Değer Teklifi ve Zorunluluğu?

Rakiplerinize kıyasla sizi benzersiz kılan nedir?

Değer Teklifi ve Zorunluluğu?

Bugün, iş dünyası geçmişte hiç olmadığı kadar rekabetçi. Büyükten küçük işletmelere kadar, kendinizi kalabalığın arasından sıyrılmanın bir yolunu bulmanız gerekiyor. Müşterilerinizle etkili bir şekilde iletişim kurabilirseniz, bu süreçte ürün ve hizmetler geliştirirken rekabeti yenmek  daha kolay  olacaktır. Etkili bir değer teklifiniz varsa, dönüşüm oranınızı artırabilir, pazarlama stratejilerinizi en üst düzeye çıkarabilir ve gelirinizi artırabilirsiniz. Pazarlama faaliyetlerinizden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız şirketinizin, çalışanlarınızın, ürünlerinizin ve hizmetlerinizin sağladığı değeri sunmanız gerekir. Bu satışın görevi değildir! Pazarlama ne kadar etkin değer teklifleri yaratırsa satış da o kadar başarılı olur.

Değer teklifi, hedef pazarınızın, hem sunduğunuz ürün veya hizmetten neden yararlanabileceğini açıkça ifade eden ve size özel bir ifadedir.

Bu teklif çalışanlar açısından da çok önemlidit. Değer teklifi sadece ürünle ilgili değildir. Değer teklifiniz nekadar şirket adına etkin olursa markalaşmanız da okadar hızlı olur.

Değer teklifiniz, müşterilerinizin ve çalışanlarınızın bilmesi gereken ihtiyaçlarını karşlayan en temel şeyin altını hızla çizmelidir: Rakiplerinize kıyasla sizi benzersiz kılan nedir? Çalışanlarınızın coşkuyla çalışmasını yaratır mı?

Unutmamak lazım ki bu değer karşı tarafın algısını yaratmaktır. Kendimizi nasıl gördüğümüz değil onların nasıl görmesini sağlayan çok etkin bir tekliftir.

Bir değer önerisi, bir sorunun nasıl çözdüğünü ve bir ihtiyacı nasıl karşıladığını açıkça açıklamalıdır. Ek faydasının ayrıntılarını iletir ve piyasadaki benzer şirketlerin, ürünlerin ve hizmetlerin tekliflerinden neden daha iyi olduğunu belirtir.

Burada etkili olmak için rekabet bilgisine ihtiyacınız var... Rakiplerinizin kim olduğunu ve özellikle ne yaptıklarını bilmeniz gerekir, sadece genel bir "his" duygusu değil. B2B alanında devamlı sektör araştırmaları yapılmalıdır.

Başarılı Örnekler:

Airbnb: Topluluğun Gücü

- Değer Önerisi: Airbnb'nin platformu, gezginleri yerel halkın ev sahipliği yaptığı benzersiz konaklama yerleriyle buluşturur. Değer önerileri kişiselleştirilmiş deneyimlerde, satın alınabilirlikte ve aidiyet duygusunda yatmaktadır. Gezginler sadece oda rezervasyonu yapmıyor; Kendilerini yerel kültüre kaptırıyorlar.

Amazon Prime:

- İçgörü: Amazon Prime'ın değer önerisi, müşteri odaklı düşünmede bir ustalık sınıfıdır. Amazon, hızlı, ücretsiz gönderim, akış içeriğine özel erişim ve Prime Day fırsatları gibi ek avantajlar sunarak müşterilerin abone olması için zorlayıcı bir neden yarattı.

Örnek: Günlük ihtiyaçlar için Amazon'a güvenen meşgul bir profesyonel hayal edin. İki günlük teslimat ve geniş bir film ve TV şovu kütüphanesine erişim vaadi, Amazon Prime'ı karşı konulmaz bir seçim haline getiriyor. Kolaylık ve değer açıktır, bu da daha yüksek müşteri elde tutma ve yaşam boyu değerin artmasına yol açar.

Apple: Kusursuz Ekosistem

- İçgörü: Apple'ın değer önerisi entegrasyon, tasarım ve kullanıcı deneyimi etrafında döner.

Örnek: İster iPhone, ister Mac veya Apple Watch olsun, Apple'ın ekosistemi cihazları sorunsuz bir şekilde birbirine bağlar. Değerleri, donanım, yazılım ve hizmetlerin uyumlu karışımında yatmaktadır.

Bu şirketlerin hepsi startup olarak başlamıştır. Ülkemizde değerli fikirlerle başlayan bir çok startup var...Neden henüz küresel başarıya ulaşmadı ?

Aynı zamanda hepsi yazılımcı! Ülkemizde de güçlü yazılımcılar var! Neden dünyaya açılan bir marka henüz yok? Yazılımcılık dijıtal dünyada dünyaya açılmasını sağlayabilecek en güçlü platformdur. Yazılımın nasıl yapıldığı değil müşterilerin hangi problemlerini çözdüğüne odaklanmak lazımdır. BU da pazarlama iletişiminin temelidir.

Sadece yazılımcılık değil, ne ürün satarsanız satın pazara değeri iletmek zorundasınız!

Düşünmek lazım! Herşey ürünle olmaz! Ürünlerin değeriyle olur!

Unutmayın, başarılı değer önerileri duygularla rezonansa girer, sorunları çözer ve teklifinizi farklılaştırır. Bu vaka çalışmaları, sektörünüz veya şirketinizin büyüklüğü ne olursa olsun, iyi hazırlanmış bir değer önerisinin oyunun kurallarını değiştirebileceğini göstermektedir.

Pazarlamayı ciddiyetle ve bilgiyle sahiplenelim. Araştırma yapmayı temele oturtalım.

Büyümenin ve küresel olmanın başka yolları yoktur!

Aynen devam edersek geleceği yaratabilecek gücümüz yok olur!

Tesekkurler!

Gail Onat

Strategic Marketing Executive, BA, BSc, MBA