Sonraki İçerik
Editor Temmuz 4, 2020 0
Editor Haziran 18, 2020 0
Editor Temmuz 1, 2020 0
Editor Temmuz 4, 2020 0
Editor Haziran 15, 2020 0
Editor Kasım 15, 2024 0
Editor Kasım 2, 2024 0
Editor Ekim 31, 2024 0
Editor Ekim 30, 2024 0
Editor Kasım 15, 2020 0
SON BİR AYDA EN ÇOK AŞI ÇALIŞMALARI KONUŞULDU
Editor Mart 16, 2020 0
Almanya güney sınırlarını kapattı
Editor Eylül 16, 2021 0
Enerya’dan 10 numara fırsat:
Editor Aralık 25, 2020 0
‘Genel Merkez'deki çalışmaları bitirdik, evime dönüyorum’ dedi.
Editor Temmuz 23, 2021 0
Küresel internet kesintisi nedeniyle yarım saat boyunca hizmet dışı kaldı.
Editor Haziran 15, 2021 0
Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları
Editor Ağustos 27, 2021 0
"Ağustos Ayı" denince aklıma Malazgirt gelir.
Editor Mayıs 19, 2021 0
Buhra Yurdakul, Afyonkarahisar'da üniversite okurken İl Hakem Kurulu'nun açtığı...
Editor Ocak 29, 2021 0
Türkiye’deki enstitülerin ve sanatçıların karşılıklı iş birliğinin değerini vurguladı.
Editor Temmuz 7, 2020 0
Mart ayından bu yana uzaktan eğitim
Rize'de devletimizin (bizim) Çay üzerine kurulmuş, köklü yapılanması ÇAYKUR'un tesislerinin bir bölümünü gezerken, bir sergi yerinde çay çiçeklerinin böyle güzel bir şekilde kurutulduğunu görmüştüm.. Açık söylemem gerekirse, hayatımda ilk defa çay çiçeği gördüm. Sonrasında tarlaları gezerken, hasat bittikten sonra çayın muhteşem bir şekilde çiçek açtığını öğrendim. Tam da bu zamanlar, çaylarımız çiçeklerle dolu.
Gelelim konunun en enteresan kısmına.. Çay çiçeği, Çin'de bir pazar ve yüksek tonlarda bir üretim hacmine sahip. Çay çiçeği kokusuz.. O yüzden de sanırım çok ilgi göstermemişiz. Kaldı ki bilim dünyası bile son 3 senedir ilgi göstermiş. Ama ne ilgi.. PubMed'de çay çiçeği ile ilgili sadece 38 tane bilimsel yayın var :) Yani henüz keşfedilmemiş bir hazine bana kalırsa..
Yayınlara baktığımda da çay çiceğinin inanılmaz yüksek bir ekonomik değeri olduğunu anlıyorum.. Çay çiçeği dün de bahsettiğim, çayın içerisinde bulunan ve depresyondan, sakinleşmeye, rahat bir uyku çekmekten, stres giderme özelliklerine sahip L-theanine aminoasidinden zengin. Ekstresinin %15'i! Bu muazzam bir değer (https://lnkd.in/dsT43UkD).
Şu makale beni resmen bitirdi diyebilirim.. Çay çiçeğinde bulunan proteazlar yani proteinleri parçalayan enzimler, piyasada satılan bir çok proteazdan çok daha güçlü olduğu bulunmuş (https://lnkd.in/dt9SrD7b).. Bu konuda muazzam iş fikirleri geldi aklıma. Sadece bu konuyu bilin istedim :) Bu arada bu proteazlar, normal çay demlenirken de, çayın dem oranını arttırabilen özellikte.. Yani çay içerisine az miktarda çay çiçeği katılırsa daha demli çaylar elde edilebilir (bir iş fikri). Neden katmamışız? Çünkü çay üretiminden yani mevsiminden sonra çay bitkisi çiçek açıyor :) Bu bir ihtimal.
Çay çiçeği "saponin" türevlerince de zengin.. Saponinler güçlü antikanser özellikleri ile hep gündemde.. Yıllardır.. Çay çiçeği saponinleri ile kanser üzerinen yapılmış bir bilimsel çalışma (https://lnkd.in/dAzEZGgT).
Eh Dünya'da tarihler 2023'ü gösterdiğinde çay çiçeği ile ne yapılır sorusunun cevabını, en son yayın veriyor.. hashtag#Süperkritik akışkan teknolojisi ile çay çiçeği antioksidanlarının nanoenkapsülasyonu, çay çiçeği ekstresi nanoemülsiyonları üretmişler.. (https://lnkd.in/dvVhEhif).. Amaç ne? Çay çiçeğinin aktiflerinin gücünü arttırabilmek, sürdürülebilir üretimlerini sağlamak, düşük dozlarda yüksek etki göstermesini sağlamak.. Daha sayabilirim.
Son olarak çay çiçeklerinin fonksiyonel gıda bileşeni olarak kullanımına dair bir bilimsel yayın daha paylaşmak istiyorum (https://lnkd.in/dv-7HwTw).
Çay çiçeği ülkemiz için hazine değil de nedir? Daha kıymetli ne var? Çay çiçeğinden "yüksek katma değerli ürünlere" gitmeliyiz. Bunu mutlaka yapmalıyız!
Biz hazırız.