Merkez Av Komisyonu 2023-2024 Av Dönemi için Alınan kararlar

MAK toplantı kararları, Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecektir.

Merkez Av Komisyonu 2023-2024 Av Dönemi için Alınan kararlar
Merkez Av Komisyonu 2023-2024 Av Dönemi için 15 Haziran 2023 günü toplanarak tüm yurdu kapsayan kararlarını almıştır.
Toplantıya Hatay Tabiatı Koruma Derneği Adına STK temsilcisi olarak katıldım. Toplantıda üzerinde görüşülen bütün maddeler kapsamında Yaban Hayatı Uzmanı olarak katkılarımızı sunduk ve bazı maddeler kapsamında alınan kararlara etki eden katkılar sunduk. Avcı temsilcileri ile, Bakanlık yetkilileri ile görüşmeler yaparak Doğaya, avcılığa, yaban hayatına yönelik konularda düşüncelerimiz aktarmaya ve birbirimizi anlamaya çalıştık. Doğanın ve Yaban hayatının korunması konusunda bilinçli avcılarla bazı konularda birlikte çalışma imkanlarını görüştük. Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgilere göre önümüzdeki yıllarda oluşturulacak çalışma grupları ve çalıştaylar ile kararların tek bir toplantıda ve kısa bir sürede alınması yerine uzun süreli çalışmalarla alınacağı daha üretken olacak bir çalışma sürecine gidileceği bilgisini mutlulukla öğrendik. Türkiye Kuşları ve Memelileri listelerinin tekrar güncellenmesi konusunda fikir birliğine vardık. 2021 yılında katıldığım toplantıda Kaya sansarının av listesinden çıkarılması sonrası bu toplantıda da Ada tavşanının al listesinden çıkarılması konusunda fikir birliğine vararak karar aldık. Nesli tehlikede olarak listelenen Elmabaş patka ve Üveyik oy çokluğu ile listede tutuldu, ancak avlanma limitleri süreç içinde 8'den 2'ye kadar düşürüldü. Ayrıca özellikle Elmabaş pakta üzerinde Bakanlık tarafından geniş kapsamlı bir çalışmaya başlanması görüşleri ortaya konuldu. Son 3-4 yıldır komisyonda Üniversite temsilcisi hocalar ve STK adına katılan konu uzmanı veya konuya duyarlı katılımcılar ile işin daha çok av tarafında bulunan katılımcıların birlikte bulunması ve aralarında diyoloğun artmasının olumlu sonuçları toplantılara yansımaya başladı. Avcılar ve Yaban Hayatı uzmanı akademisyenler birbirlerini daha iyi anlayarak konular üzerinde daha kolay ve hızlı anlaşma zemine ulaşmaya başladılar. Avcı temsilcilerinin bazı önerilerini Akademisyenler desteklerken, akademisyenlerin bazı önerilerini avcı temsilcileri desteklediler. Bu diyalog ortamının ve seneye başlayacak çalıştay destekli yeni sürecin sonraki yıllarda yapılacak MAK toplantılarında pek çok yeni kararın alınmasına zemin oluşturacağını düşünüyorum.
Toplantıda pek çok arkadaşımızı, dostumuzu, hocamızı tekrar görme fırsatı da bulduk. Özellikle uzun yıllardır görmediğim değerli Ağabeyim, hemşehrim Prof. Dr. Ali Erdoğan Hocayı görmekten memnuniyet duydum. Ali Hocamızın da Ornitoloji alanındaki engin bilgi ve deneyimi ile toplantıya çok önemli katkıları oldu.
BU SENEKİ TOPLANTIDA;
-Avlanma süreleri, avcı başına günlük avlanacak av hayvanı limitini, yasaklanan devlet ve genel avlaklar, türler ve avlanma günleri,
-İl genelinde yasaklanan türler,
-Av hayvanlarından koruma altına alınacaklar ile avına izin verilenleri,
-Avlanmada kullanılması ve bulundurulması yasaklanan araçlar, gereçler ve özellikleri ile avlanma esasları,
-Yasaklanan avlanma usulleri,
Yaban domuzu sürek avı esasları ile mücadele maksatlı avlanmalar,
-Avlanmada kullanılması yasaklanan araç ve gereçler ile diğer kısıtlama ve düzenlemeler görüşülerek karara bağlandı.
MAK toplantı kararları, Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecektir.
Abdullah Öğünç Sayfasından alınmıştır