55 bin mahkuma infaz düzenlemesi Meclis'te

11.⁠ ⁠Yargı Paketi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler tarafından açıklanan pakette infaz rejimine ilişkin de bir düzenleme yer alıyor.

55 bin mahkuma infaz düzenlemesi Meclis'te

11.⁠ ⁠Yargı Paketi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler tarafından açıklanan pakette infaz rejimine ilişkin de bir düzenleme yer alıyor.

Nefes Gazetesin Haberinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından hazırlanan 11. Yargı Paketi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunuldu.

Paket, organize suç örgütleriyle mücadeleden bilişim suçlarına, trafik güvenliğinden infaz rejimine kadar birçok alanda önemli düzenlemeler içeriyor.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler'in detaylarını açıkladığı pakette en dikkat çeken unsurlardan biri, Covid-19 salgını dönemine ilişkin infaz düzenlemesi.

Kamuoyunda "Covid izni" veya "kısmi af" olarak anılan düzenleme için Güler, "Af değil koşullu salıverme olacak" dedi. İlk etapta yaklaşık 55 bin kişinin bu düzenlemeden faydalanabileceğini söyleyen Güler, önümüzdeki yıllarda bu sayının 90 bine ulaşabileceğini ifade etti.

Abdullah Güler konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Vatandaşlarımız arasında Covid-19 düzenlemesi olarak bilinen düzenlemenin eşitsizliğe neden olduğu yönünde görüşler iletilmişti. Aynı tarihte işlenmiş olsa bile yargılamanın hızlı yapılmaması sonucunda cezası kesinleşip ceza infaz kurumuna giren kişiler de 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla uygulanan koşullu salıverilme, denetimli serbestlik süreleriyle ilgili bu dönemlerde cezası kesinleşmeyenlerle uygulama farklılığı ortaya çıkmıştı.

Covid-19 düzenlemesinin kapsamını yeniden düzenledik. 31 Temmuz 2023 itibarıyla cezaevinde bulunan hükümlülerin yararlanabildiği daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılma veya denetimli serbestliğe ayrılma düzenlemesinden 31 Temmuz 2023 tarihi ve öncesinde işlenmiş suçlar nedeniyle hükümlü olacakların yararlanabilmesini sağlıyoruz. 31 Temmuz 2023 tarihi ve öncesinde işlenen suçlar nedeniyle 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılınabilecek."

ÇOCUKLARI KULLANAN ÖRGÜTLER

38 maddeden oluşan kanun teklifinin detaylarını açıklayan Güler, şu bilgileri verdi:

- Teklifte suç işlenmesinin önlenmesi, caydırıcılığın söylenmesi, dolandırıcılık ve trafik düzenini bozan eylemlerle daha etkin mücadele edilmesi, kişilerin trafikteki can ve mal güvenliklerinin sağlanması ile toplumsal huzurun güçlendirilmesi ve infaz sisteminde bazı düzenlemeler içeren teklifimizi hazırladık. Özellikle son dönemlerde suç örgütlerinin toplumsal huzuru tehdit eden birçok olaya karıştığını görüyoruz. Milletvekilleri olarak bizler, gençlerimizin suç örgütlerinin gölgesine teslim olmaması için bu zamana kadar elimizden geleni yapmaya gayret ettik.

- Bu düzenlememizde de suç çeteleri ile başta gençlerimiz olmak üzere vatandaşlarımıza yönelik toplumsal huzur ve güvenliği bozucu faaliyetler içerisinde oldukları için TCK'nın 220. maddesinde bir değişikliğe gidiyoruz. Örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarda özellikle suça sürüklenen çocukların araç olarak kullanılması haline örgüt yöneticilerine verilecek cezanın bir kat oranında artırılması noktasında bir teklif öneriyoruz. Ayrıca örgüt kurmak, yönetmek ve üye olmak suçlarında hapis cezalarını alt ve üst sınırlarda arttırıyoruz.

MAGANDALARA VERİLEN CEZALAR ARTIRILACAK

- Meskun mahallede yaz aylarında üzüntü duyduğumuz pek çok olayla karşılaştık. Meskun mahalde silahla ateş etme cezasını arttırıyoruz. Ses ve gaz fişeği atan silahları da bu suçun kapsamına alıyoruz. Bu suçun işlendiği düğün, nişan ve asker uğurlaması gibi vatandaşların toplu olarak bulunduğu yerlerde işlenmesi halinde verilecek cezayı yarı oranda arttırmayı öneriyoruz. Özellikle trafikte yol kesme olaylarına sıklıkla rastlıyoruz.

