ÇALIŞANLARINIZA NASIL DESTEK OLABİLİRSİNİZ?

İletişim kanalını belirleyin

ÇALIŞANLARINIZA NASIL DESTEK OLABİLİRSİNİZ?

11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki deprem sebebiyle yüzlerce işletme iş yapamaz duruma geldi. Gerek deprem bölgesinde olup evlerini, işlerini, sevdiklerini kaybedenler, gerekse deprem bölgesi dışında olup yakınlarını, dostlarını kaybedenler sebebiyle iş dünyası büyük bir yıkıma uğradı.

Yeniden ayağa kalkabilmek için liderlere ve yöneticilere düşen sorumluluk oldukça fazla. Çalışanların içinde bulunduğu yas durumunun son derece normal olduğu vurgulanmalıdır. Yas döneminde çalışanlar düzensiz, endişeli ve içine kapanık olabilir. Bu durum performans düşüklüğü olarak algılanmamalıdır.

İletişim kanalını belirleyin

Bir lider olarak ilk işiniz görünür olmak ve ekibinizle konuşarak durumu kabullenmelerini sağlamaktır. En çok kullanılacak iletişim kanalını belirleyin. Önce çalışanın kendisi ile ilgili, sonra da iş arkadaşları ile ilgili neler yapması gerektiğini söyleyin.

Herkesin yas tutma süreci farklı olabilir. Yas her gün aynı şiddetle yaşanmaz. Bazı günler tetikleyiciler sebebiyle daha da zor geçebilir. ‘ Zaman her şeyin ilacıdır’ her zaman geçerli olmayabilir.

Kimileri zor zamanlarda işine sığınır, kimileri işine konsantre olmakta zorlanır. İş arkadaşları, en yakın arkadaşlarımız olabilirler. Onlardan birinin kaybı söz konusu ise iş; yastan uzaklaşmak için bir fırsat olmaktan çıkar, acıyı daha da fazla artıran bir duruma dönüşür.

Ekibinizin ruh sağlığını desteklemek ve korumak adına tüm kaynaklarınızı gözden geçirin. Psikolojik destekler, eğitimler, farkındalığı geliştiren çalıştaylar çalışanlarınızın daha iyi hissetmelerini sağlar. Kaydedilen kişi veya yakınlar hakkında başarılarını, katkılarını, onunla birlikte geçirilen zamanlar için şükranlarınızı ifade edin.

Ekibinizi olduğu kadar kendinizi de desteklemeyi unutmayın. Siz ne kadar güçlü olursanız ekibinize o kadar faydalı olursunuz. Bazen yeterince uyumak, arkadaşlarla sohbet etmek, dizi izlemek, terapi yapmak kadar basit şeyler bile iyi gelebilir.

Aktif Dinleyin

Çalışanlarınızın kendini ifade etmeye ihtiyaçları var. Ekip üyelerinizin nasıl hissettiğini tek tek sorun. Varsayımda bulunmayın. Onları yargılamadan sadece dinleyin. Üzüntü, hüsran, öfke, kızgınlık, çaresizlik duygularını ifade etmelerini sağlayın. Soracağınız sorularla daha fazla anlatmaları için teşvik edin. Bireysel görüşmeler ayarlayarak bir ihtiyaçları olup olmadığını sorun. Depremden etkilenen bir tanıdıkları varsa ne tür desteğe ihtiyaçları olduğunu öğrenin. Herkesin ihtiyacı farklı olabilir. Kimileri bunu dile dahi getiremeyebilir. Onlara ihtiyaç duydukları anda sizinle rahatlıkla konuşabileceklerine dair güvence verin. Güven ve bağlılık kültürü oluşturun.

Duygularını ifade ettiklerinde onlara paylaşımları için teşekkür edin. ‘ Sana nasıl destek olabilirim?’ diye sorun. Bazen ‘seni anlıyorum’ demek bile işe yaramaz. ‘ Ne diyeceğimi bilemiyorum. Sadece seni önemsediğimi bil ve konuşmak istersen buradayım.’ demek en doğrusudur.

Ekibinize şevkat ve empati ile yaklaşın. İnsanlar ne yapacaklarını, ne diyeceklerini bilemiyorlar. Birbirimize karşı hassas olmak zorundayız. Duygusal zeka işte tam da burada devreye giriyor. Karşı tarafın içinde bulunduğu ruh durumunu anlayabilmeli ve ona destek olabilmeliyiz.

Toplantılara duygularını ifade etmelerini sağlayarak başlayın

Çalışanlar arasında paylaşım kültürü yaratılmalı, paylaşarak rahatlamalarına fırsat verilmelidir. Durumu öncelikle kabul edeceğiz. Bu süreci yaşamak zorundayız. Yüksek sesle ifade edildiğinde dayanışma güçlenir. Bir grup olarak yasla başa çıkmak, bireysel olarak yasla başa çıkmaktan daha kolaydır. Paylaşmak sayesinde acılar azalmayacak ancak birlikteyken daha katlanılabilir olacaktır.

İş arkadaşları birbirleriyle empati kurabilmelidir. Uzakta bile olsalar video konferans, email, çevrimiçi toplantılar düzenlenerek bir araya gelmeleri sağlanabilir. Astlarınıza zaman tanıyın. Toplantıları ihtiyaçlara göre öteleyin.

Uzaktan Çalışmak İçin Fırsat Verin

Esnek çalışma saatleri sunulabilir. Tatil ya da hastalık izinlerinden düşmeyecek şekilde ücretli izin teklif edilebilir.

Çalışanlarınızı sosyal sorumluluk projelerine katılması için destekleyin.

Çalışanlar sosyal yardımlaşma gruplarına katılmaları için teşvik edilebilir. Yardımlaşma her zaman insana kendisini daha iyi hissettirecektir.

Hepimizin hayatında yas tuttuğu bir dönem olmuştur veya olacaktır. İnsanlar bir şekilde her türlü zorluğun üstesinden gelecek kadar dayanıklı ve metanetlidir. Önemli olan böyle bir dönemde iyileşmek ve yaraları sarmak için birbirimize nasıl destek olduğumuzdur. Zihnimizin ve bedenimizin kendisini iyileştirmesi için zamana ihtiyacımız var. Kendimize ve çalışanlarımıza bu zamanı verelim ve öncelikle yapabileceklerimize odaklanmaya çalışalım. Daha fazla istihdam yaratmak için tüm kaynaklarımızı kullanalım.

Bereketli ve bol kazançlı günleriniz olsun.

Gülfidan Bereket

ActionCOACH – İşletme Koçu