8 Haziran Perşembe günü İstanbul’da olan bağlantılarıma bir haberim var…

“Sınırları(nızı) Aşın! Dünya Vatandaşı Olmak ve Sosyal Girişimcilik"

8 Haziran Perşembe günü İstanbul’da olan bağlantılarıma bir haberim var…
8 Haziran Perşembe günü İstanbul’da olan bağlantılarıma bir haberim var… O gün öğleden sonra, Kale Grubu'nun davetiyle Müze Gazhane’de olacağım.

Hayata Değer Sosyal Girişimcilik Buluşması’nda gençlerle beraber “Geleceği hep birlikte nasıl daha iyi inşa ederiz?”i konuşuyor olacağız. Gün boyunca, çok değerli konuşmacılar, atölyeler ve diyalog alanları var.

Benim de saat 15.00–15.45 arasında:

“Sınırları(nızı) Aşın!
Dünya Vatandaşı Olmak ve Sosyal Girişimcilik"

konulu bir söyleşim olacak.

Gelirseniz tanışmış ve fikir teatisinde bulunmuş oluruz.

*

Şu an yaşamakta olduğum Litvanya küçük bir Avrupa ülkesi. Fakat, sosyal girişimciliğe en çok kafa yoran ülkelerden biri. Burada, ilham veren pek çok örneğe rastlayabiliyorsunuz.

Litvanya merkezli bu örneklerden biriyle yıllar önce Fransa’dayken tanışmıştım. Kızım hem para yönetimini öğrensin hem ikinci el kıyafet alıp satarak sürdürülebilirliğe katkıda bulunsun istemiştim ve bu sayede Vinted’a üye olmuştuk.

Vinted markası 21 yaşındaki bir üniversite öğrencisi kızın dolabındaki giymediği kıyafetleri değerlendirmek istemesiyle doğuyor. Milda Mitkute, 2008 yılında yazılımcı bir arkadaşının da desteğini alarak online bir ikinci el kıyafet platformu oluşturuyor.

Litvanya’da ilgi gören platform Almanya’ya, oradan da bütün Avrupa’ya yayılıyor ve 2018 yılında hem Litvanya’nın ilk teknoloji unicorn’u hem de Avrupa’nın en büyük online ikinci el kıyafet mağazası oluyor.

Vinted'ın misyonu ise ikinci el modayı ilk seçenek haline getirmek ve tekstil sektörünün gezegenimiz üstündeki etkisi konusunda bilinç oluşturmak.

Nitekim, bu konu önemli… Üzerimizdeki alelade bir tişörtün üretimi için harcanan su miktarı ne kadar biliyor musunuz? Tam 2700 litre. Yani 2,5 ilâ 3 ton.
Tekstil sektörü için senede 150 milyon ağaç kesiliyor. 15 sene öncesine göre %60 daha fazla kıyafet alıyoruz ve bir kıyafetin ortalama giyilme oranı ise sadece 7 kere.

*

Litvanya’daki ilgimi çeken bir başka örnek de şu: Yalnızlık çeken yaşlılarla gençleri bir araya getiren, ücretsiz sohbet ve destek hattı.

Oluşum, 2016'da bir sivil toplum kuruluşu olarak faaliyetlerine başlamış ve ardından sürdürülebilir bir model oluşturarak sosyal girişim olarak yoluna devam etmiş. Şu anda 600 genç 5200 yaşlıya destek veriyor. Bugüne kadar tam 42,200 saat görüşme yapılmış.

*

Bildiğim ve desteklediğim girişimlerden TOMS ayakkabıları da "One for One" modeli ile çalışıyor. Marka, satın aldığınız bir ayakkabı karşılığında bir çift ayakkabıyı da ihtiyacı olan bir çocuğa gönderiyor.

Ülkemizde de birbirinden şahane örnekler var. İşte onları dinlemek, iyi örnekleri kutlamak ve hepsinden ilham almak için de 8 Haziran’da buluşabilmeyi diliyorum. Şu adresten siz de katılım için kaydınızı oluşturabilirsiniz:

(tinyurl.com/mfvpvv7h)

*

“Eyleme sahip bir vizyon dünyayı değiştirir.” diye bir söz okumuştum; hoşuma gitmişti.

Hepimiz imkanlarımız dahilinde elimizi taşın altına soksak, bir ucundan da olsa #hayatadeğer katabiliriz.

Değil mi?

Damla Ömür Tantekin

Founder of D Strategy | Advisor |


Bu resim için alternatif metin açıklaması yok