CİNSEL İŞLEV BOZUKLUĞU

CİNSEL İŞLEV BOZUKLUĞU
Cinsel işlev bozukluğu, bir kişinin veya çiftin cinsel aktiviteden tatmin olmasını engelleyen herhangi bir sorun olabilir. Kadınların yaklaşık %43’ü ve erkeklerin %31’i bir dereceye kadar cinsel işlev bozukluğu bildirmektedir.

Cinsel işlev bozukluğu nedir?

Cinsel işlev bozukluğu, cinsel tepki döngüsünün herhangi bir aşamasında meydana gelebilecek bir sorundur . Cinsel aktiviteden doyum yaşamanızı engeller.

Cinsel tepki döngüsü geleneksel olarak heyecan, plato, orgazm ve çözülmeyi içerir. Arzu ve uyarılma, cinsel tepkinin heyecan evresinin bir parçasıdır. Kadınların bu aşamalardan her zaman sırayla geçmediğini bilmek önemlidir.

Araştırmalar cinsel işlev bozukluğunun yaygın olduğunu öne sürse de, birçok insan bunun hakkında konuşmayı sevmiyor. Tedavi seçenekleri mevcut olduğundan endişelerinizi eşiniz ve sağlık uzmanınızla paylaşmalısınız.

Cinsel işlev bozukluğu türleri nelerdir?

Cinsel işlev bozukluğu genellikle dört kategoriye ayrılır:

  • Arzu bozuklukları: cinsel istek veya cinsel ilgi eksikliği.
  • Uyarılma bozuklukları: cinsel aktivite sırasında fiziksel olarak uyarılma veya heyecanlanamama.
  • Orgazm bozuklukları: orgazmın gecikmesi veya yokluğu (doruk).
  • Ağrı bozuklukları: ilişki sırasında ağrı.

Cinsel işlev bozukluğundan kimler etkilenir?

Cinsel işlev bozukluğu herhangi bir yaşı etkileyebilir, ancak genellikle yaşlanmayla ilişkili sağlıkta bir düşüşle ilişkili olduğu için 40 yaşın üzerindekilerde daha sık görülür.

 

BELIRTILERI VE NEDENLERI

Cinsel işlev bozukluğunun belirtileri nelerdir?

Erkeklerde:

  • İlişkiye uygun bir ereksiyon (sert penis) elde edememe veya sürdürememe ( erektil disfonksiyon ).
  • Yeterli cinsel uyarıya rağmen boşalma olmaması veya gecikmesi (gecikmiş boşalma).
  • Boşalma zamanlamasını kontrol edememe (erken veya erken boşalma).

Kadınlarda:

  • Orgazma ulaşamama.
  • İlişki öncesi ve sırasında yetersiz vajinal yağlama.
  • Vajinal kasların cinsel ilişkiye izin verecek kadar gevşeyememesi.

Erkeklerde ve kadınlarda:

  • Sekse karşı ilgi veya istek eksikliği.
  • Uyanamama.
  • İlişki ile ağrı.

Cinsel işlev bozukluğuna ne sebep olur?

Fiziksel nedenler : Birçok fiziksel ve/veya tıbbi durum cinsel işlevde sorunlara neden olabilir. Bu koşullar diyabet , kalp ve damar (kan damarı) hastalığı , nörolojik bozukluklar, hormonal dengesizlikler, böbrek veya karaciğer yetmezliği gibi kronik hastalıkları ve alkolizm ve uyuşturucu kullanımını içerir . Ayrıca bazı antidepresan ilaçlar da dahil olmak üzere bazı ilaçların yan etkileri cinsel işlevi etkileyebilir.

Psikolojik nedenler : Bunlara işle ilgili stres ve kaygı, cinsel performansla ilgili endişeler, evlilik veya ilişki sorunları, depresyon , suçluluk duyguları, beden imajıyla ilgili endişeler ve geçmiş bir cinsel travmanın etkileri dahildir.

Hangi ilaçlar cinsel işlev bozukluğuna neden olabilir?

Bazı reçeteli ilaçlar ve hatta reçetesiz satılan ilaçlar bile cinsel işlev üzerinde etkili olabilir. Bazı ilaçlar libidoyu (arzu) etkileyebilir ve diğerleri, uyarılma veya orgazma ulaşma yeteneğini etkileyebilir. Bir kişi birkaç ilaç aldığında cinsel yan etki riski artar.

Aşağıdaki ilaçlarla cinsel yan etkiler bildirilmiştir:

Reçetesiz ilaçlar

Bazı reçetesiz satılan antihistaminikler ve dekonjestanlar erektil disfonksiyona veya boşalma sorunlarına neden olabilir.

