patron vardır: Şirket Değerleri

Önce değerler setine inanmalı, sonra da bu değerleri uygulamaya koyma konusunda kesintisiz gayret göstermelisiniz. Örneğin şirketinizde ‘SAYGI’ önemli bir değer ise kendisine kötü davranıldığını hisseden biri bunun ‘SAYGI’ değerini ihlal etmek olduğunu belirterek tepki gösterebilir.

Gerçek başarı, değerleri ilan etmek değil, onları tutarlı bir şekilde günlük faaliyetlerde uygulamaya koyma sonucu elde edilir. Tutarlı sonuçlar için zaman ve kararlı çaba gerekir.

Bir karar alırken kendinize şu soruları sorun:

  1. Bu yasal mı?
  2. Adil ya da dürüst mü?
  3. Kendimle ilgili olarak bana neler hissettirecek?
  4. Şirketimiz hakkında diğerlerine neler hissettirecek?

Yöneticiler karar veren, değerlendiren, eleştiren olmaktan vazgeçip yönlendirici, destekleyici kolaylaştırıcı olmalıdır. Değerlerle Yönetim bu konuda yön gösterici ve kolaylaştırıcıdır. Emir ve komuta yaklaşımı yerine insanları ve takımları harekete geçirme yaklaşımı uygulanmalıdır.

Değerler güçlü bir mıknatıs gibidir. Çalışanlar değerler etrafında toplanır. Paylaşılan değerler etrafında bir araya geldiklerinde ve ortak bir misyonda birleştiklerinde, sıradan insanlar sıra dışı sonuçlar elde ederler ve organizasyonlarına bir rekabet avantajı sağlarlar.

Değerlerinizi bilin ve onlara sahip çıkın.

Bereketli ve bol kazançlı günleriniz olsun.

NOT: Yeni yazılarımız için bildirim almak isterseniz haber bültenimize üye olunuz. Fayda sağlayacağını düşündüğünüz yönetici ve işletme sahipleri ile bültenimizi paylaşınız.

Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu