SCIENCEUP EKİM SAYISI - SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KORONAVİRÜS SINAVI: PES ETMİYORUZ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KORONAVİRÜS SINAVI: PES ETMİYORUZ!

SCIENCEUP EKİM SAYISI - SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KORONAVİRÜS SINAVI: PES ETMİYORUZ

• Türkiye’nin yeni bilim, kültür ve fikir dergisi ScienceUP Ekim sayısıyla okurlarıyla buluştu. Derginin yeni sayısında Covid-19 nedeniyle yaşamlarını yitiren, hastalığa yakalanan, pek çok zorlukla karşılaşmalarına rağmen “Pes etmeyeceğiz” diyen sağlık çalışanlarının mücadeleleri masaya yatırıldı.

 

Ulusal ve uluslararası mecralarda kısa zamanda büyük ilgi gören ScienceUP, 1 Ekim’de yayımlanan yeni sayısında yine iddialı soru ve konulara imza atıyor. Bilim-kültür-düşünce dergisi ScienceUP, makale, haber, analiz ve özel röportajlarıyla; bilim dünyasından son gelişmeler, buluş ve keşifler, politika, uluslararası ilişkiler, iletişim, felsefe, kültür ve sanat gibi pek çok alanda okuyucusuna geniş bir yelpazeden sesleniyor.

ScienceUP’ın bu ayki kapak başlığı: “Pes Etmiyoruz”…

Dünya genelinde yedi binden fazla sağlık çalışanı koronavirüse yakalanarak hayatını kaybetti. Türkiye de Covid-19 pozitif saptanan sağlık çalışanlarının en yüksek olduğu ülkelerden biri. Son aylarda bu sayı hızla artıyor. Bazı sağlık çalışanları ise yaşadıkları ağır koşullardan dolayı istifa ya da emeklilik haklarını kullanıyorlar. 30 Eylüle kadar Türkiye’de 44’ü hekim 101 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Sağlık çalışanları tedbirlerin arttırılması ve Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesini istiyor. Dünya Sağlık Örgütü vakaların yüzde 14’ünün sağlık çalışanı olduğunu bildirdi. Türkiye’de ise sağlık çalışanları topluma kıyasla 8,5 kat daha fazla Covid-19’a yakalanıyor. Virüse yakalanan ve “Pes etmeyeceğiz” diyen sağlık çalışanları, yoğun bakım sırasında yaşadıklarını ScienceUP’a anlattı.

Kayıp bir yıl mı?

ScienceUP, tüm anne-babaların yakından ilgilendiği salgının eğitime etkisini ise; “Kayıp bir yıl mı?” sorusuyla masaya yatırdı. Okulların kapalı olduğu dönemin uzaktan veya yüz yüze telafisi nasıl olacak? Çocuklarımızın sağlığı bu durumdan nasıl etkilenecek? Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Handan Doğan, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Nesteren Gazioğlu ve Çocuk Göğüs Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı ScienceUP’ın sorularını yanıtladı.

Gündem yaratan konular

ScienceUP, Ekim sayısında, gündem yaratan konuları, konuk yazarları ve özel röportajlarıyla da dikkat çekiyor:

UZAYA AÇILAN PENCERE- GÖZLEMEVİ: Gökyüzüne, uzaya meraklı herkesin kapısını çalabileceği gözlemevlerine ilgi son yıllarda artıyor. İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tolga Güver ve Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal anlattı.

EN ZEKİMİZ KİM?: Türkiye Zekâ Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, yıllardır düşünen, bilgiye ve akla önem veren birey sayısını arttırmak için çalışıyor. Peki, zekânın formülünü buldu mu? Halıcı, ScienceUP’ın sorularını yanıtladı.

BULUTLARA ASILI GÖLLER: Sümbül Dağı yamacında kurulu Hakkâri, doğal güzellikleri, dağları, ırmakları, tepeleri, geniş vadileri, buzdan gölleri, ovaları, yeşil yayları ile biliniyor. Muhammed Kösen Hakkâri’yi birbirinden güzel fotoğraflar eşliğinde aktardı.