Antidepresanlar

Anti-hipertansif ilaçlar (yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır)

Hormonlar

Cinsel işlev bozukluğu nasıl teşhis edilir?

Çoğu durumda, bir cinsel ilişkiden aldığınız zevke (veya bir eşin zevkine) müdahale eden bir şeyin farkındasınızdır. Sağlayıcınız genellikle tam bir semptom öyküsü ve fiziksel bir durumla başlar. Disfonksiyona katkıda bulunabilecek tıbbi sorunları ekarte etmek için tanı testleri isteyebilirler. Tipik olarak laboratuvar testleri, cinsel işlev bozukluğu tanısında çok sınırlı bir rol oynar.

Korku, kaygı , geçmiş cinsel travma/istismar, ilişki endişeleri, ilaçlar, alkol veya uyuşturucu kullanımı, vb. gibi diğer olası faktörlerin yanı sıra cinsiyete ilişkin tutumların değerlendirilmesi, bir klinisyenin sorunun altında yatan nedeni anlamasına ve tavsiyede bulunmasına yardımcı olur. doğru tedavi.

YÖNETIM VE TEDAVI

Cinsel işlev bozukluğu nasıl tedavi edilir?

Çoğu cinsel işlev bozukluğu türü, altta yatan fiziksel veya psikolojik sorunları tedavi ederek ele alınabilir. Diğer tedavi stratejileri şunları içerir:

İlaç tedavisi: İşlev bozukluğunun nedeni bir ilaç olduğunda, ilaçta yapılacak bir değişiklik yardımcı olabilir. Hormon eksikliği olan kadın ve erkekler hormon iğnelerinden, haplardan veya kremlerden yararlanabilir. Erkekler için sildenafil (Viagra®), tadalafil (Cialis®), vardenafil (Levitra®, Staxyn®) ve avanafil (Stendra®) dahil ilaçlar penise kan akışını artırarak cinsel işlevi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Kadınlar için östrojen ve testosteron gibi hormonal seçenekler kullanılabilir (ancak bu ilaçlar bu amaç için onaylanmamıştır). Premenopozal kadınlarda, flibanserin (Addyi®) ve bremelanotid (Vyleesi®) dahil olmak üzere, düşük arzuyu tedavi etmek için FDA tarafından onaylanan iki ilaç vardır.

Mekanik yardımlar : Vakum cihazları ve penil implantlar gibi yardımlar , erektil disfonksiyonu (ereksiyon sağlayamama veya sürdürememe) olan erkeklere yardımcı olabilir. Bir vakum cihazı  kadınlarda kullanım için onaylanmıştır, ancak pahalı olabilir. Dilatörler vajinada daralma yaşayan kadınlara yardımcı olabilir. Vibratörler gibi cihazlar, cinsel zevki ve doruğa ulaşmayı artırmaya yardımcı olabilir.

Seks terapisi : Seks terapistleri, birincil klinisyenleri tarafından ele alınamayan cinsel sorunlar yaşayan kişiler olabilir. Terapistler genellikle iyi evlilik danışmanlarıdır. Cinsel ilişkilerinden zevk almaya başlamak isteyen çift için, eğitimli bir profesyonelle çalışmak zaman ve çabaya değer.

BİZE BAŞVURUN!

Davranışsal tedaviler : Bunlar, ilişkideki zararlı davranışlara ilişkin içgörüler veya uyarılma ve/veya orgazm ile ilgili sorunların tedavisi için kendi kendini uyarma gibi teknikler dahil olmak üzere çeşitli teknikleri içerir.

BİZE BAŞVURUN!

Psikoterapi : Eğitimli bir danışmanla yapılan terapi , geçmişten gelen cinsel travma, endişe, korku, suçluluk ve zayıf vücut imajı duygularını ele almanıza yardımcı olabilir. Tüm bu faktörler cinsel işlevi etkileyebilir.

BİZE BAŞVURUN!

Eğitim ve iletişim : Cinsiyet ve cinsel davranışlar ve tepkiler hakkında eğitim, cinsel işlevle ilgili endişelerin üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Eşinizle ihtiyaçlarınız ve endişeleriniz hakkında açık bir diyalog, sağlıklı bir cinsel yaşamın önündeki birçok engelin üstesinden gelmenize yardımcı olur.

BİZE BAŞVURUN!

Psk. Özüm Derya ALAGEYİK

https://dnadanismanlik.net/cinsel-islev-bozuklugu/