MOBBİNG YAPILAN İŞYERİNDE NASIL ÇALIŞILIR?

- Kaldırabileceğinin çok üstüne kapasitede iş yükü yüklendi

MOBBİNG YAPILAN İŞYERİNDE NASIL ÇALIŞILIR?
Geçenlerde çalıştığı şirkette üstün performans gösteren, tüm çalışma arkadaşlarının (seviye bağımsız) taleplerine her anlamda destek olan, işleri çözüme kavuşturan, bazı dönemlerde kapasitesinin üstünde iş alan, öğrenme açık-çalışkan-sorumluluk bilinci yüksek bir tanıdığım çalıştığı şirkette yapılanma değişimi nedeniyle mobbing’e uğramaya başladı.

- Kaldırabileceğinin çok üstüne kapasitede iş yükü yüklendi
- İşlerinde kasıtlı hata yapması için bilgi saklandı (yine de fark edip doğru şekilde yaptı)
- Tecrübesi, bilgisi, yetkinliği yetersiz olan ve süreki işleri nasıl yapacağını kendisine soran biri üstüne yönetici olarak atandı
- Şirkette en çok işi en mükemmel ve hatasız şekilde performans ile tamamlamasına ve bu bilinmesine rağmen, “performansın düşük” denildi (ve “ispatı nerede?” Diye sorguladığında bir performans yönetim sistemi olmadığı ortaya çıktı)
- Bu bahane edilerek maaşına %8 zam yapıldı
- Yıllık izin hakkını, yönetimden aldığı izinle, kullandığı dönemde şirkette pek çok karışıklık yaşandı ve sorumlusu olarak kendisi ilan edildi
- Sonunda şirkette kızağa çekildi ve tüm işler elinden alındı. Kendi kendine istifa etmesi bekleniyor.

Şimdi bunun arkasında bazı sebepler var:
- Şirket yönetimi el değiştirdi.
- Şirket yönetiminin getirdiği profesyonel yöneticiler, geçmiş şirketlerindeki ekipleri bu şirkete transfer etmekle meşgul. Çünkü türlü süslü laflarla üst yönetimi ikna ederek “alıştığı konfor alanını” bilindik / tanıdık isimlerle buraya transfer etmenin peşinde.
Bundan dolayı da içeride eskiden kimsenin kalması istenmiyor

Bunların hepsini anlarım! Lakin anlamadığım şey başarılı-başarısız… istemediğiniz insanlarla “yeni yapılanma durumunu” açık açık konuşun, sebeplerini aktarın, onları mağdur etmeyecek şekilde başka yerlere transferleri konusunda gerekirse destek olun ve tüm tazminat haklarını ve ek hak edişlerini ödeyip, öyle işten çıkartın o zaman!

Böyle mobbing ile insanları bezdirip, kendi kendine tazminat vermeden çıkmalarını isteyecek tavır - davranışlar ne kadar yakışık alır?
Sizin ve sevdiklerinizin başınıza aynısı gelse, siz nasıl hissedersiniz?

İş hayatında, hayatın genelinde olduğu gibi, her şey çok da adil değil; bunun hepimiz farkıdayız. Ancak adil olmayan bir durum yarattıysanız da, “dolaysız iletişim” kurarak ve “gerçekleri net” aktararak, insanlığınızdan son kalan parçaları da mezara gömmeyin!

Deniz (İnce) Günaydın

Management Consultant (Culture & Experience - EX, CX)
- Executive Coach - Career Mentor