- Bu eylemi müstakil bir suç olarak düzenliyoruz ve bu fiiller açısından da bir yaptırımı öngörüyoruz. Hukuka aykırı bir durumda bir aracı durduran veya hareket etmesini engelleyen kişiye de bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilmesini de bu teklifimizde öneriyoruz. Böylelikle kişilerin can ve mal güvenliğine kast eden şehir eşkıyalarının trafikteki saldırganlık fiilleri bakımından caydırıcı cezalar almalarını sağlıyor ve vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamaya gayret ediyoruz.

TAKSİRLE YARALAMADA CEZA ARTACAK

- Artan nüfusa bağlı olarak insan etkileşimlerinin artması, çalışma alanlarının kalabalıklaşması ve özellikle trafiğe çıkan araç sayısındaki ciddi artışlar gibi pek çok durum karşısında dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranışların da arttığını görüyoruz. Bu nedenle taksirle yaralama suçunda ceza miktarlarını arttırarak bu konuda daha etkin bir yaptırımı bu teklifimize eklemiş bulunuyoruz. Güveni kötüye kullanma suçu konusunun motorlu, kara, deniz ve hava taşıtı olması halinde verilecek cezanın bir kat arttırılmasını öneriyoruz.

- Özellikle son yıllarda artan kiralık araçların geri getirilmemesi, parçalanarak satılması, parçalarının değiştirilmesi veya suçta kullanılması gibi eylemlerin arttığını görüyoruz. Bu konuda daha caydırıcı, etkin yaptırımlara da yer vermiş oluyoruz. Son dönemlerde vatandaşımızın canını yakan dolandırıcılık eylemleriyle de daha güçlü şekilde mücadele edilmesi ve bu eylemlerin önlenebilmesi bakımından bilişim suçlarına yönelik bazı düzenlemeleri de öneriyoruz Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenen suçlarda ilgili banka hesabının 48 saate kadar banka ve finans kuruluşları tarafından askıya alınması sonrasında ilgili muhattabın izin vermesi ile işleme alınması yönünde bir imkan tanıyoruz.

FİNANS KURULUŞLARINA YAPTIRIM

- GSM aboneliği, çipli kimlik kartıyla yapılabileceği standardını getiriyoruz ve hat sayısına ilişkin kısıtlama getiriyoruz. Ölen ve tüzel kişiliği sona eren kişilere ait telefon hatlarında üç ayda bir periyodik kontroller yapılacak ve aktif olmayanların da kullanıma kapatılması noktasında bir tedbir geliştiriyoruz.

- Yürütülen bir soruşturma veya kovuşturma kapsamında Cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkeme tarafından istenen bilgi veya belgenin 10 gün içerisinde gönderilmemesi halinde banka veya finans kuruluşları ile operatörlere de idari para cezası verilmesini öngörüyoruz.

- Ayrıca teklifimizde TCK'nın 158. maddesinde düzenlenen dolandırıcılık suçlarının Asli Ceza Mahkemelerinde görülmesine de imkan getiriyoruz. Suç işleyen akıl hastalarının rehabilite olmadan toplumsal hayata katılmalarını engellemek amacıyla da düzenlemeler getiriyoruz. Kısmi akıl hastalarının mahkum oldukları, cezaları ceza infaz etmeleri ve ayrıca bu kişiler hakkında akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerinin hükmü olunmasını da teklif ediyoruz.

- Tam akıl hastalarının tedavi koruma amacıyla sağlık kurumunda geçirdikleri sürenin belirsizlik göstermesi ve kısa olması nedeniyle de mutlaka belli bir süre sağlık kurumunda kalmaları ve tedaviye yönelik bazı destekler ortaya konulmalı. Toplum açısından tehlikelilik ortadan kalkmadan da serbest bırakılmamaları yönündeki tedbire de teklifimizde yer veriyoruz.

İSTİNAFIN YETKİLERİ GENİŞLİYOR

- Bölge Adliye Mahkemelerimizin bozma yetkisinin kapsamını genişletiyoruz. Buna göre Bölge Adliye Mahkemeleri hükmün gerekçeyi içermemesi ve hüküm için önemli olan hususlarda mahkeme kararıyla savunma hakkının sınırlandırılmış olması durumunda bozma kararı verilmek suretiyle daha etkin ve hızlı bir yargılama sürecini de hedefliyoruz.

- Avukatlık Kanunu'nda avukatların disiplin hükümlerine yönelik olarak Anayasa Mahkememizin bazı iptal kararları olmuştu. Yine bu iptal kararları doğrultusunda hukuki belirlilik, ölçülülük ve elverişlilik beklentileri noktasında Avukatlık Kanunu'nda da özellikle uyarı, kınama, idari para cezası ve geçici meslekten çıkarma gibi hükümlerde disiplin hükümlerinde de düzenlemelere yer vermiş oluyoruz.