Paris Notları -2 (Toplum ve Göç)

Geçen yıllarda ne değişmiş? En çok bu değişmiş. Artık o eski Fransız toplumu değil onlar.

Paris Notları -2 (Toplum ve Göç)
Fransa toplumu için tek bir genelleme yapacak olsaydım, dil ve değerlerine sonuna kadar bağlı bir toplum derdim. Dil bağlılığı için çok ilginç anekdotlar dolaşır dilden dile. Bende de 20 yıl öncesinden var bir tane: Bir cafe'de topu topu maden suyu siparişi verecekken Perrier markasının iletişimi için 15 dakika uğraşmıştık. Bir markayı ne kadar yanlış telaffuz edebilirim bilmiyorum ama karşımdakinin anlamamak için direndiği kesindi. Benzer şekilde o dönemde Fransızlarla anlaşmama yetmeyen Fransızcam, İtalyanlarla anlaşmama yetiyordu oysa. Ama onlar İngilizce biliyorum ama konuşmam diyebiliyorlardı.

Geçen yıllarda ne değişmiş? En çok bu değişmiş. Artık o eski Fransız toplumu değil onlar. Turistle İngilizce bile konuşuyorlar. Telaffuzunuzu aşağılamıyorlar. Bunun nedenlerinden biri, belki de önemli birinin göç olduğunu düşünüyorum. Göç ile farklılıklara maruz kalan toplumun dönüşümü. Göç ile gelenler kendileri değişirken içine girdikleri toplumu da değiştirmişler. Bu yeni haliyle Fransız toplumunu daha çok sevdiğimi söyleyebilirim.

Göçün bir başka etkisi ise artık sokaklarda geleneksel olarak bildiğimiz Fransız prototipine benzeyen insanlara az rastlanması. Melezleşmenin insanları güzelleştirdiği bir gerçek. Keskinlikler yumuşuyor, güzellikler katlanıyor. Ama başka şeyler de oluyor... Yine ilk seyahatten örnek: elimizde sipariş listesi ile gelmiştik. Önemli bir miktarda anti-sellülit kremi siparişi ile gitmiştik. Fransız markalarının hiçbirinde ürünleri bulamayınca şaşırmıştık ama sokaktaki insanlara bakınca nedeni apaçıktı. Herkes o kadar zayıftı ki ne selülit ne de başka bir şey... Şimdi ise, toplumun obeziteden payını aldığını görmek üzücü.

Sokaktaki dil zenginliği de günümüz global toplumlarının genel görüntüsü. Artık hangi ülkede olursanız olun, yalnız yerel dili ve İngilizceyi duymuyorsunuz. Dünyanın dört bir tarafından dillere her yerde rastlayabiliyorsunuz.

"Comme un garçon" kadınları çok severim. Bana Fransız gelir. Fransa'da artık ne hatlarıyla, ne kıyafetleriyle ne de desen beğenileriyle böyle kadınlar yok - ya da çok az. Bunun dönemsel moda anlayışıyla ilgisi olabileceği gibi yine göçün etkilerinden biri olabileceğini de düşündüm. Zira, mağazalardaki renk ve desen çeşitliliğine bakıldığında "hedef kitle"ye odaklı ürün çalışıldığı çok net görülüyordu. Sokaklar da rengarenk elbiseli kadınlarla doluydu. Sümerbank'ı çok andım:)

Paris gözlemlerim devam edecek. Takipte kalın...

#paris #toplum #göç #moda #seyahat #parisgözlemleri
Bu resim için alternatif metin açıklaması yok
Sevim AKTULGA