UÇTU UÇTU GAYRİMENKUL UÇTU: Pandemiyle birlikte gayrimenkul talepleri değişti. Rezidanslar yerine müstakil evler revaçta. Değişen gayrimenkul tercihleri ve sektörün bu süreci nasıl geçirdiğini konut uzmanı, gazeteci Nilüfer Kas anlattı.

YENİ NESLİN SEÇİMİ- FELSEFE: Felsefe okumayı seçenlerin okumayanlardan farkı ne olacak? Felsefi duruş hayatımıza nasıl yön verecek? Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken ScienceUP için kaleme aldı.

NEDEN VERİMLİLİK VE KALİTE KONUŞMUYORUZ?: Sürdürülebilir ekonomik gelişmişlik düzeyinin olmazsa olması verimlilik ve kalite boyutlarının önemini Maltepe Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İktisat Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayhan Artar yazdı.

TANRILAR ÇILDIRMIŞ OLMALI: Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Öztel, 2020 yılında yaşanan doğal afetleri yazdı.

İNTİKAM AĞIR OLACAK: Ebola, kuş gribi, Mers, Sars, AIDS, Covid-19 gibi son elli yılda ortaya çıkan hastalıkların sorumlusu insan mı? Bu hastalıklar doğaya verilen zararın bir sonucu mu?

KÜTÜPHANE RUHU GERİ GELDİ: Dijitalleşmeye ayak uyduran kütüphaneler yeniden önem kazandı. Milyonlarca kitap ve belgeye online kütüphanelerden ulaşılıyor. Maltepe Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Mustafa Serin, küllerinden doğan kütüphaneleri anlattı.

DAİMA VAR OLACAK: Jüri, kısa, uzun, kurmaca, belgesel, deneysel, yerli ve yabancı filmler... Alper Turgut, festival sinemasıyla ilgili gözlemlerini ve düşüncelerini ScienceUP için yazdı.

BU NOKTAYA NASIL GELDİK: Türkiye’nin dış politikasının son günlerde yaşadığı karmaşık hali Maltepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal yazdı.

MANTO’NUN GÖZYAŞLARI: Arkeolojik kazıların sürdüğü, M.Ö. 13. yüzyılda kurulan, M.S. 4. yüzyılda terk edilen Klaros Bilicik Merkezi tarihte pek çok kehanetle tanınıyor. Merkezin hikâyesi Ekim sayısında ayrıntılarıyla anlatılıyor.

FUTBOL BORSADA MI GÜZEL?: Bülent Tuncay, pandemi sürecinin etkisinde olan spor ekonomisini mercek altına aldı. Türk futbol ekonomisiyle ilgili detayları yazdı.

TOKYO’DA MNO2 KEŞFİ: Tokyo Teknoloji Enstitüsü nanoteknoloji alanında kritik bir keşfe imza attı.

KAHVE: FAYDA MI, ZARAR MI?: Dünyada pek çok insanın vazgeçemediği kahvenin yararları ne? Kimlere zararı olabilir?

BEYİN HACKLENEBİLİR Mİ?: Tesla ve SpaceX’in CEO’su milyarder girişimci Elon Musk, insan beyni ve bilgisayar arasında doğrudan bağlantı kuracak Neuralink çipini tanıttı. Çip projesini dünya nasıl karşıladı?

HAKKINDA…

Aylık bilim kültür ve düşünce dergisi ScienceUP, dergilik uygulamalarında, online (çevrimiçi) platformlarda, dünyanın önde gelen dijital kütüphanelerinde, dijital yazılı kaynakların da içinde yer aldığı global indekslerde ücretsiz olarak erişime açıldı. Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar’ın Yayın Direktörlüğünde hazırlanan derginin yayın hakları T.C. Maltepe Üniversitesi ve Karton Media’ya ait. Derginin Yayın Yönetmenliğini Dr. Şükran Pakkan yapıyor. ScienceUP’a online dergilik uygulamalarından ve www.scienceup.online adresinden erişim sağlanabiliyor.