4 yeni kitap raflarda

ARİF AY’DAN RUHSUZ ÇAĞA YAZILAN ‘MAHUR ŞARKILAR’

Şair Arif Ay’ın ‘Mahur Şarkılar’ kitabı raflarda. Alman filozof Immanuel Kant’ın ‘Fakültelerin Kavgası’ eseri VakıfBank Kültür Yayınları’ndan çıktı. Batı basınında Lozan, Yeni Türkiye ve Cumhuriyet’in izini süren ‘Türk’ün Dönüşü’ kitabı Timaş Yayınları’nın tarih serisinden çıktı. Yapı Kredi Yayınları ‘Destandan Romana’ kitabını okura sundu.

SALİHA SULTAN

ARİF AY’DAN RUHSUZ ÇAĞA YAZILAN ‘MAHUR ŞARKILAR’

Şair Arif Ay’ın ‘Mahur Şarkılar’ kitabı Muhit Kitap tarafından okurlarına sunuldu. Günümüz Türk edebiyatının önde gelen şairlerinden biri olan Ay’ın yeni kitabında 40 ‘mahur şarkı’ yer alıyor. Şiirinde yaşadığı coğrafyanın ve günümüz insanının sancılarını işleyen bir kalem olarak tanınan Ay, her dizesinde okurunu yeniden derin bir tefekküre davet ediyor. Ay, ‘mahur şarkılar’ının dokuzuncu bölümünde, 2020’de 45 yaşında Hakk’a uğurladığımız Asım Gültekin’i de şu dizeleriyle anıyor:

“Sevgilimi emanet bıraktım
acılarımı alıp gidiyorum
bu ruhsuz ve cinayetler çağından
senin çağına
dante yanılmış ömrün ortasını bulmada
yaşa ne gerek var ki
bak havada dönüp duruyor hâlâ
tarancı’nın kuşları da”

05kr02sol1.jpg

KANT’IN FELSEFİ VASİYET NİTELİĞİNDEKİ SON ESERİ

Alman filozof Immanuel Kant’ın ‘Fakültelerin Kavgası’ eseri VakıfBank Kültür Yayınları’ndan çıktı. Kitap, Erol Özbek’in çevirisi, Nebil Reyhani’nin editörlüğü ve sunuş yazısıyla, Almanca aslı ve Türkçe çevirisi karşılıklı olarak basıldı. Kant’ın, Prusya Kralı Friedrich’in ağzından kendisine hitaben yazılan ve dinî konulara ilişkin yayın yasağıyla sonuçlanan krallık emirnamesine tepki olarak kaleme aldığı kitabı, 1798’de, ölümünden 6 yıl önce yayımlandı. Kant’ın bir anlamda felsefi vasiyeti niteliğindeki çalışma, aynı zamanda Aydınlanma fikrinin son anıtsal metni. Yazarın ‘Yalın Aklın Sınırları İçinde Din’ çalışmasının devamı niteliğindeki kitap, akademik özgürlüğü ‘sine qua non’ bir koşul olarak varsayan üniversite fikriyle ilgili bir projeye dayanıyor. Kant ayrıca kendisine yaşatılan zorluklardan dolayı birtakım isimlerle hiciv dolu bir hesaplaşmaya gidiyor.