Sürdürülebilir Gelecek İçin Günlük Taahhütlerimiz

Azaltma – Yeniden Kullanma – Geri Dönüşüm

Sürdürülebilir Gelecek İçin Günlük Taahhütlerimiz

Sürdürülebilirlik sadece moda bir kelime değil; gelecek nesiller için daha sağlıklı bir gezegenin anahtarını taşıyan bir yaşam biçimi. Sürdürülebilir uygulamaları günlük rutinlerimize dahil ederek çevresel etkimizi azaltmaya yönelik kolektif çabaya katkıda bulunabiliriz. Çevresel göstergelere baktığımızda aslında bunun bir seçenek olmasının ötesinde, kendimize ve geleceğimize vereceğimiz bir taahhüt olması zorunluluk gibi görünüyor. Bu yazıda, günlük faaliyetlerimizde sürdürülebilirliğin önemini ortaya koyup çevre dostu alışkanlıkları hayatlarımıza nasıl entegre edebileceğimize dair pratikler ortaya koymaya çalışacağız.

1. Azaltma – Yeniden Kullanma – Geri Dönüşüm

Atıkların azaltılması sürdürülebilir yaşamın temel taşı. Azaltma, yeniden kullanma ve geri dönüştürme ilkelerini benimsemek, çevre üzerindeki etkimizi önemli ölçüde azaltır. En basitinden artık kullanılamayacak durumda olan giysilerimizi yaratıcı çözümlerle tamir etmek, kumaş atıklarını azaltabileceği gibi uzun vadede iplik üretimi için gerekli olan kaynaklara bağımlılığı azaltır. Su, enerji gibi kaynaklar daha verimli kullanılarak sürdürülebilir bir üretim ve tüketim döngüsü meydana gelir.

Evde yırtılan giysileri tamir etmek için bu uygulamayı yaparken, 6 yaşındaki oğlum Alp Ömer’in çok ilgisini çekti ve bunu neden yaptığımı sordu. Bu hem çok hoşuma gitti hem de şaşırmadım, yeni nesil sürdürülebilirlik konusunda bizlerden çok daha duyarlı. Ona yırtılan giysilerimizi hemen atarsak sürekli yeni giysi üretilecek ve bu üretim esnasında her seferinde toprağa daha çok kirli su bulaşacağını, bunun içme sularımızı kirleteceğini anlattım. Anlattıkça daha motive oldu ve o da sürece katıldı.
Yırtılmış / delinmiş giysileri atmak yerine yaratıcı ve eğlenceli çözümlerle yeniden kullanmak.

Bunun yanı sıra geçtiğimiz aylarda “Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu” ile başlattığımız ve meyvelerini vermeye başlayan plastik atıklardan faydalı eşyalar üretmek de benzer bir yaklaşımı benimsemektir. Artık kullanılmayacak durumda olan plastik eşyaları çöpe atmak yerine geri dönüşüm kutularına atmak ya da onlardan faydalı başka eşyalar türetmek hem yaratıcılığımızı tetikleyen eğlenceli bir aktivite hem de petrol bazlı sınırlı kaynakların daha efektif kullanılması demek.

Tire Kutsan Meslek Yüksekokulu işbirliği ile hazırladığımız, kullanılmış plastik kasaların yeniden kullanımını içeren uygulamalar.

2. Enerji Tasarrufu

Evlerimizde enerji tasarrufu yapmak, sürdürülebilirliğe katkıda bulunmanın basit ama etkili bir yoludur. Kullanılmadığı zaman ışıkları ve elektronik cihazları kapatmak, enerji tasarruflu cihazlara yatırım yapmak ve doğal ışıktan yararlanmak, toplu olarak önemli bir etki yaratan küçük değişikliklerdir. Burada da geleneksel bir sürdürülebilirlik örneği vermek istiyorum: Eskiden köylerde tek bir taş fırın olurdu ve köy ahalisi bir gün belirleyip fırının yandığı o günde ekmeklerini ve yemeklerini pişirirlerdi. Böylece her hane için tek tek fırın yakmak yerine tek yakışta tüm hanelerin yemekleri pişerdi. Bunun bir uzantısı olarak evlerimizde elektrikli fırını her yakışımızda büyüklerimiz halen tüm yemekleri tek seferde yapmaya çalışırlar, böylece elektrik tasarrufu sağlanmış olur.

3. Su Tasarrufu

Su çok değerli bir kaynak ve su tasarrufu sağlayan uygulamaların benimsenmesi sürdürülebilirlik açısından çok önemli. Sızıntıları gidermek, su tasarruflu cihazlar kullanmak, duş alma ve bulaşık yıkama gibi günlük aktiviteler sırasında su tüketimine dikkat etmek gibi basit eylemler, bu hayati kaynağın korunmasına katkıda bulunur. Bahçecilik için yağmur suyunun toplanması, arıtılmış suya olan bağımlılığın azaltılmasına yardımcı olan başka bir çevre dostu uygulamalardır.

Sürdürülebilirlik uzak bir hedef değil, her birimizin benimseyebileceği günlük bir taahhüttür. Çevre dostu uygulamaları günlük yaşamımıza dahil ederek daha yeşil, daha sağlıklı bir gezegen için daha büyük bir harekete katkıda bulunuyoruz. Sürdürülebilir ulaşım, bilinçli tüketim, enerji tasarrufu, su tasarrufu veya atıkların azaltılması yoluyla olsun, her eylem önemli. Bu küçük adımlar hep birlikte, insan ihtiyaçları ile çevresel refah arasındaki dengenin sağlandığı daha sürdürülebilir bir geleceğe yol açabilir.

Gülçin Güloğlu

Güloğlu Plastik Şirketinde Genel Müdür