Bu hafta Microsoft'un GPT-4'ü bu hafta bizlerle birlikte olacak.

Yapay zekanın bana göre geleceği çok farklı olacak.

Bu hafta Microsoft'un GPT-4'ü bu hafta bizlerle birlikte olacak.
Bu hafta hepimiz için oldukça heyecanlı bir hafta olacağa benziyor. Chatai, Çin'in muazzam büyüklükteki WuDao'sundan sonra bu hafta Microsoft'un GPT-4'ü bu hafta bizlerle birlikte olacak.

OpenAI'yi kullananlar bilir, basit sorulara yüzeysel cevaplar, derinlikli sorulara ise istediğimizden fazla bilgi vererek bizleri mest etmesiyle meşhur. Yahu nasıl bildi diyor insan :)

Yapay zekanın bana göre geleceği çok farklı olacak.

Yapay zeka bilgiye ulaşmada ve bilgiyi yorumlamada çok farklı bir yere getirecek bizi. Çünkü eskiden salt bilgiye ulaşmak mümkünken, şimdi yorumlarla birlikte karşımıza geliyor. Yani aslında tam da bizim düşündüğümüz gibi düşünüyor Yapay Zeka. Böylece bilgiye ve yoruma ulaşmak kolaylaşırken, eğitim-öğretim sistemlerinin (en azından bizim gördüğümüz) tamamen değişmesi gerekiyor. Uygulamaya, üretime dayalı bir eğitim modeline geçmemizi yapay zeka zorunlu kılıyor.

Mesela Yüksek Lisans ve Doktora'da "Tez Yazmak" artık 1 günlük iş. Çünkü doğru soruları sorduğunuzda zaten tezlerde yer alan tüm bilgileri saniyesinde karşınıza getirebiliyor. Böylece deneysel veri içermeyen tezlerin anında yazılması söz konusu. Kaldı ki deneysel verileri de yeni yapay zeka yazılımları karşımıza getirecek gibi duruyor.

Yapay zekanın en ama en güçlü tarafı ne olacak biliyor musunuz? Hani o hep yanımızdan ayırmadığımız telefonumuz ve bilgisayarımız var ya, artık "canlanacak". Nasıl mı derseniz, yeni chat GTP-4 video ve fotoğraflar üzerine de uzmanlaşmış olarak geliyor. Yani bu aslında ne demek biliyor musunuz? Aslında bunun bir tık ilerisi.. Siz eğer mutsuzsanız, sizin mutsuz olduğunuzu algılayıp, size ne olduğunu sorabilecek. Kızgınsanız, neden kızgın olduğunuzu.. Günde 10 saatinizi başında geçirdiğiniz bilgisayarınızın sizi "anladığını" düşünsenize. Bu gerçekten bambaşka bir şey. Yalnızlaşma artacak. İnsanların kendi dünyalarına daha fazla çekilmesi gerçekleşecek. Çünkü artık "sosyal etkileşime" gerek kalmayacak.

Yapay zekayı neden sevmiştik, ya da hayran kalmıştık? Çünkü bizim sosyal hayatta diğer insanlardan aldığımız cevapları verebildiği için hayran kalmıştık. Şimdi çok daha fazlası geliyor.

Hatta mesela ben belli kalıplar dahilinde sizlere yazılar yazıyorum. "Biliyor musunuz?" diyorum. "Size ne anlatıcam bakın" diyorum. Türkiye diyorum, birliktelik diyorum, istihdam diyorum, gençlik diyorum, üretim diyorum. Aslında çok belli algoritmalarla binlerce yazı yazıyorum. Yapay zekanın geleceğinde "benim algoritmalarımı kavrayıp, ben gibi yazmak" da var. Yani artık benim yazmama gerek bile kalmayacak. Yapay zekaya o gün yazmak istediğim şeyi söyleyeceğim. Armut-süperkritik.. Bu kadar. Gerisi kendiliğinden gelecek.

Biliyor musunuz, ben bugünü çok ama çook uzun zamandır bekliyordum. Neden biliyor musunuz? "Ben merkezci", "her şeyin en iyisini ben bilirim", "BEN" diyen EGOsentirik doğamız var ya, o yapıda olan binlerce insan var ya.. İşte onların tam anlamıyla "bittiği" gündür bu günler. EGOsantrizmi, ekosantrizme bırakma zamanı çoktan gelmiştir.
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok